CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A helyükre tett dolgok

Mt 11,25-30 Abban az időben Jézus ezeket mondta: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy az okosak és a bölcsek elől elrejtetted ezeket és a kicsinyeknek kinyilatkoztattad. Igen, Atyám, így tetszett neked. Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja. Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.”

Bizonyos helyzetekben, különösen a hitre-jutás folyamatának lelkesedéssel és éppen Jézus dicsőítő-tanításának hasonló lelkivilágú szituációjában a személyek közti kapcsolatok a végtelenségig oldódni-feloldódni látszanak. Mintha sokszor a "természet-isten" szolubilis (oldékony) teóriájának analógiájára ismernénk a főleg bennünk lezajló fogalom-formálódásban.
Számomra a mostani olvasatban azért tűnik különösen érdekesnek ez a dicsőítő ima, mert éppen nem szabadjára engedi, de "helyére teszi" a dolgok némelyikét. Először is Jézus kinyilvánítja istenségét, annak forrását, és visszavonhatatlanul rámutat e dolgok kényszerű különválasztásának szükségességére. Mielőtt még mi holmi "bratyizgatásba" kezdhetnénk Vele és az Atyával, félremagyarázhatatlanul kétfelé választja a dolgokat, melyek mint Mózes idejének vízfalai, határolják azt a keskeny sávot, ahol haladhatunk.
Az egyik oldal nyilván a világ, mely feladatokat ró ránk és számonkéri a maga módján azok teljesítését. Sokszor merev, de ugyanakkor sok tekintetben korrumpálható és zavarossá tehető viszonylatok meredeznek sokakat elborító hullámként a tengerfenék vándorai mellett. A másik oldal nem abban különbözik ettől, hogy ott csak "lébecolással" meg lehet élni, hiszen ott sem "sétagaloppot" kínálgatnak, hanem igát. Bizonyos értelemben testi igát is - természetesen - amennyiben és ahol cselekvések által, például az előző vasárnapi egy pohár víz által válunk jutalomra méltókká.
A dolog ott válik igazán izgalmassá, amikor az iga lelki része a kicsinyek előnyét, a lelki egyszerűség útját mutatja meg, ahol mind teljesebbé válik a kinyilatkoztatás. Ki tudná ezt a folyamatot igazán leírni, ki tudná mindazt felsorolni, ami ezzel együtt jár?! Nem kevesebbről van szó - a Bibliából vett hasonlatot ismét kölcsönvéve, minthogy megszűnnek a vízfalak, s valaki mégis előre halad a vízben (vagy a vizen?) járva. Talán a folyamat hasonló ahhoz a helyzethez, amikor a nyílt vízre először merészkedő úszni tanuló a vízbe ereszkedik és kétségbeesve kapálózik, hogy a felszínen maradjon, majd a tanítójának tanácsára símán a vízre fekszik, s az hordozza tovább. A megtalált - korábban lehetetlennek látszó - nyugalom ugyanabban a közegben, de a "másik part" segítségével.
A hit minden vélt vagy valós birtoklásában jó tudni, hogy nem azért változott meg a helyzet, mert olyan "puszi-pajtásokká" váltunk az Istennel, mint amilyennek a szituációt egyesek képzelik, hanem azért, mert elfogadtuk olyannak, amilyen valójában. A dolog onnan érvényes, amikor feltűnik a homályból, megszólal a némaságból a világ, eltűnik sánta lábunk mellől a mankó, béna kezünk alól a támasz, vízben lebegő testünk alól a tapintható kéz és mégis továbbra is vagyunk - kicsinyként az Ő tenyerén.
- DI -



2005. július 01., péntek 09:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület