CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gombhoz a kabát

Szolgáltató, mégpedig komoly gazdasági és politikai háttérrel. A helyi újságból értesülhettünk évente több tucatszor jelentős fejlesztéseiről.
Hajlamos is lennék hinni mindabban, amit a média kommunikációján keresztül fülembe csepegtetnek, ha nem merülnének fel (egyébként jogos) problémák a szolgáltató részéről befizetésem kötelességének teljesítését illetően. Lehet, hogy igazuk van, az ártatlanság vélelme őket is megilleti - mondom - nézzünk utána, és fizessük be, ami a kötelességünk! És nekilátok. Éppen ezért veszem a telefont. Épp a minap - egyik tanuló betegem berzenkedett a "holt nyelv" tanulása ellen. Most mégsincs jobb idézetem, mint éppen a latin, igaz, hogy Sirák könyvéből ("quoniam in igne probatur aurum et argentum homines vero receptibiles in camino humiliationis"), hogy bebizonyítsam, bizonyos dolgok csak akkor hihetők, ha a gyakorlatban is kipróbáltuk. (Maga a mondás az "aranynak a tűzben, embert, barátot a bajban" történő kipróbálásáról szól.)
Telefon a szolgáltatóhoz, hogy vajon jogos-e még a követelés. Kedves, búgó bariton, aki a szokásos szolgáltatói-kedvezmény alapján ("mondom-mondom a végtelenségig, mert kénytelen vagy végighallgatni, és olcsóbb egy központ elektromos hanggal, mintsem egy értelmes központos") sorolni kezdi a menüpontokat, csak tudjam követni. Nem akarok dicsekedni, de néhány próbálkozás után máris a célban érzem magam: kicsöng, de mi a csudának, hiszen a délelőtt kellős közepén úgysem veszi fel senki sem.
A személyes találkozás varázsában bízva indulás a szolgáltatóhoz. Be a kapun, parkolás, ugyanis a "túrd fel Sopront kezelhetetlenül" program éppen csúcsidőben: minden megbénult a néhány karikával tiltva integető segédmunkás kivételével, akik kétségbeesve igyekeznek a kezelhetetlent kezelhetővé tenni. Az intézmény portás őre személyes büntethetőségét emlegetve zsarol meg lelkemben és küld ki a melegebb (napos) éghajlat felé, miközben állítja: nincs is ma ügyfélfogadás. Bizonykodásomra, miszerint a telt bariton sok mindent mondott, de ezt nem, mégiscsak hozzájutok egy telefonszámhoz, miután dél van és éppen ebédidő (értsd: ketten is ott eszik leveskéjüket a portásfülkében) és senki meg nem közelíthető.
Talán mondanom sem kell, hogy az újabb telefonos próbálkozás sem sikeres az első néhány alkalommal, mert a hívás ugyan engem szegényít és megkerülöm így a baritont is, de egy másik gépi hang kedélyesen közli, hogy minden ügyintéző (értsd, akkor, ott éppen nincs senki sem) foglalt.
Talán csoda, hogy ezek után sokadszorra mégis van egy lélek a vonal közelében és csekély három óra alatt sikerül elintéznem mindazt, aminek azonnali elintézésével már a menüben bíztattak, az első kicsengés után.

Igen, mindig is gondoltam, sőt tudtam, hogy könnyebb egy automata telefonközpontot, nem gondolkodva, butaságra beidomítani, mint az ember szemléletét megváltoztatni: minek is tekintse az ügyfelet. Ha most feltenném a kérdést, hogy vajon milyen minőségű szolgáltatást biztosít ez a vállalat, akkor sok mindent állíthatunk, de egyet egészen biztosan: nem olyant, mint amilyent a médiában ígértek.
Hogy én még sok helyen próbálkozhattam volna hasonló eredménnyel? Az kérem engem nem vígasztal, mert az emberi tényező mindenütt nehezebben változtatható. Sem parancsra, sem külső hatásra érdemileg nem lesz mássá (hányan is próbálkoztak ezzel már az én életemben és mindig csak a központok változtak!), belül, a lényeg sokkalta lassabban és mástól válik mássá. Pedig legalább olyan fontos lenne, ha nem fontosabb, mintsem amit már annyiszor - befelé és kifelé - deklaráltunk.
- DI -



2005. december 15., csütörtök 17:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület