CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Grafikusművészek kiállítása a Festőteremben

Április 22-től május 14-ig látható a Festőteremben megnyílt soproni kiállítás. A tárlaton 22 grafkusművész munkái tekinthetők meg.
Semmiféle részletezést előre nem bocsátva: nagyon jó együttest láthat az a grafikát szerető, aki veszi a fáradságot, és elmegy a Petőfi térre, hogy a Festőtermi képeket megtekintse.


A kettős terem falain függő akotások nagyobbik része inkább sorolható a hagyományos, figurális grafika területéhez. Részint az évszámokból is látható, hogy nem a grafikai bi- és triennálék ki nem mondott, nem daklarált, de tapasztalt kötelező újítókedve az, ami a művek létrehozásában a vezető szerepet játszotta.

Így fordulhat elő, hogy nem kell külön tárlatvezetés a képek megértéséhez és élvezetéhez mindamellett, hogy a mívesnek is mondható akotások mellett nagyvonalú, merész, mégis közérthető képek is helyet kaptak a kiállítás anyagában.
Nem tudok nem elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a korral együtt mind nagyobb területét vélem átfogni az akotásnak és kiállításra kerülés folyamatának. Érzem az indítékokat, látom sokszor a kezeket, melyeket a többé-kevésbé visszafojtott szenvedély vagy éppen a racionálisan kiötlött kompozíció kötelezettsége vezet. Aminek még erősen híján vagyok, az a harmadik részfolyamat megértése, amikor a művész önkritikus megtekintés után arra adja a fejét, hogy mindezt másoknak is megmutassa.

Így fordulhat elő - s az illusztrációként szereplő művek egyike sem ezek közé az utóbbiak közé tartozik -, hogy a művek törpe kisebbségénél egy kicsit átverve érzem magam, és csak az alkotó ezen a területen is érvényes újraolvasási és értékelési kötelezettsége az, ami ezekben az esetekben a keményebb fogalmazástól visszatart. - Egyébként is mindenkinek saját joga, hogy mit vesz be.
Ha egy, az unokám részére letöltött rajzpályázatból nem tudnám az ellenkezőjét, még azt képzelném, hogy a klasszikus mesék tárháza annyi mindenhez hasonlóan kiürült már az oktatásban, s az örök, szállóigévé lett tanulságok ismeretének hiányát valaki joggal feltételezi. Nem, nem így van! Éppen ezért nagyon szeretném látni a kultúrközönség sorában azt a gyermeket, aki egyszer-egyszer - no nem szó szerint, de tartalmában pontosan idézve - velem együtt egy-egy ilyen elhitetési kísérlet láttán így kiált fel: a király meztelen!
Még szerencse, hogy az elsöprő többségben levő tartalmas és szép alkotások elfedik, elnyomják az apró csalódások keserű ízét.
Most már csak azt kell eldöntenem, hogy ha - mondjuk - tíz év múlva számomra már minden kép elfogadható lesz, akkor a művészet változott-e meg, az alkotásokat értem-e jobban vagy ideje letennem a lantot.
- DI -



2006. május 06., szombat 14:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület