CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

TESZ Alapítvány szakmai workshop:

TESZ Alapítvány szakmai workshop:
Fókuszban a Nyugat-dunántúli régió


A Tegyünk Egészségünk Színvonaláért (TESZ) Alapítvány egész napos szakmai programmal segítette a Nyugat-dunántúli régió pályázóit 2005. december 2-án, pénteken.  A dietetikus és sport szekcióból álló gyakorlati, szakmai ismereteket átadó napra az alapítvány a tavasszal kiírt 50 millió forintos keretösszegű Tegyünk helyben gyermekeink egészségi színvonaláért elnevezésű pályázaton résztvevő Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas Megye iskoláit és önkormányzatait hívta meg. A TESZ célkitűzése, hogy Magyarország lakossága TEGYEN saját maga és környezete egészségéért. Ezért a kisközösségi kezdeményezések életben tartása, az egészséges életmódra való igény feltámasztása a feladat, valamint a kezdeményezéseket célravezető anyagi és szakmai segítség nyújtása.

A mai gyerekek 10%-a túlsúlyos és 4%-a kövér. Annak a most középkorú felnőtt generációnak, akik gyermekkorukban a mai százalékok töredékével bírtak, 40%-a túlsúlyos. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 20-30 év múlva a lakosság több mint fele fog súlyproblémákkal küszködni. A közétkeztetés színvonalának emelése mellett a saját készítésű reggeli, tízórai vagy uzsonna összeállításában is van még mit tanulnunk, hogy a felnövekvő generáció életkilátása kedvezőbb legyen. Az egészséges életmód két alappillérével: a helyes táplálkozással és mozgással foglalkozott a TESZ Alapítvány pénteken rendezett szakmai napján.

Délelőtt Kassai Krisztina dietetikus interaktív egészség-óra keretében arról beszélgetett a résztvevőkkel, hogy mit tehetünk, és hogyan beszélhetünk a gyerekekkel az egészséges étrendről, mit jelent valójában az egészséges táplálkozás. Tudja Ön, hogy mely tápanyag sok vagy kevés az alábbi menüben: tojásleves - kijevi pulykamell- sült burgonya - túrós pite? A helyes választ tartalmazó szakmai anyag letölthető a www.teszalapitvany.hu weboldaláról. A gyakorlati óra után kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol dr. Kun András (Győr alpolgármestere) és Kara Ákos (Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Elnöki kabinetfőnöke) arról beszélgettek, hogy az állami és civil szervezetek mit tesznek, tehetnek a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében és véleményük szerint mennyire képesek a mai magyar családok egy egészséges generáció felnevelésére. Délután Borkai Enikő testnevelő tanár mutatott könnyen elsajátítható, bármelyik órán elvégezhető modern gyakorlatokat.

November, december hónapban a TESZ a megyei és városi média segítségével folyamatosan tudósít a helyi pályamunkák megvalósulásáról, hogy a nyertes pályázók mellett más helyi közösségeknek is legyen bátorságuk - akár pályázati, akár helyi erőforrások felhasználásával - TENNI az egészséges életmódért. A TESZ Alapítvány Almakommandó akciójához kapcsolódóan rajzpályázatot hirdetett 5. és 6. osztályos tanulóknak. A pályázat arra biztatja a tanulókat, hogy rajzolják le kedvenc gyümölcsüket vagy reggelijüket, és írják le, miért jó a szervezetüknek, ha ezt reggelizik. Az eredményhirdetés 2005. december 5-én lesz. A beérkezett pályamunkákból válogatást láthatnak majd az Alapítvány honlapján.

Az Alapítvány pályázatán a Dél-alföldi régióból 32,  ezen belül is Győr-Moson-Sopron Megyéből 9, Zala Megyéből 18, Vas Megyéből 9 általános iskola és önkormányzat vett részt. A nyertes pályázatok megvalósítása októberben megkezdődött.
Balla Orsolya
 



2005. december 05., hétfő 11:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület