CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kései érkezők

Mt 21,28-32 »Vajon erről mit gondoltok? Egy embernek két fia volt. Odament az elsőhöz és így szólt: „Fiam! Menj ki ma, dolgozz a szőlőben!” Az így válaszolt: „Nem akarok”, de később meggondolta magát és kiment. Akkor odament a másikhoz is, és ugyanúgy szólt neki. Az ezt felelte: „Igenis, Uram!” De nem ment ki. A kettő közül melyik tette meg az apa akaratát?« Azt felelték: »Az első.« Erre Jézus azt mondta nekik: »Bizony, mondom nektek: a vámszedők és az utcanők előbb mennek be Isten országába, mint ti.


Úgy néz ki a dolog, hogy Jézus nemcsak a szűkszavúságra, nemcsak a lényeg tömör kimondására inspirálja apostolait, de nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a szavaknak. Mintha sok emberöltővel megelőzve a hamis szavakon felnőtt, hőzöngő nemzedéket, egyszerűen nem törődne a kimondott betűvel, hanem csak a cselekedeteket figyelné.
Vajon - s természetesen ez a következő kérdés - a sértő beszéd cselekedetnek minősül-e vagy mimóza lelkünk felszínes sértéseiről tudomást sem véve mondhat bárki bármit, ha utána cselekszi a jót? Mintha egy más, az eddigiektől, a megszokottól, a gyakorolttól eltérő értékrend lenne kialakulóban előttünk az evangélium nyomán. Mintha a szavaktól megbotránkozó és elforduló ember pont a lényegről maradna le!
Hányszor tapasztaltuk már, hogy a fogadatlan prókátor szavának abszolút nincsen foganatja! Mintha Isten tervei megvalósítására éppen ezeket a hevesen tiltakozókat használná fel és a sunyi látszat-engedelmeskedőket tényleg kiköpné a szájából!
A mai evangélium tanácsa a várakozás és hozzá a türelmet ajánlja. Meg akar óvni az elsietett és nem jogos ítélettől, mely egyedül Isten sajátja. Figyelmeztet arra, hogy mennyi minden nem fontos Isten számára, ha a tettek beszélnek.
Természetesen jogos bárki ellenvetése, aki az immár klasszikussá vált apostoli levelek párbaján keresztül vívódik saját maga is, hol az egyikre, hol a másikra hallgatva. Tudnunk kell, hogy cél csak egy van, út pedig számtalan. Ha a szavakon keresztül és saját szavunk tisztaságán keresztül vezet az egyéni út, akkor nem a testvérek vetélkedését, hanem az egyszerű, szó-és tettbeli igent kell választanunk. Ne feledjük azonban, hogy vannak olyan kérdések és kérések, amire szóban és tettben egyaránt a nemnek kell a véglegesnek maradnia, ami jobb, ha közben ellenkező előjelűre nem változik.
- DI -



2005. szeptember 24., szombat 08:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület