CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Túl sokan vagyunk, idegenek

Mt 15,21-28 Onnét továbbmenve, Jézus Tírusz és Szidon vidékére vonult vissza. Ott a környékről közeledett egy kánaáni asszony és hangosan kérte: „Könyörülj rajtam, Uram, Dávidnak fia! A lányomat kegyetlenül gyötri a gonosz lélek.” De ő szóra sem méltatta. Erre odamentek hozzá tanítványai és kérték: „Teljesítsd kérését, hisz kiabál utánunk.” Ezt felelte: „Küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól.” Ám az asszony odajött, és e szavakkal borult le előtte: „Uram, segíts rajtam!” De visszautasította: „Nem helyes elvenni a gyerekektől a kenyeret, s odadobni a kiskutyáknak.” Az asszony ellentmondott: „Igen, Uram, de a kiskutyák is esznek a maradékból, amely lekerül uruk asztaláról.” Erre így szólt Jézus: „Asszony, nagy a hited. Legyen hát akaratod szerint.” Még abban az órában meggyógyult a leánya.


Az evangéliumi szakasz pőre tartalma: származás szerint nem, de hit szerint sok dolog lehetséges.
A szolgálatnak ugyanis nincsenek határai, bármennyire is igyekszünk azokat - sokszor teljesen jogos "önvédelemből" - meghúzni. Vajon melyik "miniszter", melyik orvos, tanár, pap, emberrel kapcsolatba kerülő foglalkozású és hivatott, elkötelezett az, aki nem szembesült még a dilemmával: a foglalkozás idő-, térbeli, és minden más dimenzionális vonatkozású határai erőszakosan meghúzhatók ugyan, de a küldetett ember végsősoron mégis mindenkié.
Ahogyan itt éppen olvassuk, Jézusnak is voltak olyan, magában képzeletbeli vonallal meghúzott "határai" (mire fel írjuk őket? a messianisztikus tudat fejlődésének állomásaként vagy egyszerűen egy isteni próbatétel eszközeként? - mindenki döntse el, mit gondol), melyeket a természetes önvédelem és a szolgálat kárára váló kiterjesztés miatt nem léphetett át. Ezek a határok szigorúan földrajziak is voltak, de alkalmazkodtak a mindenkori társadalmi berendezkedés "berajzolta" szokásjog mezsgyéihez is. Útjai során már többször átlépte ezeket a határokat, itt azonban jóval általánosabbat, "messzebbre nézőt" tesz. Ennek analógiájára majd egyszer Szent Pál fog cselekedni és őket követve mindazok, akik úgy gondolják nap mint nap, hogy a határokat Isten maga jelöli ki a mindenség horizontján azokon a látszólagos véletleneken keresztül, amelyeket útunkba sodor.
Lehet, hogy számunkra az asszony ma sem több, mint egy, a lányáért mindent megtevő anya. Ki tudja mi minden másban is hitt volna azért, hogy a gyógyulást elnyerje?
Ez az olvasó dilemmája lesz majd minden olyan esetben, amikor ő kerül (Jézus nevében) hasonló szituációba, és döntenie kell, hogy hit avagy hiszékenység, végső elkeseredés vagy végletekig kiterjedt bizalom munkál-e a vele szemben állóban. S ha ebben a kérdésben nem is dönt, abban döntenie kell, hogy átlépi-e a határokat.
Ma már a Föld mindkét felén sok-sok történelmi tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy kimondhassuk, erre az államok és a világi hatalom csak nagyon korlátozottan képes, és soha, egyetlen pillanatig nem lehet abban biztos, hogy a határokat éppen eltörli vagy éppen újakat, áthághatatlanabbakat épít akkor, amikor túllép a saját valós vagy vélt korlátain.
Csak a bennünk munkáló Isten az, aki a határokat valóban el tudja törölni.
Látszólag nagyon kicsiny az a mozdulat, ami ezt eredményezi, de a hatása emberileg kiszámíthatatlanul óriásiak, abszolút és következményes eredményeit tekintve egyaránt. Ugye, még Jerikó falai sem maradtak mozdulatlanok?!
- DI -



2005. augusztus 12., péntek 00:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület