CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Fesztivál Liszt Ferenc szülőföldjén, Liszt szellemiségében

Remény és esély van arra, hogy beigazolódik Csatkai Endre, neves soproni helytörténész 1963-as – akkor még inkább reménytelinek nevezhető – jövőbelátása, amely szerint a városnak ,,az élő Liszttel való kapcsolata és a jelenlegi Lisztkultusz, amely törekvőben van, Sopront feltétlenül Magyarország Liszt-városává teszik.”

Legalább is a Liszt Fesztivál idei eseményei, résztvevői, programja, a 2002-ben alakult Liszt Ferenc Kulturális Egyesületnek a fenti cél érdekében kifejtett munkája mindinkább eredményesen szolgálja ezt a nemes célt.

Az idei Liszt Fesztiválra a világ minden tájáról huszonegy zongorista érkezett Sopronba, azért, hogy Liszt szülőföldjén tanulmányozhassák Liszt munkásságát, hogy a mester által is ismert és bejárt táj hangulatát érezve és átélve mélyedhessenek el a zeneszerző művészi világában – mondta el a cyberpress-nek Kóczán Péter, a rendezvénysorozat egyik szervezője.

A zenészek a fesztivál ideje alatt a soproni zeneiskolában és a Pannonia Szálló zongoráján gyakorolnak, részt vesznek Adam Wibrowski és Dr. William Bergmann professzorok óráin, továbbá a hallgatóknak Jean Dubé francia zongoraművész, a 6. Utrechti Liszt Ferenc-verseny győztese tart mesterkurzust.

A július 6-i nagy sikert aratott nyitókoncertet követően, amelynek vendégművésze Kocsis Zoltán zongoraművész volt, a kurzus résztvevői szombaton Doborjánba (Raiding), Liszt Ferenc szülőházába látogattak.

Liszt Ferenc doborjáni szülőházában Jean Dubé – ahogyan méltatói nevezik, a ,,francia Liszt” – megszólaltatta azt a zongorát, amelyen valószínűleg maga Liszt is játszott.

- Ez az első alkalom, hogy Liszt szülőföldjén járok. Itt, az ő szellemisége által érezhetően átitatott környezetben élhetem át újra és újra ezt az egyedülálló, ihletet adó élményt. Egyszerűen csodálatos…
Ugyanezt átéltem Wagnerrel kapcsolatosan is. Néhány évvel ezelőtt, pályám kezdetén alkalmam volt Wagner zongoráján játszani, ami egy életre meghatározó volt a számomra. Ez kimondhatatlan…


- Minket, az akadémiai tanárait mélyen érint, és nagy hatással van ránk, hogy eljöhettünk erre a szent helyre, amely először hallotta Liszt hangjait. Ez számunkra örökkévaló ihletet jelent. Az itt jelenlévő jövőbeli zenészek és művészek pályájának ez meghatározó élménye lesz.

Megtiszteltetésnek tartjuk, hogy Liszt Ferenc szobránál éppen mi helyezhetjük el azt a koszorút, amit Magyarországról hoztunk, kimondhatatlan érzés egy ilyen zarándoklaton résztvenni. Liszt mindig is magyar volt és magyar marad – mondta Adam Wibrowsky, aki öt évvel ezelőtt már járt Liszt Ferenc szülőföldjén.

A zeneszerző művei alapján kialakult Liszt-képhez az első látogatás alatti mély benyomások következtében jutott a professzor arra az elhatározásra, hogy a Liszt-életművet központba állító fesztivállal egybekötött mesterkurzust indítson a halhatatlan romantikus zeneszerző szülőföldjén.

A doborjáni látogatás alkalmával a kurzus résztvevői megtekintették a közelmúltban átadott Liszt-koncerttermet, amely a doborjáni szülőház mellett épülő Liszt-központ szíve. A kizárólag faburkolatú terem kialakításánál az építész alapvető feladata az volt, hogy 19. századi akusztikus körülményeket teremtsen belsőépítészeti elemekkel. A 11 méter belmagasságú, továbbá 160×25 méteres koncertteremben az erkély, a gerendaszerkezet és a falat burkoló, domború panelek biztosítják a megfelelő akusztikai teret.

Az ünnepélyes megnyitó 2006. október 15-én lesz.

A Liszt-házat Dr. Gerhard Winkler mutatta be a látogatóknak, akiknek Jean Dubé rögtönzött Liszt-koncertet adott a korabeli zongorán.

Tóth Éva


A Liszt Fesztivál további programját a programajánlónkban találják

Liszt-ház Doborján – Hangulatidéző képriport


































2006. jĂşlius 18., kedd 13:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület