CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Már nincs Bosznia területén Radovan Karadzic
Edinburghben rendőrökkel csaptak össze a tüntetők
Rendkívüli informális csúcstalálkozóra hívták szerdára a visegrádi országok kormányfőit Budapestre
A román ellenzéki szenátorok kifogásolják a kisebbségi törvénytervezet előírását
Több európai uniós segélyt ígért Afrikának az Európai Bizottság elnöke
Nagy erejű földrengés rázta meg kedd reggel az indonéziai Szumátrát.
Viharok és áradások bénítottak meg több európai országot.
Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Szövetség háromszéki szervezetei úgy döntöttek, testületileg tagjaivá válnak a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek.
Albániában ketten meghaltak
Bagdadban autóba rejtett bomba robbant az iráni nagykövetség közelében.


Hazai hírek

Pénteken vitázik a gazdaságról GYF és OV
Elfogadta a parlament az adótörvény módosítását
Kísérjék figyelemmel a Németországban dolgozó magyar vállalkozások elleni akciókat.
Budapesten nem lesz tömegközlekedési sztrájk
Támogatja a parlament a horvát-magyar közös pályázatot a 2012. évi Labdarúgó Európa Bajnokság megrendezésére
A magyar gazdaság 10 éve folyamatosan növekszik
Fokozott ellenőrzést tartott héten a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség
Hírek röviden
Gazdaság
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Már nincs Bosznia területén Radovan Karadzic
, a népirtással vádolt volt boszniai szerb elnök. A BBC korábban azt jelentette, hogy a háborús bűnös a montenegrói Niksic mellett bujkál. A montenegrói nemzetbiztonsági szolgálat cáfolta a BBC értesülését. A srebrenicai népirtás fő felelősének tartott Radovan Karadzic és hadseregparancsnoka, Ratko Mladic lassan tizedik éve bujkál. A nemzetközi közösség az elmúlt hetekben egyre erőteljesebben követelte Belgrádtól, Podgoricától és Banja Lukától, hogy a vérengzés tizedik évfordulójáig, július 11-éig fogja el a két szökevényt, és adja ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Edinburghben rendőrökkel csaptak össze a tüntetők
két nappal a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G8-as csoport skóciai találkozója előtt. Néhány rendőr és tiltakozó megsérült, több embert őrizetbe vettek. Korábban tüntetők százai vontak blokád alá egy atom-tengeralattjárók állomásoztatására szolgáló brit haditengerészeti támaszpontot. A demonstrálók képviselője a G8-as csoportnak címezve azt mondta: a világ fegyverkereskedelmének 90 százalékát a legfejlettebb nyolc ipari ország adja, ezért hiteltelenek a szegénység elleni küzdelemről hangoztatott jelszavak.

Rendkívüli informális csúcstalálkozóra hívták szerdára a visegrádi országok kormányfőit Budapestre
- értesült a Népszava kormányzati forrásokból. Várható, hogy Ausztria és Szlovénia is képviselteti magát a tárgyalásokon. A találkozón Gyurcsány Ferenc kormányfő "Budapesti kompromisszum" néven ismertté vált javaslatát vitatják meg. Ez három éves átmeneti költségvetését ajánl az uniónak. Gyurcsány Ferenc azt javasolta, hogy ha a büdzséről az év végéig sem születne megállapodás, akkor az unió fogadjon el átmeneti jellegű, három évre szóló, 2007-től érvényes költségvetést a luxemburgi elnökség alatt elértek alapján. Az előzetes egyeztetések szerint Marek Belka lengyel, Jirí Paroubek cseh és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök is részt vesz a tárgyaláson,

A román ellenzéki szenátorok kifogásolják a kisebbségi törvénytervezet előírását
, hogy a román állam teljes mértékben garantálja a kisebbségek anyanyelven történő oktatását. Az ellenzéki szenátorok emiatt kivonultak a jogi bizottság üléséről. Közben két erdélyi képviselő a múlt héten ismét benyújtotta a román parlamentnek a székely területi autonómiáról készült tervezetet.

Több európai uniós segélyt ígért Afrikának az Európai Bizottság elnöke
Az eddiginél több európai uniós segélyt ígért Afrikának az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso az Afrikai Unió líbiai konferenciáján kijelentette: ennek érdekében a közeljövőben rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Lisszabonban.
A bizottsági elnök szerint a találkozón egy új európai-afrikai paktumot kell kidolgozni. Az unió tagországai célul tűzték ki, hogy 2010-ig évi 20 milliárd euróra, 2015-ig pedig évi 45 milliárd euróra növelik az afrikai országoknak nyújtandó segélyeket - emlékeztetett Barroso, aki hangsúlyozta: a hét vezető ipari hatalom és Oroszország, az úgynevezett G8 csoport skóciai csúcstalálkozóján sürgetni fogja, hogy más országok is csatlakozzanak ehhez a célkitűzéshez. A német külügyminiszter a G8 csoport találkozójával kapcsolatban elmondta: Berlin támogatja az afrikai segélyek 5 éven belüli megkétszerezését célzó kezdeményezést
Az adósságok elengedésén túl jelentős beruházási és fejlesztési csomagot várnak a legfejlettebb államoktól az afrikai országok. Az Afrikai Unió vezetői a G-8 csoport skóciai csúcstalákozója előtt az afrikai kontinens és a nyolcak kapcsolatáról tanácskoznak Líbiában.
Két nappal a hét vezető ipari hatalom és Oroszország, az úgynevezett G8 csoport csúcsértekezletének kezdete előtt mintegy 90 globalizáció-ellenes tüntetőt vett őrizetbe hétfő este a skót rendőrség Edinburgh-ben. A G8-ak csúcskonferenciája elleni tüntetésen több százan vettek részt, s összecsapásokra került sor a kivezényelt rendőrökkel. 21 személy megsebesült, köztük négy rendőr. Noha a korábbi jelentések még harmincról szóltak, a hatóságok 90 személyt vettek őrizetbe, és jelentős mennyiségű fegyvert elkoboztak.

Nagy erejű földrengés rázta meg kedd reggel az indonéziai Szumátrát.
Károkról egyelőre nem, csupán az emberek között kitört pánikról érkeztek jelentések. A Richter-skála szerint 6,8-as erősségű földrengés helyi idő szerint kedd reggel 9 óra előtt érte el az indonéziai Szumátra szigetét. A földmozgás miatt az épületek kilengtek és nagy pánik tört ki az emberek körében, sokan az utcákra rohantak otthonaikból. Károkról, illetve személyi sérülésekről azonban eddig nem érkezett jelentés. A földmozgás leginkább az észak-szumátrai Medanban volt érezhető, epicentruma Észak-Szumátrától 210 kilométerrel délnyugatra a tengerfenék alatt volt.

Viharok és áradások bénítottak meg több európai országot.
A Benelux államokban több száz lakás került víz alá. Az utcán hömölyög a víz Belgiumban és Franciaországban is. Az utcákon legfeljebb terepjárókkal lehet közlekedni, a közlekedés lehetetlen. A mentők és a tűzoltók is alig jutnak el a riasztások helyszínéhez. Ítéletidő pusztít Európa keleti felén is. Romániában és Bulgáriában az áradás utakat, hidakat mosott el. A víz félszáz települést elzárt a külvilágtól, az áram- és ivóvízellátás ott is szünetel.

Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Szövetség háromszéki szervezetei úgy döntöttek, testületileg tagjaivá válnak a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek.
A döntés válasz a Fidesz Kongresszus döntésére, miszerint határon túli tagok jelentkezését is elfogadják. Gazda Zoltán a háromszéki egyeztető tanács elnöke elmondta: döntésüket az indokolja, hogy a MPSZ ideológiájában rokonszervezet a Fidesz-szel, a szervezetek helyi szinten döntöttek és így alulról jövő kezdeményezésnek tekinthető a háromszéki négy szerezet döntése, amelyről utólag értesítették az országos elnökséget.

Albániában ketten meghaltak
, amikor a Demokrata Párt nagygyűlésén lövöldözés volt. A tömegben egy férfi lelőtt egy másikat, egy harmadik pedig az első merénylővel végzett. Az albániai parlamenti választások egészében véve megfeleltek a nemzetközi normáknak - állítja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. A megfigyelők csak kisebb szabálytalanságokat tapasztaltak. A Sali Berisha volt elnök vezette ellenzéki párt már győzelmét ünnepli, bár a vasárnapi parlamenti választások eredményét még nem tették közzé, de az Albán Demokrata Párt esélyes a győzelemre.

Bagdadban autóba rejtett bomba robbant az iráni nagykövetség közelében.
A támadásban senki sem sérült meg. Az iraki fővárosban reggel rálőttek egy magas rangú bahreini diplomatára, aki könnyebben megsérült az akcióban. Szombaton is rátámadtak egy külföldi ország képviselőjére, akkor az egyiptomi nagykövetet rabolták el ismeretlenek Bagdadban. Közben az iraki kormányfő bejelentette, hogy újabb offenzívát indítanak a lázadók ellen. Ibrahím al-Dzsafaari elmondta: a bagdadi akció ma indul, és az a célja, hogy támogassa a biztonsági erők eddigi hadműveleteit. A legutóbbi hasonló offenzíva során 1200 embert vettek őrizetbe az iraki fővárosban.



Hazai hírek




Pénteken vitázik a gazdaságról GYF és OV
Az Országgyűlés holnap, a volt és a jelenlegi miniszterelnök pénteken az Országház Munkácsy Termében vitatkozik a gazdaságról. A parlamenti vitanapot a Fidesz kezdeményezte "Propaganda és valóság - a magyar gazdaság helyzetéről" címmel. Gyurcsány Ferenc pedig az Országgyűlésben napirend előtt elmondott beszédében hívta ki számpárbajra a Fidesz elnökét, aki közölte: kész a vitára. A kormányszóvivő azt mondta, hogy az újságírókat is meghívják a számpárbajra, amelyet a rendszerváltás utáni miniszterelnökök megbeszélése után, pénteken tartanak.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadja a Magyar Televízió feltételeit az Orbán Viktor Fidesz-elnökkel folytatandó vitára - közölte László Boglár kormányszóvivő. Az MTV levelét megkaptuk, az abban foglalt feltételeket elfogadjuk - mondta. A Magyar Televízió a két részvevőnek szóló levélben javasolta, hogy pénteken 90 percben folytasson vitát a kormányfő és a Fidesz elnöke. A közszolgálati televízió felajánlotta azt is, hogy a vitát közvetíti, s ha szükséges ehhez helyszínt és műsorvezetőt biztosít.

Elfogadta a parlament az adótörvény módosítását
A parlament elfogadta az adótörvény módosítotását. Így a jövőben a vállalkozások kérhetik az évi helyett a negyedévi, és a negyedévi helyett a havonkénti áfa-bevallást. A jövő évtől a munkáltatóknak havonta kell bevallaniuk, mennyi adót és járulékot fizetnek dolgozóik után. A parlament arról is döntött, hogy a patikák a jövőben kötelesek továbbadni a vevőknek gyáraktól kapott árengedményeket.

Kísérjék figyelemmel a Németországban dolgozó magyar vállalkozások elleni akciókat.
Az Európai Parlament magyar képviselői Strasbourgban levélben sürgették, hogy a testület kísérje figyelemmel a Németországban dolgozó magyar vállalkozások elleni akciókat. A levelet a magyar képviselők nevében Olajos Péter terjesztette elő. Felszólalásában az MDF-es politikus arról beszélt, hogy az ártatlanság vélelmét és egyéb emberi jogokat is sértő akciók célja a magyar cégek kiszorítása a német - azaz uniós - belső piacról.

Budapesten nem lesz tömegközlekedési sztrájk
- megállapodtak a BKV alkalmazottak a vezetéssel. A járművezetők szeptembertől kapják meg a kollektív szerződésben előírt második pihenőidejüket. A közlekedési vállalat vezetése elismerte, hogy már június közepe óta járt volna a sofőröknek a húsz perces pihenő. Aba Botond vezérigazgató közölte: augusztus 5-ig kidolgozzák az új menetrendet, és ennek alapján derül majd ki, mennyi lesz a plusz pihenőidő költsége.

Támogatja a parlament a horvát-magyar közös pályázatot a 2012. évi Labdarúgó Európa Bajnokság megrendezésére
A parlament elfogadta azt az országgyűlési határozati javaslatot, mely támogatja a horvát-magyar közös pályázatot a 2012. évi Labdarúgó Európa Bajnokság megrendezésére. A szavazáson 317-en igennel, 3-an nemmel voksoltak, 4-en pedig tartózkodtak. "Itthon máris győzelmet ünnepelhetünk, elvégre a labdarúgás ügye politikai-társadalmi konszenzust alakított ki, amire a futballcsalád tagjai különösen büszkék lehetnek" - mondta a döntés után Bozóky Imre, az MLSZ elnöke. A futballszövetség első embere az elmúlt hónapokban valamennyi parlamenti párt vezetőjével tárgyalóasztalhoz ült, és már ekkor megbizonyosodhatott arról, hogy tökéletes politikai konszenzus alakulhat ki az ügyben.

A magyar gazdaság 10 éve folyamatosan növekszik
, ilyen hosszan tartó fejlődés az elmúlt 100 évben soha nem volt - mondta a gazdasági miniszter a Parlamentben, a Fidesz kezdeményezésére tartott politikai vitanap indítójában. Kóka János kiemelte, hogy a rendszerváltás óta 50 milliárd euró működő tőke áramlott az országba, amellyel elsők vagyunk a visegrádi országok között. Hozzátette: versenyképességben egy év alatt 5 helyet léptünk előre, megelőzve a görög, olasz, portugál vagy spanyol gazdaságot is. Kóka János megerősítette: vita és négypárti egyeztetés után továbbra is gazdasági közmegegyezést szeretne elérni.

Fokozott ellenőrzést tartott héten a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség
Fokozott ellenőrzést tartott a múlt héten a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. A megyei szakemberek mellett a szomszédos megyékből: Vasból, Zalából, Veszprémből és Somogy megyéből érkezett fogyasztóvédők, valamint a Mérésügyi Hivatal munkatársai.

Hírek röviden

Az Atomenergia Hivatal elvi engedélyt adott arra, hogy a paksi atomerőműben megkezdjék az két éve megsérült fűtőelemek eltávolítását. A szakhatóság közleménye hangsúlyozza, hogy az elvi engedély az első lépés az eltávolítás végrehajtásában, amelyet még számos további követ.

A Monetáris Tanács a középtávú inflációs folyamatokat tartja szem előtt, ezért az átmeneti hatásokat nem ellensúlyozza. A szervezet így reagált a kormány tervezett adóintézkedéseire. A Magyar Nemzeti Bank továbbra is három és fél százalékos inflációval számol 2006 decemberére, szemben a pénzügyminiszter két százalék alatti várakozásával.

A parlament által elfogadott szerencsejáték-törvény módosítás alapján minden akadály elhárult a köznyelvben "Euro-Vegas" ként emlegetett beruházás elől - tudta meg a Független Hírügynökség. A Bezenye, Hegyeshalom határába tervezett kaszinóváros befektetői szerint a korábbi törvény jogi akadály volt az építkezés előtt. Az eddig hatályos szabályozás nem rendelkezett a kaszinó-üzemeltetésről, ezért nem indulhatott meg a beruházás. A térségben élők most arra számítanak, hogy - miután az amerikai Citi Bank vállalta a banki garanciát, a befektetők lehetőséget kaptak arra, hogy őszre megszerezzék a koncessziós jogokat. Arról azonban még senki sem tud nyilatkozni, hogy az építkezés mikor kezdődhet meg a magyar-osztrák-szlovák hármas határon.

A várakozásokkal ellentétben nem született ítélet Kaiser Ede és társai ügyében, akiket ez alkalommal egy ékszerbolti lopással vádol az ügyészség - jelenti a HavariaPress. A vádirat szerint a móri mészárlás miatt első fokon elítélt férfi társaival együtt a budapesti Mammut üzletházból lopott el jelentős mennyiségű ékszert. A Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi tárgyalásán azonban október 21-re halasztották az ítélethirdetést, addig ugyanis a bírák még be kívánják szerezni az ékszerbolt és az azt biztosító cég közti szerződés iratait. Ma egyébként az üzlet tulajdonosait hallgatták ki, akik elmondták, hogy nem emlékeznek pontosan a részletekre, mert több ékszerüzletet is tartanak fenn a városban, és több hasonló bűncselekményt is elkövettek a sérelműkre.

Július elején személyi változások történtek a Soproni Rendőrkapitányságon.

Gazdaság

Az adócsökkentések illetve az autópálya-bevételek kiesésével a költségvetésből hiányzó bevételek miatt a PM 400 milliárd forintos kiadáscsökkentésre kényszerülhet a jövő évi költségvetésben - írja a Népszabadság. A kormány azt már bejelentette: az ötéves adóváltozási program 200 milliárd forinttal csökkenti a 2005-ös büdzsé bevételeit. A kiesést - mint akkor közölték - a kabinet két intézkedéssel "pótolja": 120 milliárdot hoz, hogy a minisztériumok csak az uniós pályázatok magyar részének kifizetésére kapnak lehetőséget, az önálló támogatási, pályáztatási lehetőségeket megvonják tőlük. Körülbelül ugyanennyit, 80-120 milliárdot vár a kabinet a tárcáktól a racionalizálás folytatásaként - hogy ez pontosan milyen összeg lesz, és mekkora létszámleépítéssel jár majd, az csak a költségvetés beadásakor derül ki. A másik mintegy 200 milliárd forintos kiadáscsökkentési kényszer legfőbb oka az, hogy jövőre a költségvetésnek le kell mondania az autópálya-finanszírozás megváltozásával keletkezett bevételekről.

Súlyos és nehezen kezelhető hatásokkal járt a költségvetés helyzetére, az adóhatóság működésére, és az érintett vállalkozások anyagi helyzetére az uniós adószámmal rendelkező, áfa-visszaigénylő vállalkozások múlt ősszel elrendelt általános ellenőrzése, s ráadásul nem is igazolódott a feltételezés, miszerint a tavalyi áfabevételek jelentős elmaradását az unióban kereskedők adóelkerülése okozta - derült ki az Állami Számvevőszék jelentéstervezetéből. Az ÁSZ helyszíni ellenőrzése - mely arra irányult, hogy kiderítse, megfelelt-e a jogszabályoknak Draskovics Tibor pénzügyminiszter utasítása, illetve, hogy milyen hatással van a bevételi előirányzatok teljesítésére a lépésnek - megállapította, hogy "megalapozatlan, előkészítetlen, indokolatlan és szakmailag tévedés volt" a pénzügyminiszteri utasítás - idézi a jelentést a Népszabadság. Az ÁSZ megállapítása szerint nem igazolható az intézkedés alapjául szolgáló állítás, amely szerint az uniós export-import áfaelszámolások és a makrogazdasági folyamatok között ellentmondás lett volna. Az intézkedés 5,8 milliárdos indokolatlan többletköltséget okozott a költségvetés számára, s az adóhivatal a 383 milliárd forintnyi összegből 322 milliárd visszatartásánál túllépte a kifizetési határidőt. Ez 8,1 milliárd forint késedelmi kamatot jelent, miközben az adóhivatal - jegyzőkönyvi szinten - 9,7 milliárd forint jogosulatlan visszaigénylést tárt fel. Első fokon 4,5 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg, melyből a múlt hónap végén 1,8 milliárd forint volt jogerős, amit félmilliárd forint bírság terhelt.

A nyugat-európainál gyorsabban bővül a kelet-európai gazdaság, de az itt lakók még a negyedét sem keresik meg a nyugat-európai átlagbérnek A második félévben magához térő lengyel, cseh és magyar gazdaság növekedése akár négyszeresét is kiteheti az eurózóna országaiban tapasztalható lanyha növekedésnek - írja tanulmányában a Bloomberg. Mindez a vállalatok és háztartások fogyasztásbővülésének köszönhető. A három Visegrádi ország gazdasága adja az újonnan csatlakozó tíz uniós tagország össztermelésének 80 százalékát, ami összesen mintegy 470 milliárd dollárra rúg. Lars Christensen, a koppenhágai Danske Bank közgazdásza szerint a kelet-európai gazdaság ekkora bővülése az uniós bővítés sikerének tudható be. Ugyanis mialatt a Nyugat-Európában szegény rokonként tekintenek a keleti országokra, valójában ezek igazi kistigrisekként viselkednek - véli Christensen.

Sport

Igen erős csoportba került a női kosárlabda Euroligában az MKB-Euroleasing Sopron együttese. Az utóbbi években mindig a Final Fourba jutó cseh Brno, a lengyelek sztárcsapata a Gdynia, a franciák egyik reprezentánsa a Bourges, az amerikai WNBA klasszisokkal megerősített orosz Jekatyerinburg és az olasz Schio ellen kellett kivívnia a továbbjutást a soproniaknak. Török Zoltán a klub ügyvezetője megjegyezte, hogy van ennek a sorsolásnak is pozitív nézőpontja, hiszen így legalább nem lesznek nézettség gondjai az együttesének. Az MKB-ból az idény közben elküldött Bielikova mellett távozott Borovickova, Vajda és Seres. Utóbbi visszavonult, de klubban dolgozik tovább az utánpótlás edzőként. Az érkezési oldalon is négy név szerepel egyelőre: az amerikai irányítóé Nikki Teasley, Cserny Rékáé, Eördögh Edithé és Kocsis Boglárkáé. Már mindenben megegyeztek a rendkívül fiatal és tehetséges ukrán bedobóval Alexandra Gorbunovával is, akinek már csak a licencét kell megszerezni. Ha ő is a hűség városába költözik, akkor augusztus 1-én a megálmodott kerettel kezdheti meg a felkészülést Natalia Hejkova.

A Ferencvárosi Torna Club hétfői elnökségi ülésén megtárgyalta a Labdarúgó Rt. pénzügyi helyzetét, majd a leendő befektetési projektet figyelembe véve a likviditási gondok enyhítésére 250 millió forintot hagyott jóvá. Közben a Ferencváros labdarúgócsapata elküldte fellebbezését az MLSZ-hez. A ligatanács szombaton úgy határozott, hogy hiányos nevezés miatt nem fogadja el a zöld-fehérek jelentkezését a 2005/2006-os szezonra, a 100% Fradi információi szerint azonban a döntés ellen hétfőn fellebbezett az FTC. A klubnak csütörtökig van lehetősége benyújtani a hiányzó dokumentumokat.

A Tour de France kerékpáros körverseny tegnapi 212 km-es szakaszán is sprintbefutó volt, amelyet a már tegnap is győztes belga Tom Boonen nyert meg. Bodrogi László a mezőnnyel azonos idővel 51. helyen ért célba, így továbbra is tartja összetettbeli harmadik helyét. A sárga trikós amerikai David Zabriskie 57., a korábbi hatszoros Tour-győztes, míg honfitársa, a jelenleg az összetettben második Lance Armstrong a 88. helyen ért célba ugyancsak a mezőnnyel azonos idővel.

A tavalyinál is korábban zárult le a nevezés a 28. Dakar-ralira, mert a szervezőkhöz alig egy hónap alatt 320 jelentkezés érkezett, viszont a december 31-i lisszaboni rajtnál csak 230 motoros lehet ott. A magyar versenyzők közül Szilvási Péter, Hermann Henrik, Varga Ákos, Szilveszter Zsolt és a quados Greff Róbert nevezését igazolták vissza a szervezők.

Újabb változás történt a Győri ETO FC keretében: a 21év alatti -es labdarúgó-válogatottban is szereplő Sándor György felbontotta 2008-ig szóló szerződését és visszatér az Újpest FC-hez, Darko Peric és Sasa Stevanovic pedig a a Torpedo Moszkvához utazik próbajátékra. Sándor tavaly nyáron igazolt a Rába-partjára fiatalabb testvérével és édesapjával együtt. Sándor István játékos-megfigyelőként szerződött az ETO-hoz. A nyári átigazolási szezonban jelentősen átalakul a Győr, hiszen a korábbi 34-szeres válogatott Mátyus János és a nemrég még a debrecenieket erősítő Bajzár Péter is zöld-fehérbe öltözött. A védő Ausztriából, míg a csatár Németországból igazolt Reszeli Soós István gárdájához.

Harminckétmillió brit fontért sem hajlandó eladni a Chelsea-nek az FC Liverpool Steven Gerrard játékjogát - mondta el a BBC sportosztályának Rick Parry, a Bajnokok Ligája-győztes klub főigazgatója. Gerrard egyelőre felfüggesztette a tárgyalások a Poollal a szerződése meghosszabbításáról. A Liverpool legújabb ajánlatában heti 100 ezer fontos fizetést ajánlott a 25 esztendős Gerrardnak arra az esetre, ha meghosszabbítja a 2007-ben lejáró szerződését. A hírek szerint azonban a Chelsea mellett komoly érdeklődőnek számít a Real Madrid is, ezért hezitál a válogatott középpályás. A Chelsea 32 millió fontos vételi ajánlata egyébként rekord Angliában, ahol a legtöbbet eddig a Manchester United fizette ki egy játékosért: Rio Ferdinand 2002-ben 29,1 millió fontért igazolt a Leeds Unitedtől az Old Traffordra.



A várható időjárás
nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és eső, zápor, helyenként zivatar várható. Erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban 12, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 20 fok között alakul.

Árfolyam

Devizaárfolyam
Vétel Eladás
246,45 247,07

Valutaárfolyam
Vétel Eladás
239,45 254,27



2005. jĂşlius 05., kedd 14:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület