CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Nem csökkenti katonáinak létszámát Irakban Az Egyesült Államok
A katolikus egyházfő szerint a muzulmán vallási vezetőknek kötelessége segíteni legyőzni a terrorizmust.
Mintegy háromezer ház épül majd a palesztinoknak
Helios légitársaság egyik légi utaskísérője próbálta megmenteni a bajba került ciprusi utasszállító gépet
A madárinfluenza elleni Európai Uniós összefogást sürget Németország
A brit titkosszolgálat csökkentette a terrorfenyegetettség szintjét Nagy-Britanniában.
Turistákat gyilkoltak meg muzulmán szélsőségesek Algériában
Irakban az eddiginél nagyobb szerepet kap az iszlám jog a törvénykezésben
Hajnalban izraeli erők érkeztek a Gázai övezetben fekvő Katif zsidó telephez
Az Európai Unió segítségét kérte Portugália az erdőtüzek eloltásához


Hazai hírek

Állami kitüntetéseket adott át Sólyom László augusztus 20-a alkalmából
Szent István örökségének fontosságáról beszéltek a pártpolitikusok az augusztus 20-ai megemlékezésen.
Százmilliós nagyságrendű a belvíz okozta kár az országban
Négy lakóházat elöntéssel fenyeget a belvíz a Vas megyei Rábatótfaluban





Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Nem csökkenti katonáinak létszámát Irakban Az Egyesült Államok
Az Egyesült Államok nem csökkenti katonáinak létszámát Irakban - közölte az amerikai szárazföldi haderő vezérkari főnöke Washingtonban. Peter Schoomaker vezérezredes hozzátette: felkészültek legrosszabbra, ezért 2009-ig még biztosan jóval több mint 100 ezer katonát tartanak Irakban. Jelenleg 138 ezer amerikai katona állomásozik a közép-keleti országban.

A katolikus egyházfő szerint a muzulmán vallási vezetőknek kötelessége segíteni legyőzni a terrorizmust.
A merényletek kitervelői és végrehajtói nyilvánvalóan meg akarják mérgezni kapcsolatainkat - fogalmazott XVI. Benedek pápa Kölnben. Úgy fogalmazott, hogy új barbárság korszakának lesz kitéve a világ, ha a vallások nem képesek együtt küzdeni a terror ellen.
A katolikus egyházfő 800 ezer fiatal zarándok előtt tart szentmisét Köln mellett. A szabadtéri szertartás XVI. Benedek első hivatalos külföldi útjának záróprogramja. Az áprilisban hivatalba lépett pápa tegnap kijelentette: a muzulmán vallási vezetők kötelessége, hogy segítsenek legyőzni a terrorizmust. Az egyházfő elítélte a múlt évszázad totalitarista rendszereit is, és hangsúlyozta: nem az ideológiák mentik meg a világot, hanem az Istenhez fordulás. Az éjszakát a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó félmillió résztvevője énekelve és imádkozva virrasztotta át a Köln melletti Marienfelden.

Mintegy háromezer ház épül majd a palesztinoknak
a Gázai övezet déli részén fekvő és már kiürített egyik zsidó telep helyén - jelentette be Abbász palesztin elnök. A palesztinok azt kérték az izraeliektől, hogy bontsák le az elköltöztetett telepesek házait - ezek a munkák a zsidó szombat miatt ma folytatódnak.Ugyancsak holnap látnak hozzá a még hátralevő három gázai és két ciszjordániai zsidó telep kiürítéséhez.

Helios légitársaság egyik légi utaskísérője próbálta megmenteni a bajba került ciprusi utasszállító gépet
Görögországban a DNS-vizsgálat is alátámasztotta, hogy a Helios légitársaság egyik légi utaskísérője próbálta megmenteni a bajba került ciprusi utasszállító gépet annak lezuhanása előtt. A férfinek kisgépekre szóló pilótaképesítése volt. Közben a Helios légitársaság megerősítette, hogy nem függeszti fel járatait, de két Boeingjét Svédországba küldik átvizsgálásra.

A madárinfluenza elleni Európai Uniós összefogást sürget Németország
Németország egy várható madárinfluenza-járvány elleni európai összefogást sürget. Első lépésként a kormány kötelezi a német farmereket, hogy szárnyas jószágaikat ketrecben tartsák, elkerülendő, hogy Közép-Ázsiából érkező költözőmadarakkal kerüljenek kapcsolatba. A német lépéshez hasonló döntést hozott a dán kormány, amely arra kötelezte a baromfitermelőket, hogy belső térben helyezzék el az állatokat. A vírus 2003-ban 57 embert ölt meg Ázsiában, azonban kutatók attól tartanak, hogy a járvány világméretűvé terebélyesedik. Ebben az esetben 50 millióra teszik a várható halálos áldozatok számát.
Egy svájci gyógyszercég hamarosan 3 millió Tamiflu nevű, a madárinfluenza hatásait enyhítő szert ad a WHO-nak. A szervezet azonban arra figyelmezte, hogy járvány esetén az ilyen gyógyszerek gyártási kapacitása messze alulmarad az ilyen igényeknek.

A brit titkosszolgálat csökkentette a terrorfenyegetettség szintjét Nagy-Britanniában.
A londoni központ annak ellenére minősítette vissza kritikusról alapvetően súlyosra a helyzetet, hogy a rendőrség vezetője szerint további támadások várhatók. Mindazonáltal az úgynevezett riadókészültségi szint a korábbi, legmagasabb fokozatú maradt.

Turistákat gyilkoltak meg muzulmán szélsőségesek Algériában
Hat turistát gyilkoltak meg brutális módon muzulmán szélsőségesek helyi idő szerint szombaton Algéria keleti részén, egy erdős térségben. A helyi biztonsági szervek közlése szerint a támadás Batna körzetében történt, a fővárostól, Algírtól mintegy 350 kilométerre keletre. A fegyveres muzulmánok mintegy tucat kirándulóra támadtak rá, elrabolták értékeiket és hatnak közülük egyszerűen átvágták a torkát. A többieket elhurcolták, később azonban - egy nő kivételével - elengedték őket. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a különböző szélsőséges csoportok közül melyik követte el a kegyetlen merényletet.

Irakban az eddiginél nagyobb szerepet kap az iszlám jog a törvénykezésben
- állapodtak meg az alkotmány kidolgozásában résztvevő tanács tagjai. A siíta, szunnita és kurd frakciók vezetői ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják a demokratikus alapelveket. A tárgyalások résztvevői hétfőig kaptak haladékot a végleges törvényjavaslat kidolgozására, ellenkező esetben feloszlatják az iraki parlamentet.

Hajnalban izraeli erők érkeztek a Gázai övezetben fekvő Katif zsidó telephez
A Gázai övezetben izraeli katonák és rendőrök behatoltak a még ki nem ürített zsidó telepekre - jelentették a hírügynökségek. A kitelepítést a tegnapi vallási szünet után a reggeli órákban folytatták. Az izraeli erők a Gus Katif nevű telepfüzér két kolóniájáról akarják eltávolítani az embereket. Összecsapásokra is számítnak az egyik kis házcsoportnál, ahova zsidó szélsőségesek vették be magukat, miután a telep lakói távoztak. Izrael a Gázai övezetben eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy zsidó kolónia közül, Ciszjordániában pedig a kijelölt négy telepből még kettő vár megszüntetésre.

Az Európai Unió segítségét kérte Portugália az erdőtüzek eloltásához
Portugália az Európai Unió és a szomszédos Spanyolország segítségét kérte az erdőtüzek eloltásához. A lángok péntek este kaptak újra erőre a portugál fővárostól kétszáz kilométerre északra. Az ország középső és déli részén további 16 tűz eloltásán fáradoznak. A spanyolországi Galíciában nyolc helyen tombolt tűzvész, de tegnap óta esőzések segítik az oltást.



Hazai hírek




Állami kitüntetéseket adott át Sólyom László augusztus 20-a alkalmából
Művészeket, tudósokat, pedagógusokat, szakembereket tüntetett ki augusztus 20-a alkalmából a köztársasági elnök. Sólyom László az ünnepségen egészen különleges és ritka alkalomnak nevezte, hogy ennyi kiváló ember, nagyszerű teljesítmény, példamutató életpálya van együtt egy helyen. A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét kapta Darvas Iván színművész. A 104 kitüntetett között van Makk Károly filmrendező, Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman, Sebestyén Márta előadóművész és Tarr Béla filmrendező is.

Szent István örökségének fontosságáról beszéltek a pártpolitikusok az augusztus 20-ai megemlékezésen.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint akárcsak Szent István korában, ma is az egység és a nyitottság a magyarság egyik legnagyobb sorskérdése. Szent István példa és emlékezet arra, hogy a tehetség, a szorgalom és a határozottság nehéz körülmények között is évezreden túlmutató eredményt hoz mondta Hiller István szocialista pártelnök Szolnokon. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Tökölön arról beszélt, hogy az európai uniós csatlakozással végleg kiteljesedett Szent István életműve. Semjén Zsolt, a Fidesz képviselője úgy vélte: a történelem azt mutatja, hogy a magyarság akkor gazdagodott szellemiekben, lelkiekben, kultúrában és anyagiakban is, amikor a Szent István-i utat követte. Az MDF elnöke az erdélyi Székelyszentistvánon azt hangsúlyozta, hogy pártjára mindig lehet számítani annak megválaszolásában, hogy milyen közjogi kapcsolatot kell kialakítani a magyar nemzetrészek között.
A fővárosi felvonulási téren ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd nagygyűléssel folytatódott az a Szent István napi rendezvény, amelyet a gazdák egyik érdekképviselete szervezett. Jakab István, a Magosz elnöke szerint az államalapítás, a kenyér ünnepe mellett a nap üzenete, hogy egymásra talált a város és vidék. Jakab István kifogásolta ugyanakkor, hogy a tavasszal aláírt kormány-gazda megállapodásból eddig csak azok a pontok valósultak meg, amelyek nem igényeltek költségvetési kiadásokat.
A tűzoltók szempontjából eseménytelenül telt az ünnepi tűzijáték. Vízi Miklós alezredes elmondta: a biztonságra vigyázó mintegy nyolcvan tűzoltónak csak a Citadella környékén kellett egy kisebb tüzet eloltaniuk. A szakemberek ezekben a percekben átvizsgálták a veszélyeztettet területeket és elszállították a tűzoltó-berendezéseket.

Százmilliós nagyságrendű a belvíz okozta kár az országban
A katasztrófavédelem adatai szerint a belvíz miatt nyolcszázötven lakóépület károsodott, százmilliós nagyságrendű kár keletkezett az elmúlt napokban. Dobson Tibor szóvivő elmondta, hogy összesen mintegy 1700 lakóingatlant ért el a víz, és körülbelül a felében okozott kisebb nagyobb kárt. Borsodban és Békésben összesen 37 embert kellett kitelepíteni
Bár utat kellett lezárni az árvíz miatt, minden település megközelíthető Borsod megyében. A vízügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Hernád áradása miatt - az árterületen lévő - Sajólád és Bőcs közötti közutat, és Hernádszentandrásra bevezető egyik utat lezárták. A települések azonban nincsenek elzárva, más úton megközelíthetőek. A Vízügy folyamatos figyelő szolgálatot tart fenn a Hernád mentén. Az első fokú árvízvédelmi készültség már megszűnt a Hernád teljes magyarországi szakaszán, a folyó folyamatosan apad.
Megszüntette az első fokú árvízvédelmi készültséget a Hernád teljes magyarországi szakaszán vasárnap az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a társaság szóvivője. Folyamatosan apad a Hernád vízszintje, a folyó szombaton tetőzött Gesztelynél 307 centiméteres vízmagassággal, ezzel messze alatta maradt az elmúlt évben mért 450 centiméteres eddigi legmagasabb szinttől - mondta Csont Csaba. A tetőzés óta tart az apadás, a csapadék utánpótlás megszűnt. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a folyó mostani áradása lakott területet sehol sem veszélyeztetett, ám néhány alacsonyabb rendű utat elöntött a víz, itt forgalomkorlátozásokat kellett elrendelni.

Négy lakóházat elöntéssel fenyeget a belvíz a Vas megyei Rábatótfaluban
Négy lakóházat elöntéssel fenyeget a belvíz a Vas megyei Rábatótfaluban, eddig azonban nem kellett kiköltöztetni a lakókat - közölte vasárnap a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete. Az éjszakai órákban nagyobb mennyiségű eső esett, a környező dombokról lezúduló víz a községben elöntött egy utcát. "A vizet szivattyúzzuk, a körmendi és a szentgotthárdi tűzoltók egész éjszaka dolgoztak" - mondta Adorján Tibor őrnagy. Hozzátette: egy ideig a Szentgotthárdot Felsőszölnökkel összekötő mellékút átvágásán is gondolkodtak, de mivel az eső reggelre elállt, erre nem került sor.

Mintegy 630 000 forint gyűlt össze az augusztus 19-i péntek esti jótékonysági koncerten Szentmargitbányán.
A templomban és előtte kivetítőkön körülbelül 1500-a kísérhették figyelemmel a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével épp augusztus 20-a alkalmából kitüntetett Sebestyén Márta művésznőt. A közönség mellett Walter Dezső polgármester Sopron város nevében 1. 000 000 forintot ajánlott fel az erdélyi Csíkdelnei Árpád-kori templom helyreállítási munkálataira.

Személyi kérdéseket tervez a Parlament őszi ülésszakára Szili Katalin.
Az Országgyűlés elnöke a Békés megyei Dobozon tartott sajtóértekezletén utalt rá: rendezni kell az Alkotmánybíróságot és az Állami Számvevőszéket érintő személyi kérdéseket. Hozzátette: egyeztet a pártok parlamenti frakcióvezetőivel és bízik abban, hogy kompromisszum jöhet létre.




Sport

Egygólos vereséget szenvedett hazai pályán az Fc Sopron a Zalaegerszeg ellen a magyar bajnokság 3. Fordulójában. A vereség mellett további rossz hír, hogy még nem tudni, hogy a combsérülést szenvedett Horváth András játszhat e a Metalurg Donyeck elleni UEFA kupa visszavágó mérkőzésén.

A labdarúgó Borsodi Liga 3. fordulójában a többi mérkőzésen az Újpest FC az újonc REAC otthonában aratott 3-2-es győzelmet. Az első félidőben Kovács Zoltán duplázott, ám Somorjai és Földvári révén egyenlítettek a hazaiak, végül a csereként beállt Kőhalmi gólja döntött. A szintén újonc Tatabánya otthon verte a Kaposvárt 1-0-ra Márkus büntetőjével. A bajnok Debrecen hazai környezetben hiába vezetett előbb Bogdanovics majd Sándor góljával, az MTK Kanta majd Bonifert révén kétszer egyenlített, így DVSC-MTK 2-2, míg a Győr Pécsett Vincze Ottó találatával vendégként tudott győzni egyaránt 1-0-ra.

Olmpiai bajnoknőnk, a háromszoros egyéni öttusázó világbajnok Vörös Zsuzsanna nyerte a női Világkupa-döntőt a svédországi Uppsalában. A döntő második helyén az orosz Tatjana Muratova végzett, míg a francia Amélie Cazé a harmadik lett. A döntőben rajthoz álló másik két magyar közül Füri Csilla végzett előrébb, aki tizenharmadikként zárt, míg Szatmári Adrienn a tizennyolcadik helyen végzett. Ma a férfidöntőben két magyar indulóért szoríthatunk: Kállai Ákos és Horváth Viktor áll rajthoz magyar színekben.

A belgrádi férfi kosárlabda-bajnokság előtti első pótselejtezős körben 76-87 arányú győzelmet aratott a Meszlényi Róbert szövetségi kapitány által irányított magyar férfiválogatott. A férfiak csoportjában szereplő harmadik válogatott, a svéd, kedden 17:00 órakor ellenünk mutatkozik be a körcsarnokban a második fordulóban.
A pótselejtező második körében az első kör három csoportgyőztese körmérkőzéses alapon játszik egymással már az Eb helyszínén, közvetlenül a rajt előtt és csak az élen végző válogatott vehet részt a kontinensviadalon.

Az utolsó rajtkockából kell elrajtolni a Formula-1-es Török Nagydíjon a japán Szato Takumának, a BAR-Honda pilótája ugyanis a versenybírók megítélése szerint akadályozta Mark Webbert a mai időmérő edzésen Rubens Barrichellót hasonló okból figyelmeztették -ő Giancarlo Fisichella előtt nem hagyta el időben a pályát- ám a Ferrari brazil versenyzőjét nem büntették meg. Szato Takuma mellől Michael Schumacher startol majd az utolsó sorból, a címvédő német pilótának ugyanis kicserélik a motorját, így a szabályok szerint a mezőny végére kerül. Az első rajtkockából a mclarenes Kimi Raikonnen vághat neki a mai versenynek, mellőle G.C. Fisicella a renaultban,a harmadik helyről pedig a pontversenyben vezető F. Alonso indulhat.

Az argentin Juan Sebastian Verónnak a hosszabbítás első félidejében szerzett találatával az Internazionale 1-0-ra győzött Torinóban a bajnok Juventus ellen a labdarúgó Olasz Szuperkupáért lejátszott mérkőzésen. A serleg így ismét Milánóba került, tavaly ugyanis a város másik sztárcsapata, az AC Milan hódította el a Szuperkupát.



A várható időjárás
Nyugat felől megnövekszik a felhőzet, többfelé alakul ki zápor, zivatar. A szél napközben erős délkeleti lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 23 fok között alakul.

Az ötöslottón nem volt telitalálatos. A négyesekre 1 millió 96 ezer 754, a hármasokra 15 ezer 263 forintot fizetnek. A kéttalálatosok 1047 forintot érnek. A nyerőszámok: 22, 32, 51, 75, 83. A Jokeren volt telitalálatos, nyereménye 221 millió 245 ezer 419 forint. A Jokerszám: 405 355.



2005. augusztus 21., vasárnap 14:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület