CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Átváltozások

Mk 9,2-9 Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, s csak velük fölment egy magas hegyre. Ott átváltozott előttük. Ruhája olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle ványoló nem képes így ruhát kifehéríteni. Egyszerre megjelent nekik Illés meg Mózes, és beszélgettek Jézussal. Péter így szólt Jézushoz: „Mester! Olyan jó itt lenni! Hadd verjünk három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek.” Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve. Ekkor felhő ereszkedett alá, s árnyéka rájuk vetődött. A felhőből szózat hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!” Mire körülnéztek, senkit sem láttak a közelükben, csak Jézust. A hegyről lejövet megparancsolta nekik, hogy ne mondják el senkinek, amit láttak, amíg az Emberfia fel nem támad a halálból.

Egyénien, sokszor meglepően sajátosan, de a legtöbbször teljes környezetünket és fejlődésünket reprezentáló módon válaszolunk gondolatban vagy a valóság kézzelfoghatóbb módjain a színeváltozásra. A válasz éppen ezért - mondhatni, a modern idők eszközeire is hivatkozva, tesztszerűen - mindig jellemző. Jól kifejezi azt, stacioner módon, hogy hol tartunk, és az előidézett változásban, dinamikusan, azt is, mire vagyunk képesek.
Egyre általánosabb és egyre bátrabb hangon hallatszik sokfelől a vélemény, miszerint mindenkinek van Tábor hegyi élménye, melyet vagy eltitkol vagy nem, vagy lassan engedi az idő műltával szellemi hang- és fényszigeteléssel borítani vagy nem, de létezik. Mondhatnánk úgy: Jézus mindenkinek bemutatkozik. Sejtet magából valamit, engedi, hogy hitelszerűen, átmeneti használatra arra a fényességre jussunk, mely természetes közege. Hozzájárul, hogy éppen a legjobban szeretett apostolai szintjén meghívót kapjunk az evangéliumi történet megértésére.
Az élményt - bár tartalmával együtt hozzátartozik a valósághoz - mégis a titkolandók közé soroljuk a legtöbben. Érezzük, hogy nincs meg hozzá lényegesen leszűkült látokörű világunkban a fogadó hajlam, ahol a még nem látott és bizonyított Földön kívüliekkel habozás nélkül kapcsolatot kívánunk létesíteni, de a valóságon belüli, a földi létben is bizonyított Istent nem soroljuk a terveink, sőt a figyelembe veendő szempontjaink közé sem.
Nem tudom, hogy a színeváltozás leghangsúlyosabb elemeivé nem azok váltak-e, melyek sci-fi szerűvé, adrenalinszint emelővé teszik a történetet, miközben azok a tartalmi momentumok, melyek Isten szeretetének "beavató", elővételező eseményeit jelzik kizáratnak a képzeletünkből. (Itt még véletlenül sem egy gnosztikus birtoklás megvalósulására tessék gondolni.) Úgy gondolom, hogy az ilyen fajta részesítés - a szentségek vételével együtt - csak arra felhatalmazás, hogy a most már "célirányossá vált" jónak a megvalósításával végezzünk szolgálatot a világban.
- DI -



2006. március 10., péntek 15:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület