CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Téma és variációk

2006.március 25–én Feledy Balázs művészettörténész nyitotta meg Sopronban a Hajnóczy Házban (Sopron Templom u. 19.) Rácz András festőművész retrospektív kiállítását. A tárlatot Tőkeiné Egry Margit művészettörténész rendezte.


A reprezentatív kiállítás kb. fél évszázadot fog át, s szerepelnek benne az alkotónak a huszadik század közepéről származó alakos, majd az azt követő évtizednek már az urbanizáció, a város és a művészeti stílusok elemző megjelenítése jegyében fogant konstruktiv jellegű olajfestményei.


A hatvanas évek közepétől jelennek meg a hidegzománc technikával készült képek, majd a zománcba vagy fekete, egyenetlen háttérbe ágyazott mozaik alkotások. A formai-technikai változás éppen a kiállítás tudatos és jó rendezettsége folytán nem hat meglepetésszerűen. Mintegy szerves fejlődés folyományaként váltunk tekintetet és technikát mi, a nézők is, és a váltást szimpatikusnak, jogosnak és hasznosnak ítéljük.

Az érett művész alkotásain megvillan a humor, az irónia is, egyre elevenebbé válik a kiállítás, ahogyan hatolunk előre az időben. A változatos és tudatos anyaghasználat lehetővé teszi olyan jelzések elhelyezését, melyek igazán csak ebben a technikában mutatnak. Apró fricskák ülnek a mindenképpen pozitívan értékelendő, az alkotások és a kiállított illusztrációk alapján is gyermeki képzelőerővel is megáldott művész, így még kontrasztosabban ható művein.


Éppen nagy örömmel állapítottuk meg, látogató felnőttek, hogy ez az a kiállítás, amit gyermekeknek is szívesen megmutatnánk, amikor a kapualj zsibongó lármája figyelmeztetett rá, hogy éppen egy iskolai (alsó tagozatos) osztály érkezett meg kiállításlátogatásra. Nagyon bízom benne, hogy az ifjú látogatók szívébe is úgy lopja be magát a kiállítás szépsége és tartalma, ahogyan ránk, felnőttekre is hatott.

A kiállítás 2006.05.10-ig tekinthető meg.
- DI -



2006. április 08., szombat 19:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület