CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Romániában az árvizek veszélybe sodorták a költségvetési célokat is
Nagy-Britannia fontolgatja iraki katonai jelenlétének csökkentését
Két robbantást is túlélt az ausztrál nő
Bagdadban ismertették a Szaddám Huszein elleni vádakat
Spanyolország középső részén 14 tűzoltó vesztette életét
A G4 csoport nem tudott megállapodni az ENSZ Biztonsági Tanácsának bővítéséről
A Mexikói-öbölben lezuhant egy helikopter
Németországban az Alkotmánybíróság elrendelte egy Al-Kaida-kapcsolattal gyanúsított üzletember szabadon engedését.
Szerbiában negyvenévi börtönre ítélték Ivan Stambolic volt szerb elnök gyilkosát.


Hazai hírek

Az árvíz sújtotta Romániába kerülhet a hazai gabonafelesleg
Az SZDSZ továbbra is versenyt szeretne a gyógyszerpiacon
Megismételte korábbi, a miniszterelnöknek címzett kérdéseit Szijjártó Péter
Nagyszabású közrendvédelmi akciót tartottak Vas megyében
Nyolcnapos délkelet-ázsiai körútra indul ma Gyurcsány Ferenc
Molnár László lemond az Orbán-család gyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöki tisztéről
Tőkés László Királyhágó párbeszédet sürgetett a romániai magyar közéleti szereplőkkel
Hírek röviden
Gazdasági hírek:
Sport:

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Romániában az árvizek veszélybe sodorták a költségvetési célokat is
Románia keleti részén már dolgozik az a magyar katasztrófavédelmi csoport, amely tegnap reggel érkezett meg Focsani-ba. Vezetőjük, Habuda László a Krónikának elmondta, hogy az egészségügyiek az oltások beadásában és a sérültek ellátásában, a műszakiak az értékek kimenekítésében és a takarításban segítenek a környékbelieknek. Ugyanakkor kiderült, hogy a Magyarországról érkező víztisztító berendezésre nem ott, hanem északabbra, Bákó megyében lenne majd szükség. Közben úton van a térségbe az Ökumenikus Szeretetszolgálat csapata is. Itthon pedig gyűjtést indított a Katolikus Karitász a romániai árvízkárosultak javára.
Romániában az árvizek veszélybe sodorták a költségvetési célokat is. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány nem fogja minden áron tartani magát a Nemzetközi Valutaalappal egyeztetett költségvetési hiány célhoz, még ha fontosak is az ország számára a makrogazdasági mutatók. Romániában a károk nagysága már egymilliárd euró fölött van, fél millió hektár mezőgazdaságilag művelt terület ment tönkre. Az árvízkárok kihatással lesznek az idei gazdasági növekedésre, elmélyítik a kereskedelmi mérleg deficitjét is.
Romániában huszonegyre emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma - jelentette be a belügyminiszter. A segíteni indult magyar katasztrófavédelmi csoport a legnagyobb kárt szenvedett kelet-romániai településeken vesz részt a mentésben. Vadu Roscán az elhullott állatok tetemeit gyűjtik össze gumicsónakokkal, a két magyar orvos és ápoló a sebesülteket és a betegeket látja el. Magyar vízügyi szakemberek Bákó megyébe tartanak, hogy ott egy víztisztító berendezést állítsanak föl. Közben úton van a térségbe a magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat csapata is. Itthon, gyűjtést indított a Katolikus Karitász a romániai árvízkárosultak javára. Több ország is ajánlott fel segélyeket, de eddig csak Magyarországról érkezett segítség Románia árvízsújtotta területeire - jelentette rádiónk tudósítója.

Nagy-Britannia fontolgatja iraki katonai jelenlétének csökkentését
A brit védelmi miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy országa egy éven belül csökkenti Irakban állomásozó csapatainak létszámát. John Reid-et a CNN amerikai hírtévé faggatta arról a sajtóhírről, amely szerint Nagy-Britannia fontolgatja iraki katonai jelenlétének jelentős csökkentését. Az értesülést a brit miniszter nem kommentálta, de azt hangoztatta: Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt akarja, hogy Irak saját erői vegyék kézbe a biztonság iránti felelősséget. London hozzávetőleg 8 és félezer katonát állomásoztat Irakban.

Két robbantást is túlélt az ausztrál nő
Két robbantást is túlélt az a 29 éves ausztrál nő, aki a metró után a 30-as londoni buszra szállt fel tíz nappal ezelőtt. Louise Barry július 7-én reggel azon a metrószerelvényen utazott, amelynek egyik kocsiját az Edgware Road-i állomáson az egyik merénylő felrobbantotta. Ezután éppen arra a buszra szállt fel, amelyen egy másik merénylő is ült. A Londonban dolgozó ausztrál nő az első robbanásban nem sérült meg, de a buszon történt detonációban az égési sérülések mellett elrepedt a nyakcsigolyája, és fejsebbel vitték kórházba.

Bagdadban ismertették a Szaddám Huszein elleni vádakat
Bagdadban ismertették a Szaddám Huszein volt iraki elnök elleni első vádakat. A volt diktátort egyebek mellett a Bagdadtól északra fekvő Duzsail síita muzulmán faluban elkövetett gyilkosságokkal vádolják meg - mondta el az iraki különleges törvényszék vezető vizsgálóbírája. A bírósági tárgyalás időpontját napokon belül kitűzik. Az iraki törvények szerint a vádemelés és a tárgyalás kezdete között legalább 45 napnak kell eltelnie.

Spanyolország középső részén 14 tűzoltó vesztette életét
Spanyolország középső részén 14 tűzoltó vesztette életét egy kiterjedt erdőtűz oltása közben - jelentette az egyik spanyol rádióadó. A guadalajarai városháza szóvivője elmondta: önkéntes tűzoltókról van szó. A tűz időközben ellenőrizhetetlenné vált, és több ezer hektár erdőt megsemmisített. A feltételezések szerint a lángok akkor csaptak fel, amikor egy kirándulócsoport grillezéshez rakott tüzet.

A G4 csoport nem tudott megállapodni az ENSZ Biztonsági Tanácsának bővítéséről
A Németország, Brazília, India és Japán alkotta G4-es csoport külügyminiszterei nem tudtak megállapodni az Afrikai Unió küldöttségével az ENSZ Biztonsági Tanácsának kibővítéséről. A G4 által benyújtott tervezet szerint a Biztonsági Tanács tagjainak száma a jelenlegi 15-ről 25-re nőne, az új tagok közül hat állandó, vétójoggal nem rendelkező tag lenne, közöttük két afrikai állam. A G4 tervét több ország, közöttük az Egyesült Államok is határozottan ellenzi.

A Mexikói-öbölben lezuhant egy helikopter
A Mexikói-öbölben lezuhant egy helikopter a nagy szélben, a fedélzeten tartózkodó két ember meghalt. A légi jármű egy tengeri olajkútról mentette ki az ott dolgozókat az Emily hurrikán elől. A Yucatán-félszigethez közeledő trópusi vihar sebessége eléri az óránkénti 235 kilométert. A területet több ezer turista és ott dolgozó hagyta el. Jamaicában négyen haltak meg a hétvégén, amikor a hurrikán árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a karibi szigetországban. Az elmúlt öt év leghevesebb tájfunja tombol Tajvanon is. A felhőszakadás miatt akadozik a vasúti közlekedés, több repülőteret lezártak. A helyenként 220 kilométer per óra erősségű szél fákat csavart ki tövestül. A fővárostól délkeletre földcsuszamlástól tartanak a hatóságok, több száz embert kitelepítettek. Tajpejben az emberek homokzsákokkal kerítették körbe házaikat.

Németországban az Alkotmánybíróság elrendelte egy Al-Kaida-kapcsolattal gyanúsított üzletember szabadon engedését.
A testület ugyanis úgy foglalt állást, hogy az új európai elfogatási parancs, amely alapján novemberben őrizetbe vették a német-szíriai kettős állampolgárságú férfit, sérti a német alkotmányt, ezért érvénytelen az országban. Az elfogatóparancsot a spanyol hatóságok adták ki, mert szerintük az üzletember az al-Kaida terrorszervezet egyik kulcsfigurája. A német alkotmánybíróság döntése szerint a gyanúsított addig nem adható ki más országnak, amíg a berlini parlament nem pótolja az ehhez szükséges jogszabályokat.

Szerbiában negyvenévi börtönre ítélték Ivan Stambolic volt szerb elnök gyilkosát.
Milorad Lukovic Legija volt titkosszolgálati ezredesre és három társára a legsúlyosabb büntetést szabta ki egy belgrádi különbíróság, két másik volt vörössapkás pedig tizenöt éves büntetést kapott. Az ítélet szerint Legija és az általa vezettett állambiztonsági kommandó Stambolic meggyilkolásán kívül merényletet követett el Vuk Draskovic szerb külügyminiszter ellen is. A politikus azonban túlélte a támadást.





Hazai hírek




Az árvíz sújtotta Romániába kerülhet a hazai gabonafelesleg
A magyar gazdakörök vezetője azt javasolja, hogy a hazai gabonafelesleget uniós pénzből vigyék az árvíz sújtotta Romániába. Jakab István, a MAGOSZ elnöke a Krónikában kifejtette: ezt az uniós segélyalapok felhasználásával lehetne megtenni, így lehetne segíteni a kárt szenvedett romániai területeket és a hazai gazdákat is. Benedek Fülöp, a földművelési tárca államtitkára elmondta, hogy a minisztériumban felvetődött ez a lehetőség, de még nem született tényleges döntés, mert a javaslatot Gráf József agrárminiszter csak ma terjeszti az unió agrárminiszteri tanácsülése elé. Csütörtökön az uiniós gabonairányító bizottság is tárgyal a magyar javaslatról.

Az SZDSZ továbbra is versenyt szeretne a gyógyszerpiacon
Az SZDSZ továbbra is versenyt szeretne a gyógyszerpiacon, ezért sajnálja, hogy a kormány és a koalíciós partner a piacot érintő törvények legutóbbi parlamenti szavazásakor változtatott eredeti álláspontján - közölte Gusztos Péter szabad demokrata képviselő. A kormánypárti képviselők június végén vonták vissza a patikaalapítás liberalizálására vonatkozó módosító javaslataikat. Gusztos Péter úgy fogalmazott: az SZDSZ fájlalja, hogy a kormány és a koalíciós partner a patikapiacot és a gyógyszerárakat érintő törvények parlamenti szavazásakor beadta a derekát a gyógyszerészkamarának.

Megismételte korábbi, a miniszterelnöknek címzett kérdéseit Szijjártó Péter
Megismételte korábbi, a miniszterelnöknek címzett kérdéseit Szijjártó Péter fideszes képviselő, aki szerint a válasz elmaradása esetén ismét veszélybe kerülhet Gyurcsány Ferenc szavahihetősége. Az ellenzéki képviselő azt a két kérdést fogalmazta meg, hogy Gyurcsány Ferenc 2003 májusa és 2004 szeptembere között adott-e megbízást tulajdonosi jogainak gyakorlására az ALTUS Rt-nél, illetve jogszerűen vett-e fel 130 millió forint osztalékot. Vadai Ágnes, a szocialista párt országgyűlési képviselője közleményben hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc miniszterré való kinevezése után nem gyakorolta tulajdonosi jogait, és felszólította Szijjártó Pétert, hogy hagyjon fel a hangulatkeltéssel.

Nagyszabású közrendvédelmi akciót tartottak Vas megyében
Nagyszabású közrendvédelmi akciót tartottak az elmúlt két hétben a Szombathelyi Rendőrkapitányság, a határőrség és a polgárőrség munkatársai. A felderítés során 15 ittas járművezetővel szemben intézkedtek és hat vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőrt fogtak. Tizenheten vezettek úgy, hogy már lejárt a jogosítványuk és 48 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök kisebb közlekedési, rongálási, csendháborítási, rendzavarási és köztisztasági ügyekben.

Nyolcnapos délkelet-ázsiai körútra indul ma Gyurcsány Ferenc
Szingapúrt, Vietnamot és Indonéziát érintő nyolcnapos délkelet-ázsiai körútra indul ma Gyurcsány Ferenc kormányfő. A miniszterelnöki kíséretben Somogyi Ferenc külügy- és Kóka János gazdasági miniszter mellett üzletemberek vannak. Az út elsődleges célja a gazdasági kapcsolatok elmélyítése a három délkelet-ázsiai ország és Magyarország között. Az egynapos szingapúri látogatástól konkrét üzleti lehetőségeket vár a magyar küldöttség, a vietnami és az indonéziai tartózkodástól pedig azt, hogy előmozdítja magyar vállalatok részvételét infrastruktúra-fejlesztési és egyéb programokban.

Molnár László lemond az Orbán-család gyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöki tisztéről
Szeptemberben lemond az Orbán-család gyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöki tisztéről Molnár László. A szocialista képviselő a közszolgálati televízióban azzal indokolta a későbbi időpontot, hogy szeretné elkerülni, hogy a bizottság jelenlegi fideszes alelnöke vegye át a testület irányítását. Szeptemberben ugyanis már új elnököt választhat az Országgyűlés. A szocialista politikus megismételte azt a korábbi véleményét, hogy a Fidesz azért melegítette fel 1992-ben történt bírósági ügyét, mert az Orbán-család vagyongyarapodást vizsgáló bizottság különösen érzékeny pontokhoz jutott.

Tőkés László Királyhágó párbeszédet sürgetett a romániai magyar közéleti szereplőkkel
Tőkés László Királyhágó melléki református püspök párbeszédet sürgetett az összes romániai magyar közéleti szereplő részvételével. Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként annak a reményének adott hangot, hogy az őszi előrehozott parlamenti választások az erdélyi magyar közélet demokratizálódását, a megosztottság megszűnését eredményezhetik. A püspök Marosvásárhelyen arra figyelmeztetett, hogy a megosztottság körülményei között az RMDSZ aligha érheti el az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Hírek röviden

Bulgáriában megszületett a megállapodás az új kormány összetételéről. A múlt havi választáson győztes Bolgár Szocialista Párt legnagyobb riválisával a Nemzeti Mozgalommal és a török nemzetiségi párttal egyezett meg, és elemzők szerint ezzel elérhető közelségbe került a nagykoalíció létrejötte. A tárgyalások a részletekről még folynak Bulgáriában.

Több mint egymilliárd euró értékű, átfogó hitelszerződést ír alá Budapesten Wolfgang Roth-tal az Európai Beruházási Bank vezérigazgató-helyettesével Demszky Gábor főpolgármester és Veres János pénzügyminiszter. A megállapodás a 4-es metró és a csepeli szennyvíztisztító megvalósítását segíti.

Irán támogatást ígért a teheráni látogatáson tartózkodó iraki miniszterelnöknek az erőszak megfékezéséhez és az ország újjáépítéshez. Ibrahím al-Dzsaafari népes küldöttség élén tartózkodik Teheránban, ahol biztonsági megállapodást ír alá a hajdan ellenséges ország vezetőivel. Irak és Irán 1980 és 1988 között több mint egymillió áldozatot követelő véres háborút vívott egymással.

Egyre több az avar és tarlótűz Győr-Moson-Sopron megyében. A tűzoltók több mint tíz esethez vonultak a hétvégén térségünkben. A legnagyobb területen, mintegy hat hektáron a győrzámolyi gátőrház mellett égett a tarló.

Közös rendőr-határőr bevetési egységet hozott létre Hegyeshalomban a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és burgenlandi társszerve. A kihelyezett egység feladata, hogy megelőzze és felderítse az illegális bevándorlást és az ehhez kapcsolódó bűncselekményeket. Az nyomozócsoport az idegenforgalmi idény alatt erősíti a térség közbiztonságát is. A tervek szerint a következő hetekben kibővül a már működő osztrák -magyar határőrizeti információs pont is.

Palesztin fegyveresek újabb rakétát lőttek ki a Gáza övezetből Dél-Izrael felé, a támadásban senki sem sérült meg. Tegnap izraeli katonák megöltek egy fegyveres palesztint, aki megpróbált behatolni egy zsidó telepre. Korábban a Hamász palesztin szervezet egyik parancsnokát ölték meg. Közben Izrael déli részén több mint tízezer rendőr áll készültségben, hogy megakadályozza azt a tüntetést, amelyet zsidó telepesek szerveznek délutánra, hogy tiltakozzanak a gázai kiürítés ellen. A rendőrség vasárnap törvénytelennek nyilvánította a megmozdulást.

Ingatlanjainak értékesítéséről folytat műhelymunkát a MÁV. Olyan létesítmények eladását tervezik, amelyek nem szükségesek a vasúttársaság fő tevékenységéhez. A használaton kívüli épületek eladása, bérbe adása ugyanis bevételt eredményezne a társaságnak. Sopronban elsősorban a Déli pályaudvar területét érintik a döntések - mondta el Gyimóthy Kálmán, a MÁV Rt. ingatlanértékesítési osztályának megbízott vezetője, aki hozzátette :a pályaudvarral összefüggésben elsőként a GySEV Rt.-vel fognak tárgyalóasztalhoz ülni. A belső szakági megbeszéléseket, illetve a stratégiai szintű egyeztetéseket követően nyilvános pályáztatás vagy árverés útján értékesítik az ingatlanokat. Konkrét lépésekre az összegző igényű műhelymunka után, három-négy hónap múlva kerülhet sor.

Magyar származású író veheti át ma az egyik legmagasabb izraeli kulturális díjat Jeruzsálemben. A jeruzsálemi államelnöki rezidencián a 28 éves Tarbay Dávid veszi át Móse Kacavtól az izraeli irodalmi élet egyik legrangosabb kitüntetését, az Elnöki-díjat. Dávid 15 évesen Budapestről érkezett Izraelbe 1992-ben. A díjat 1997 óta minden évben öt izraeli írónak, költőnek osztják ki életmű-díj, vers, nem héberül írott izraeli irodalom, első könyv és próza kategóriában. Tarbay Dávid második, Budapesten saját fordításában magyarul megjelent Eklipszis című regényéért kapta az elismerést.

Gazdasági hírek:

Gyorsuló inflációra számítanak az euróövezetben a közgazdászok. A héten véglegesítik az eurózóna júniusi inflációs adatát, és megjelennek a júliusi németországi inflációra vonatkozó előzetes becslések is. A közgazdászok szerint nem kétséges a fogyasztói árszínvonal eddiginél valamivel gyorsabb növekedése a magasba szaladt olajárak miatt. Az EU statisztikai hivatala már kiadott egy előzetes 2,1 százalékos becslést a júniusi euróövezeti inflációra, a májusi 1,9 százalék után.

Sport:

Stark Péter, a Győri ETO válogatott középhátvédje szolgáltathatja a nyár egyik átigazolási szenzációját. A csapatkapitány megegyezett az angol második élvonalban szereplő Stoke Cityvel. A két klub ma Bécsben tárgyalóasztalhoz. Reszeli Soós István Stark eladása kapcsán rekordösszegről beszélt, elmondta, hogy a játékost csak abban az esetben adják el, ha érte az ETO éves költségvetésének felét kifizeti az angol csapat.

Tegnap befejeződött a Margitszigeten rendezett ifjúsági úszó Európa-bajnokság, melynek a zárónapján is remekeltek a mieink. Az egri Rácz Ákos nyerte a 200 m mellúszást. A bajai Hosszú Katinka 200 m gyorson harmadik győzelmét aratta a korosztályos kontinensbajnokságon. A kettős magyar siker előtt egy ezüstérem a lánymezőnyben is jutott: a pécsi Jakabos Zsuzsanna csapott másodikként a célba a 200 m vegyes fináléjában. Hosszú Katinka újból a dobogó tetejére állhatott: hatalmas hajrával nyerte a 200-as sprintversenyt, egyszersmind az ifi Eb-k történetének századik magyar aranyérmét szerezve. A 200 m vegyes fináléjában is ellenállhatatlannak bizonyult Verrasztó Dávid: a Jövő SC kiválósága ezúttal is a táv második felében vette elő erőtartalékait, és második budapesti Európa-bajnoki aranyát érdemelte ki ezzel. A budapesti 32. ifjúsági úszó-Európa-bajnokságon a magyar versenyzők összesen 8 aranyat, 12 ezüstöt és 5 bronzot gyűjtöttek, s ezzel Magyarország az éremtáblázat első helyén végzett.

Fölényes győzelmet aratott a női vizilabda csapat a montreáli világbajnokságon. Kisteleki Dóra hat és Drávucz Rita öt góljával végül 18-4-re győzött a válogatott a világbajnokság első fordulójában Kína ellen. A csoport másik mérkőzésén a spanyolok 4-6-ról tudtak az utolsó pillanatban egyenlíteni az Egyesült Államok ellen.

A női kézilabda válogatott tegnaptól július 24-ig Zalakaroson, Nagykanizsán és Keszthelyen edz. Németh András szövetségi kapitány korábban kijelölt keretéből a debreceni Madai Petra és a győri Nagy Krisztina hiányzik. Madai helyére a váci Ôri Ceciliát hívta be a kapitány.

Tegnap rendezték meg Salgótarjánban a Mountain Bike Országos Bajnokságot, ahol a soproni Heavy Tools versenyzői is rajthoz álltak. A 350 fős mezőnyben a felnőttek között Horváth Csaba 43 p. 25 mp-es idővel elsőként ért célba, így megvédte bajnoki címét. A Senioroknál Vereby István harmadik lett. Horváth ezzel a győzelmével a Kupasorozatban is bebiztosította első helyét, így az utolsó budapesti futamtól függetlenül már kupagyőztes is.



A várható időjárás
Ma alapvetően nyárias, meleg időre számíthatunk, csak időnként növekszik meg a felhőzet. Délutántól elszórtan zápor, zivatar előfordulhat. A helyenként erős nyugati, északnyugati szél délire fordul, és többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet napközben 28, 33 fok között valószínű.

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
246,20 247,44

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
239,02 253,82



2005. július 18., hétfő 19:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület