CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Terrorfenyegetés miatt kiürítették Birmingham belvárosát
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Charles Zentait
A londoni metróban még mindig keresik a romok alatt rekedt áldozatokat
Egy északnyugat-angliai kisvárosban megpróbáltak felgyújtani egy mecsetet.
Több mint 1 milló amerikait szólítottak fel otthona elhagyására hurrikánveszély miatt
Megkezdődött az elnökválasztás Kirgizisztánban
Luxemburgban népszavazás kezdődött az Európai Unió alkotmányról
A nyári hétvégeken nem érdemes autóval útra kelni Olaszországban.
Az amerikai külügyminiszter felszólította Kínát
Lengyel alkotás kapta az idén a csehországi Karlovy Varyban a 40. nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt.


Hazai hírek

Jelentkezett családjánál az a magyar állampolgár, akit a londoni merényletek után még keresett a rendőrség.
Gyurcsány Ferenc elutasította Orbán Viktor, a pénteki kormányfői vitán tett mindhárom javaslatát
Koalíció 2006
Magyarországon nincs napirenden az egyneműek házasságának engedélyezése
Itthon nincs kormányzati szándék arra, hogy radarállomást telepítsenek a Zengőre
A Fidesz elnöke eredményesnek tartaná továbbra is a tett javaslatát



Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Nem részletezett okból elrendelt biztonsági riadó miatt teljesen kiürítette a rendőrség szombat éjjel az észak-angliai Birmingham belvárosát. A brit terrorelhárítás eddigi legnagyobb evakuációja során rendőrségi adatok szerint húszezer embert telepítettek ki a nagyváros belső körgyűrűjén kívülre. Az akció során a városrész szállodáit és magánlakásait is kiürítették. A bombaszakértők egy városi buszon ezután ellenőrzött robbantást hajtottak végre, de eddig nem derült ki, hogy a járművün fellelt tárgy valóban tartalmazott-e robbanószert. A kiürítés ezután sem ért véget; a legújabb hírek szerint elkezdték kiüríteni a birminghami kínai negyedet is, amely a városközpont egy másik részében van. A rendőrség elrendelte a Chinatown éttermeinek, éjszakai szórakozóhelyeinek kiürítését. A hatóságok összesen kétszáz éttermet és bárt evakuáltak a belvárosban.
Miután több ezer birminghami töltötte az éjszakát átmeneti szállásokon, a legfrissebb hírek szerint a rendőrség feloldotta a tíz órán keresztül tartó biztonsági kordont. Helyi idő szerint hajnali 5-kor a brit terrorelhárítás bombaszakértői bejelentették, hogy a gyanús csomag, amit a helyi Travelodge hotelben találtak, végül nem bizonyult valódi fenyegetésnek.
A rendőrség közölte, hogy hírszerzési értesülés alapján kezdte a nagyszabású "elővigyázatossági" akciót a második legnagyobb brit városban, de hangsúlyozta, hogy a közelebbről nem részletezett incidenst nem hozza kapcsolatba a csütörtökön Londonban elkövetett merényletsorozattal. Nem hivatalos értesülések szerint nemcsak a buszon, hanem a város más pontjain is végrehajtottak ellenőrzött robbantásokat.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Charles Zentait
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Ausztráliában a háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Charles Zentait. A férfit a magyar hatóságok kiadatási kérelme alapján tartóztatták le még tegnap. A vád szerint Zentai 1944 novemberében, a magyar hadsereg tisztjeként két társával együtt Budapesten megkínzott és megölt egy 18 éves zsidó fiút.

A londoni metróban még mindig keresik a romok alatt rekedt áldozatokat
- hangzott el a Scotland Yard tájékoztatóján. Egyelőre nem tudják, hogy hány holttest lehet a szétroncsolódott szerelvényekben. A kutatás akár holnapig is eltarthat, mert rendkívül meleg van az alagútban. A már megtalált több mint 50 áldozat azonosítása is csak ezután kezdődhet meg. A rendőrség tisztségviselője elmondta, sikerült megállapítani, hogy a metróbombák szinte másodpercre egyszerre léptek működésbe, ami időzítő-szerkezetre utal.
A brit rendőrség közölte, hogy komoly és konkrét fenyegetést kaptak, ezért ürítették ki az éjszaka Birmingham belvárosát. A brit terrorelhárítás eddigi legnagyobb akciójában húszezer embert telepítettek ki a nagyváros belső körgyűrűjén kívülre. Reggel megnyitották a belvárost, ahová visszatérhettek az emberek. A szakértők egy városi buszon ellenőrzött robbantást hajtottak végre, de később közölték, hogy bombát nem találtak Birminghamben.
Közben az Independent című lap szerint a szakemberek egyre inkább tartanak attól, hogy a terrorista sejtek hamarosan újabb támadásokat hajtanak végre. Aggasztó, hogy olyan robbanószerek nyomait vélték megtalálni a támadások helyszínén, amelyekhez hasonlót még nem ismertek a szakemberek. Ez meglehetősen nagy aggodalommal tölti el a tűzszerészeket, hiszen az ismeretlen összetételű bombák származási helyének fellelése így gondot okozhat és nehezítheti a nyomozást, illetve felderítést

Egy északnyugat-angliai kisvárosban megpróbáltak felgyújtani egy mecsetet.
A mecset üres volt, sérülés nem történt. Tartani lehet attól, hogy a gyújtogatás bosszú a csütörtökön London belvárosában végrehajtott, iszlám szélsőségesek számlájára írt merényletekért. A mecset szóvivője közölte: az iszlám vallásnak nincs köze a gyávasághoz, ártatlan emberek megöléséhez. A merényleteket a londoni muzulmánok is elítélték, és együttérzésüket fejezték ki az áldozatoknak.

Több mint 1 milló amerikait szólítottak fel otthona elhagyására hurrikánveszély miatt
Több mint egymillió embert szólítottak fel otthona elhagyására Floridában, Alabamában és Mississippiben az amerikai hatóságok, hogy megmentsék őket a Dennis hurrikán pusztításától. A trópusi vihar, amely legalább 32 embert ölt meg Kubában és Haitin, várhatóan vasárnap éri el az amerikai szárazföldet a három állam határvidékén, a Mexikói-öböl északi partján. Az átmenetileg legyöngült Dennis csupán súrolta Florida déli részét, ám közép-európai idő szerint a szombat esti órákban még mindig mintegy 140 ezer otthon és munkahely volt áram nélkül. Ez egy nagyon veszélyes vihar - figyelmeztetett Jeb Bush floridai kormányzó, hogy meggyőzze az állam kitelepülésre felszólított mintegy 700 ezer lakosát. Alabamában és Mississipiben 500 ezer embert kértek fel otthona elhagyására az illetékesek.

Megkezdődött az elnökválasztás Kirgizisztánban
Megkezdődött az elnökválasztás Kirgizisztánban. A volt szovjet köztársaságban az tette szükségessé az előrehozott szavazást, hogy Aszkar Akajev elnök, akinek még nem járt le a hivatali ideje, a márciusi ellenzéki megmozdulások hatására lemondott és elhagyta az országot. Mivel tartani lehetett attól, hogy a választás a csekély részvétel miatt érvénytelen lesz - nem vesz részt rajta a szavazásra jogosult 2,6 millió ember fele, plusz egy fő -, a parlament két órával, este kilencig meghosszabbította a reggel hét órakor kezdődött szavazást. Egy hete rendkívüli hőség tombol Kirgizisztánban, még árnyékban sem csökken 40 fok alá a hőmérséklet, ami sokakat eltántoríthat attól, hogy elmenjenek szavazni.

Luxemburgban népszavazás kezdődött az Európai Unió alkotmányról
Luxemburgban népszavazás kezdődött az Európai Unió alkotmányról. Az alapszerződésről először tartanak referendumot azóta, hogy a francia és a holland választók elutasították az uniós alkotmány tervezetét. A luxemburgi eredményt késő délutánra várják: ez a megfigyelők szerint várhatóan szoros lesz, de a Jean-Claude Juncker vezette kormány a jelek szerint bízik a győzelemben. Luxemburgban a 223 ezer választópolgár számára kötelező a részvétel a szavazáson.

A nyári hétvégeken nem érdemes autóval útra kelni Olaszországban.
Az autósztrádákon több milliós gépkocsisor hömpölyög, de ma ingyen lehet utazni az autópályákon. Délelőtt 10 órától 14 óráig és délután 18 órától este 22 óráig sztrájkolnak az autósztráda társaságok dolgozói. Így lesz ez a következő vasárnap, július 17.-én és július 22.-én pénteken is, és a sztrájk következő két fordulójában a munkabeszüntetés egész napos lesz. Az autósztráda társaságok dolgozói azért sztrájkolnak, mivel 19 hónapja várnak kollektív szerződésük megújítására. A szakszervezetek havi 127 eurós béremelést követelnek, a sztrádatársaságok azonban csak 90 euróval hajlandóak megemelni az alkalmazottak bérét.

Az amerikai külügyminiszter felszólította Kínát
Az amerikai külügyminiszter Pekingben felszólította a kínai vezetőket, hogy kezdjenek tárgyalásokat a tajvani kormánnyal a sziget státusának békés rendezéséről, és nyújtsanak kezet a dalai lámának. Condoleezza Rice pekingi útjának fő célja az volt, hogy az észak-koreai atomfegyverkezés meggátolásáról cseréljen véleményt a kínaiakkal, akik közvetítenek a vitatott nukleáris program ügyében

Lengyel alkotás kapta az idén a csehországi Karlovy Varyban a 40. nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt.
A húszezer dollárral járó fődíjat Krzysztof Krauze Az én Nikforom című filmjének ítélte a zsűri, amelynek Mundruczó Kornél magyar rendező is tagja volt. A versenyfilmek kategóriájában Magyarországot Mészáros Márta Temetetlen halott című alkotása képviselte. A Karlovy Vary-i filmfesztiválon három világsztár, Liv Ullmann, Sharon Stone és Robert Redford valamint Jirí Krejcík cseh rendező kapott életműdíjat, amelyet valamennyi művész személyesen vett át.



Hazai hírek




Jelentkezett családjánál az a magyar állampolgár, akit a londoni merényletek után még keresett a rendőrség.
Mintegy harminc keresési kérelem érkezett Magyarországról és külföldről Londonban tartózkodó magyarok iránt, de mindenkit megtaláltak. Szombati Béla nagykövet elmondta: a brit hatóságok továbbra sem értesítették a követséget arról, hogy magyar állampolgár lenne a halottak vagy a kórházban kezelt sérültek között.

Gyurcsány Ferenc elutasította Orbán Viktor, a pénteki kormányfői vitán tett mindhárom javaslatát,
Pokorni Zoltán az ellenzéki párt alelnöke azt kérte, hogy a miniszterelnök gondolja át döntését. Gyurcsány Ferenc a köztelevízióban nem tartotta megalapozottnak azt a javaslatot, hogy a gáz árának tervezett emelése ne érintse a kórházakat és az iskolákat. A kormányfő Orbán Viktor kérésre, hogy ne adják el a Ferihegyi repülőteret, azt mondta: csak az üzemeltető társaságot adnák el, azaz a várható eredményt tervezik privatizálni. Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke mai sajtótájékoztatóján azt mondta: a szerinte jó és indokolt javaslatokat még nyáron az Országgyűlés gazdasági bizottságában tárgyalásra bocsátják.

Koalíció 2006
A szocialista párt a választások után is az SZDSZ-szel kíván kormányt alakítani - jelentette ki a párt elnöke egy lapinterjúban. Hiller István a Magyar Hírlapnak azt mondta: nagykoalíciónak nem látja sem értelmét, sem realitását. Hozzátette: a demokráciának is ártana, ha a politikai erőtér kilencven százalékát uraló két párt kormányzati együttműködést kötne.
Az MDF nem kíván koalícióra lépni sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel. Ezt Dávid Ibolya pártelnök nyilatkozta a népszavának. Mint mondta: az MDF tizenöt évvel ezelőtt a higgadt, mérsékelt, párbeszédre épülő politizálás mellett tette le voksát, és erre törekszik mai is. A politikus kijelentette: olyan pártokkal kívánnak szövetséget kötni, amelyek nyitottak a Magyar Demokrata Fórum politikájára.

Magyarországon nincs napirenden az egyneműek házasságának engedélyezése
- mondta Gyurcsány Ferenc a soproni VOLT fesztiválon. A miniszterelnök ugyanakkor a rendezvényen résztvevő fiatalok kérdésére hozzátette: biztosítani kell, hogy a szabad párválasztás joga ne csak az ellenkező neműekre vonatkozzon. A kormányfő a könnyű drogok fogyasztóit illetően ellenezte a börtönbüntetést, de - mint mondta - azt is ellenzi, hogy engedélyezzék az ilyen kábítószerek használatát.

Itthon nincs kormányzati szándék arra, hogy radarállomást telepítsenek a Zengőre
, de újra tárgyalást kell kezdeni egy radarállomás létesítését célzó tervről - mondta Gyurcsány Ferenc Sopronban. A miniszterelnök a VOLT Fesztiválon fiatalokkal beszélgetve hangsúlyozta, hogy a magyar határ déli irányból rendkívüli módon nyitott. Kitért arra, hogy a kormány próbarepülést végeztetett: ennek során a déli irányból alacsonyan szálló kisrepülőgép Dunaújvárosig jutott, mire a magyar légierő megtalálta. Dunaújváros pedig már Paks után van - hangsúlyozta a kormányfő.

A Fidesz elnöke eredményesnek tartaná továbbra is a tett javaslatát
A Fidesz elnöke a közszolgálati televízió reggeli műsorában megerősítette: továbbra is eredményesebbnek tartaná, ha az áfa felső kulcsának csökkentése helyett az személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos kulcsát mérsékelnék 13 százalékra. Orbán Viktor a nyugdíjakról szólva megismételte, amit a Gyurcsány Ferenccel folytatott vitában hangoztatott, vagyis hogy szerinte az általa vezetett kormány fordította meg a nyugdíjak vásárlóértékének csökkenését. Korábban Gyurcsány Ferenc elutasította Orbán Viktornak a kormányfői vitán tett javaslatait. A miniszterelnök nem tartotta megalapozottnak, hogy a gáz árának tervezett emelése ne érintse a kórházakat és az iskolákat, a Ferihegyi repülőtérről pedig azt mondta: csak az üzemeltető társaságot adnák el, azaz a várható eredményt tervezik privatizálni.




Sport

Mindössze hat szerződtetett futballistája van az FC Sopronnak, a főtámogatóit vesztett klub a héten kényszerült elengeni Tóth Mihályt is. A tavalyi gólkrály a norvég Fredrikstaddal kötött három és féléves szerződést - értesült az nb1.hu. A csatár négy évet töltött Sopronban és idén Magyar Kupát nyert a csapattal, amely így az UEFA-kupában indulhat. Szintén az északi országba távozott a klubtól a veterán védő, Szekeres Tamás, aki a bajnokság félidejénél tizenegyedik helyen álló Tromsöhöz igazolt fél plusz egy évre.

Búcsúzni kényszerült a Lombard Pápa Termál FC az UEFA Intertotó-kupától, miután a pápaiak a 3-2-es hazai vereség után idegenben 1-0 arányban kaptak ki a svéd IFK Göteborgtól.

A női vízilabda Világliga B-csoportjának az olaszországi Gubbióban megrendezésre kerülő második selejtezőfordulójában a magyar válogatott hat góllal győzte le Franciaország együttesét. A második torna negyedik fordulójában Faragó Tamás már biztosan az oroszországi döntőbe jutott lányai 11-5 arányban verték a gallokat.

Bejutott a döntőbe a magyar strandlabdarúgó-válogatott az ausztriai Linzben megrendezett B-csoportos Európa-bajnokságon. A nyolccsapatos, egyenes kieséses rendszerű torna elődöntőjében a mieink Hollandia együttesét győzték le 8-4re, a mai fináléban pedig Németország lesz a magyar csapat ellenfele.

A Formula-1-es versenysorozat idei tizedik állomásán, Silverstonban az 56. Brit Nagydíjon a világbajnoki pontvadászatban pillanatnyilag élen álló spanyol Fernando Alonso rajtolhat az első helyről. A Renault pilótáján kívül a hivatalos időmérő edzésen egyedül a McLaren-Mercedes finn versenyzője, az összetettben huszonnégy pontos hátránnyal a második helyen álló finn Kimi Räikkönen futott 1:20 percen belüli időt, ám utóbbi a délelőtti motorhibája, majd cseréje miatt tíz hellyel hátrébbról, csak a tizenkettedikről rajtolhat . A hétszeres világbajnok, címvédő német Michael Schumacher a kilencedik helyről kezdi a versenyt.

A 92. Tour de France, a Francia körverseny nyolcadik szakaszát sprintbefutóban a holland Pieter Weening nyerte a német Andreas Klöden előtt A mezőny szaporább, harminckét versenyző alkotta része - soraiban az összetettben élen álló hatszoros győztes amerikai Lance Armstronggal - huszonhét másodperccel a győzők után ért célba. A Discovery Channel visszavonulás előtt álló klasszisa növelte előnyét a második helyezettel szemben A mezőny egyetlen magyar kerekese, a francia Crédit Agrocile légiósa, Bodrogi László a 107. helyen zárta a szakaszt, majd' nyolc és fél perces hátránnyal a szakaszgyőztes mögött. Összetettben azonban még így is egy helyet lépett előre és jelenleg a 103. helyen található, hátránya Armstronghoz képest 13.26 perc.

Harmadik mérkőzésén elszenvedte első vereségét a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga New York-i középdöntőjében. Kemény Dénes együttese 9-7-re kapott ki Horvátországtól. A forduló másik összecsapásán Oroszország 8-5-re verte a házigazda Egyesült Államok legjobbjait. A csoportot így a horvátok vezetik 8 ponttal az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, egyaránt 7 pontos magyar és olasz válogatott előtt. Az amerikaiaknak és az oroszoknak 5-5 pontjuk van. A mieink az utolsó fordulóban az Egyesült Államokkal játszanak.

Az angol másodosztály középcsapata, a Stoke City három magyar futballista iránt érdeklődik. A 24 csapatos Championshipben tavaly 12. helyen végzett együttes a győri Stark Pétert, az újpesti Rajczi Pétert és a ferencvárosi Gremsperger Gábort nézte ki magának. A jövő héten a 27. születésnapját ünneplő ETO-hátvéd Stark Pétert - a Nottinghammel egyetemben - már tavaly is figyelte a Stoke, ám akkor nem jött létre az üzlet, most azonban az angol klub újra próbajátékra hívta a 17-szeres magyar válogatott játékost. Szintén a szigetországi klub kívánja tesztelni az Újpest 24 éves támadóját, az öt alkalommal a nemzeti csapatban is megfordult Rajczi Pétert. A Ferencváros tehetsége, a mindössze 17 esztendős Gremsperger Gábor is felkeltette a Stoke City érdeklődését, s a kapus több hetes gyakorláson vehet részt Johan Boskamp csapatánál.

A németországi Magdeburgban megrendezett profi ökölvívó-gálán Burányi László megszerezte az IBF kisvilágbajnoki övét. A huszonkét éves magyar profi a nagyváltósúlyú mérkőzésen egyhangú pontozással verte a német Marco Schulzét. Burányi húsz profi mérkőzésén immár a tizennyolcadik találkozóján győzött.

Szombaton hazánkban járt az Osztrák körverseny mezőnye: a rangos nemzetközi viadal 6. szakasza a Győr-Nagycenk-Pereszteg-Fertőszentmik-lós-Fertőd-Nyárliget útvonalon haladt át magyar területen, majd a Fertő tó partján, Podersdorfban ért véget. A sprintbefutót az olasz Guidi nyerte meg, a hatszoros Tour de France zöld trikós Zabel harmadik lett, a díjakat pedig Eddy Merckx és Felipe Gimondi adta át. A versenyt nem kísérte nagy hírverés hazánkban, pedig ilyen rangos mezőny még sohasem tekert nálunk.



A várható időjárás
A pár órás napsütés mellett szórványosan záporra számíthatunk. Napközben élénk lesz az északnyugati szél, a hőmérséklet csúcsértéke 22, 24 fok között alakul.

A héten az ötös lottón telitalálatos nem volt, a négyesek 1 millió 516 ezer 138, a hármasok 17 ezer 333, a kettesek 1.112 forintot érnek. A nyertes számok: 12, 17, 45, 59, 75



2005. július 10., vasárnap 14:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület