CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szép várvidékünk

A Szép Sopronunk Kiadó gondozásában a sorozat negyedik köteteként jelent meg a Szép Várvidékünk című, Burgenland tájait történelmi képeslapokon ábrázoló gyűjtemény reprezentatív albuma. A nyilván a címek alliterációja miatt kényszerfordított tartománynév nem zavaró, a kötet kétnyelvűsége az érintettek szélesebb köre miatt érthető.


Hans Niessl tartományfőnök előszava tartózkodó lelkesedéssel és politikusi optimista öntudattal áthatott, és szívélyesen udvarias hangvételű. Ennél sokkalta értékesebb és sokatmondóbb viszont Galambos Iréneusz - ugyancsak biling - előszava, mely történelmi-földrajzi, gazdasági és kulturális vonatkozású ismertetést is tartalmaz, jó összefoglalásban, a tér szűke adta terjedelem lehetőségei közepette.
Ezután következnek, már az előszóban felsorolt, négy felszabdalt vármegyénk adta felosztásban a képeslapok, aholis a települések lakosságának nemzetiségi és vallási összetétele mindenütt pontosan leolvasható.
Ha valakinek eddig nem tűnt volna fel a huszas években keletkezett soproni utcanevek sokaságának egyöntetű képzése, most ismerősként köszöntheti az elszakított települések neveiben felismerve sokszor a származást, de néha még a település irányát is. Hogya korabeli érzésvilág teljes keresztmetszetét megismerhesse az olvasó, lapozgatás közben nem kerülheti el a figyelmét a leghűségesebb város legfényesebb napjait idéző, több oldalról bemutatott időszaka, a népszavazás dokumentumgyűjteménye sem.
Kedvcsináló, a történelmi képes olvasókönyv szerepen túl ez a kiadvány, hogy legyen hová mennünk kirándulni, s hogy a látottakat valóban a helyére tehesse a könyv - reméljük, minél számosabb - olvasója.
- DI -



2005. szeptember 27., kedd 12:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület