CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Támogatják az Unió ratifikációs folyamatának folytatását a visegrádi négyek
Kelet-Szlovákiában 160 embert kellett kimenekíteni otthonából az esőzések okozta árvíz miatt.
Az Európai Unió képviselői Sanghajban megegyeztek Kínával a textilimportról folyó vitában.
Meg nem erősített kergemarhakóros esetről számolt be pénteken az amerikai mezőgazdasági miniszter
Az RMDSZ a román belügyminiszterhez fordult
Hamarosan kézrekerülhet a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics
Kína észak-keleti részén meghalt negyven kisdiák, amikor az iskolájukat elmosta az árvíz.
Elengedhetik a legszegényebb országok mintegy 40 milliárd dolláros adósságat
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának bővítését szorgalmazza több ország
Bagdadban 10-en meghaltak és 28-an megsérültek


Hazai hírek

Jövő év áprilisától bevezetik az egyéni járulék-nyilvántartást
Megállapodott a gazdasági tárca és a MOL
Magyarország katonailag nem vesz részt a NATO szudáni akciójában
Budapesten holnap kezdődik a kettes metró felújítása
Kongresszust tart ma az MSZP és a Fidesz
Befejeződött a magyar és a brit légierő közös kiképzési repülése
Félidejéhez érkezett a "Sólyom" fedőnevű nemzetközi közúti ellenőrzési akció
Régiónkban is károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt napok szélsőséges időjárása
Ma este hirdetik ki A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék 12-es listáját
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Támogatják az Unió ratifikációs folyamatának folytatását a visegrádi négyek
A visegrádi négyek kiállnak az uniós alkotmány ratifikálási folyamatának folytatása mellett, a franciaországi és a hollandiai elutasítás ellenére. A lengyel, a magyar, a szlovák és a cseh kormányfő a lengyelországi Kazimierz Dolny-ban kiadott közös nyilatkozatban azt javasolta, hogy minden tagország mondjon véleményt az alkotmányos szerződésről, és a ratifikációs folyamatot olyan ütemben folytassa, amelyet megfelelőnek tart. A találkozón Lengyelország átadta a Visegrádi Csoport soros elnökségét Magyarországnak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség erősíteni akarja a visegrádi együttműködést és intenzívebben kíván foglalkozni a nyugat-balkáni térséggel.

Kelet-Szlovákiában 160 embert kellett kimenekíteni otthonából az esőzések okozta árvíz miatt.
A hosszan tartó esőzések nyomán a Magas-Tátrától délre és keletre több patak és folyó kilépett medréből és utakat, pincéket árasztott el. A Tátrától délre fekvő Olajpatok faluban helikopterrel helyeztek biztonságba egy négyfős családot, amelyet teljesen elzárt a külvilágtól az áradás. A délután folyamán összesen 160 környékbeli falusi lakost mentettek ki katonai helikopterekkel az árvíz sújtotta térségből

Az Európai Unió képviselői Sanghajban megegyeztek Kínával a textilimportról folyó vitában.
Az Európai Bizottság közleménye szerint a megállapodás 2008-ig irányt mutat a Kínával folytatott textilkereskedelemben, szabályozva a textilimport uniós növekedését. Peter Mandelson európai kereskedelmi biztos szerint a megállapodás mindkét oldalon biztonságot és kiszámíthatóságot teremt, az uniós országok textiliparát pedig lélegzethez juttatja.

Meg nem erősített kergemarhakóros esetről számolt be pénteken az amerikai mezőgazdasági miniszter
Meg nem erősített kergemarhakóros esetről számolt be pénteken az amerikai mezőgazdasági miniszter, hangsúlyozva, hogy a fertőzöttnek vélt állatból vett szövetmintát még egy brit laboratóriumban is ellenőrizni kívánják. Mike Johanns az amerikai fővárosban újságíróknak elmondta, hogy egy olyan szarvasmarha szervezetében mutatták ki a harmadik ellenőrző vizsgálat során a hivatalosan szivacsos agysorvadásnak nevezett fertőzöttséget, amely a korábbi vizsgálatok során mentesnek bizonyult a kórtól. Az Egyesült Államokban az egyetlen megerősített kergemarhakóros esetet 2003 decemberében mutatták ki.

Az RMDSZ a román belügyminiszterhez fordult
Az RMDSZ a román belügyminiszterhez fordult, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a sepsiszentgyörgyi, magyarokat érintő erőszakos cselekmények ügyében. Markó Bélának levélben tájékoztatta erről a sepsiszentgyörgyi civil szervezetek képviselőit. A civil szervezetek, iskolák és a magyar történelmi egyházak vezetői azután keresték fel az RMDSZ elnökét, hogy Sepsiszentgyörgyön román fiatalok zaklattak magyarokat kizárólag azért, mert egymás között magyarul beszéltek.

Hamarosan kézrekerülhet a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics
Szerbiai sajtójelentések szerint a belgrádi hatóságok tudják hol tartózkodik a háborús bűntettek elkövetésével vádolt Ratko Mladics. A szerbiai kormánynak most az okoz dilemmát, hogy hogyan tartóztassák le a boszniai szerb hadsereg egykori tábornokát. Belgrád mindenképpen el akarja kerülni a belharcot. A rejtekhelyet - állítólag - Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészének segítségével találták meg. Egy belgrádi napilap szerint most inkább az okoz dilemmát, hogyan tartóztassák le a minden bizonnyal ellenálló Mladicot, akinek - ha elfogják - 8 ezer fegyvertelen bosnyák civil és hadifogoly 1995-ben, Szrebrenyicában történő hidegvérű lemészárlásáért kell felelnie Hágában.

Kína észak-keleti részén meghalt negyven kisdiák, amikor az iskolájukat elmosta az árvíz.
Az épületre a szomszédos hegyről zúdult az áradat. Közben az ország déli részén egy szállodatűz 30 ember halálát okozta, 15-en súlyosan megsebesültek. A lángok elborították a négyemeletes épület felső három szintjét. Egyelőre nem tudni, hányan voltak a dél-kínai szállodában. A tűz kitörésének okát még vizsgálják.

Elengedhetik a legszegényebb országok mintegy 40 milliárd dolláros adósságat
Érlelődni látszik az egyezség a nyolc vezető ipari hatalom péntek este kezdődött londoni pénzügyminiszteri tanácskozásán a legszegényebb fejlődő országok számára biztosítandó adósságleírásról, amelyet a Nyolcak idei elnöki posztját betöltő brit kormány tűzött ki elérendő célként. Londoni és washingtoni források szerint körvonalazódott egy átfogó terv, amelynek alapján első lépésként a legmélyebb nyomorban élő 18 fejlődő ország összesen 40 milliárd dollár adósságát írnák le. Gordon Brown, a vendéglátó brit pénzügyminiszter azt mondta: amint megszületik a végső megállapodás, attól számítva néhány héten belül érvénybe is léphet a 40 milliárdos adósságelengedés. Az alakuló egyezség részletei szombat hajnalban még nem voltak ismertek; megfigyelők szerint még a részvevők is dolgoznak rajta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának bővítését szorgalmazza több ország
Az ENSZ Biztonsági Tanácsában állandó tagságra törekvő Németország, India, Brazília és Japán képviselői pénteken azt hangoztatták, hogy elegendő támogatással bírnak céljuk valóra váltásához az ENSZ-közgyűlésben, mindazonáltal további támogatókat igyekeznek maguk mögé állítani, mielőtt szavazást kérnének a BT kibővítéséről. A négy ország alkotta, úgynevezett G4 csoport ENSZ-nagykövetei megbeszélést folytattak Kofi Annan ENSZ-főtitkárral a világszervezet New York-i székhelyén. Ezt követően Németország és India ENSZ-nagykövete közölte: továbbra is június végét tekintik céldátumnak annak érdekében, hogy az ENSZ-közgyűlésben szavazásra bocsássák a jelenleg 15 tagú BT 25 tagúra való kibővítését célzó tervezetet.

Bagdadban 10-en meghaltak és 28-an megsérültek
Bagdadban 10-en meghaltak és 28-an megsérültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant a város síita negyedében. Néhány órával később aknavető- támadás érte az iraki rendőrség egyik elit alakulatának bagdadi főhadiszállását. A kommandósok egyik parancsnoka meghalt, 12-en megsebesültek. Korábban 5 amerikai tengerészgyalogos vesztette életét egy robbanásban. A katonák kocsija aknára futott Irak nyugati részén



Hazai hírek




Jövő év áprilisától bevezetik az egyéni járulék-nyilvántartást
Jövő év áprilisától bevezetik az egyéni járulék-nyilvántartást - jelentette be a pénzügyminisztérium politikai államtitkára. Katona Tamás elmondta: ma a taj-kártya csak azt igazolja, hogy a tulajdonosa a kiállításkor jogosult volt az egészségügyi ellátásra, azt azonban nem, hogy még mindig fizet-e hozzájárulást. Ezért jövő tavasztól arra köteleznek minden vállalkozást, hogy havi bevallást közöljön valamennyi járulékfizetőről és ennek alapján fizesse be az összes járulékot.

Megállapodott a gazdasági tárca és a MOL
Megállapodott a gazdasági tárca és a MOL, hogy kapjanak az eddiginél nagyobb kedvezményt azok a fuvarozók, akik Magyarországon tankolnak gázolajat- jelentette be a gazdasági miniszter. Kóka János elmondta: a tárca nem kíván beleszólni a szabadpiaci árképzésbe, de olyan megállapodásra törekedett az olajcéggel, amely egyaránt képviseli a fuvarozók, a MOL és Magyarország érdekeit. A miniszter közölte: az olajtársaság visszaadná a többlettankolásból származó extranyereséget a fuvarozóknak.

Magyarország katonailag nem vesz részt a NATO szudáni akciójában
Magyarország katonailag nem vesz részt a NATO szudáni akciójában, de a szövetség többi misszióját komoly felajánlásokkal segíti. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője Brüsszelben, a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozása után elmondta: a honvédség az unió missziójához ad majd egy logisztikai tisztet. A NATO mindenekelőtt légiszállítást biztosít majd az Afrikai Uniónak, amelyben a magyar képességek korlátozottak. Az iraki NATO akcióról a szóvivő elmondta: továbbra is él a magyar örző-védő századra vonatkozó javaslat, és hazánk százezer eurót is felajánlott a misszió költségeire.

Budapesten holnap kezdődik a kettes metró felújítása
Budapesten holnap kezdődik a kettes metró felújítása, ezért a Stadionok és a Deák tér között buszok szállítják az utasokat. A felújítás ideje alatt a szerelvények nem állnak meg a Batthyány téren. A munkálatok miatt egyebek közt a 60-as buszok végállomása a Batthyány tér helyett a Nyugati pályaudvarnál lesz, és a Margit híd felé a Nyugati tértől buszsávot alakítanak ki, ezért megszüntetik a parkolósávot. Elkezdődnek a Podmaniczky-program keretében az útfelújítások is, ennek előkészületi munkáit végzik a Szentendrei úton.

Kongresszust tart ma az MSZP és a Fidesz
Rendkívüli kongresszust tart ma az MSZP, melyen értékelik az államfőválasztást és meghatározzák a következő négy év kormányzati teendőit. Az ülésen felszólal többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István pártelnök is, de egyikük beszéde sem lesz nyilvános. A zárt ülésen az MSZP a választási felkészülésen kívül tisztázni akarja a koalíciós együttműködés módját és formáját is. A tanácskozás napirendjén személyi kérdés nem szerepel.
A Fidesz is kongresszust hívott össze. A tervek szerint ma a párt alapszabályának több pontját is módosítják. Ha a küldöttek elfogadják, akkor a pártnak négy alelnöke lehet. Bevezetik a pártoló tagságot, létrehozhatják az új ifjúsági tagozatot és a tagozatok tanácsát, valamint változhat az országos elnökség összetétele is. A rendszerváltás óta megszervezett legnagyobb magyarországi társadalmi eseménynek nevezte a Fidesz 18. kongresszusát Schmitt Pál, a párt alelnöke a rendezvényt megnyitó beszédében. A kongresszussal egy időben tartják a polgári körök országos munkaértekezletét is a kongresszus helyszínén, a Budapesti Nemzetközi Vásár területén. "Az elmúlt két év a nyitás, a néppárttá válás jegyében zajlott le, tagozatokat hoztunk létre, sok ezer új tag lépett be a Fideszbe" - mondta Schmitt Pál, emlékeztetve arra, hogy két évvel ezelőtt a Cseresznyéskertben olyan szövetség létrehozására tettek fogadalmat, amely a társadalom és a nemzet minden része felé nyitott.

Befejeződött a magyar és a brit légierő közös kiképzési repülése
Befejeződött a magyar és a brit légierő közös kiképzési repülése, mely jó felkészülést biztosított mindkét fél számára a közeljövőben sorra kerülő NATO-gyakorlatra - közölte a kecskeméti légi bázison Bogdán Dezső őrnagy, a közös kiképzési repülés magyar vezetője pénteken. A június 6-án kezdődött Dragon Nest 2005 elnevezésű közös repülőkiképzés során naponta két bevetésen a támadó és a védekező műveleteket gyakorolták a pilóták. A négy-négy MiG-29-es és L-39-es vadászgép mellett a brit légierő hat Tornado F3-as repülővel vett részt az ötnapos gyakorlaton. Richard Hockison, az angol állomány parancsnoka elmondta: az angol pilótáknak a MiG-29-es repülőgépek elleni légi harc gyakorlása jó felkészülést jelentett a NATO-n belüli közös feladatok megoldásához.

Félidejéhez érkezett a "Sólyom" fedőnevű nemzetközi közúti ellenőrzési akció.
A vasárnapig tartó razziában elsősorban a gyorshajtást, az ittas vezetést és a biztonsági eszközök használatát ellenőrzik. Megyénkben az 1-es, a 14-es, a 86-os és a 81-es főutakon találkozhatnak több rendőrrel az autósok. Kóczán László alezredes, a megyei rendőrség közlekedésrendészeti osztályának vezetője örömmel hangsúlyozta, hogy a megállítot autósok között eddig nem volt ittas sofőr. Szabálytalanságok miatt egy külfölditől vették el a jogosítványát, 50 sofőr ellen pedig szabálysértési eljárás indul. Bírságot 51 autósra szabtak ki 307 ezer forint értékben.

Régiónkban is károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt napok szélsőséges időjárása
Nem csak Vas megyében, egész Nyugat-Dunántúlon károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt napok szélsőséges időjárása. Az erős, gyakran viharos szél kiszárította a földeket, többfelé megdöntötte a gabonát, a gyümölcsösökben pedig leverte a termés egy részét - közölte Nikl János, Vas megye vezető falugazdásza. A károk mértékét egyelőre még nem tudni, mivel jelenleg a felmérések zajlanak, melyek szerint elsősorban olyan károk keletkeztek, amelyekre a biztosító nem fizet. Nikl János elmondta még: az időjárás a növényvédelmi munkálatokat is gátolta, szinte mindenütt félbe kellett szakítani a permetezést, ez a gyümölcsösök mellett a szántóföldekre is vonatkozik.

Ma este hirdetik ki A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék 12-es listáját
Ma este hirdetik ki A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék 12-es listáját, a magyar olvasók tizenkét kedvenc könyvét. A szavazás interneten ma 19 órakor zárul, a telefonos és sms-s voksokat a köztelevízióban 21 órakor kezdődő, mintegy két órásra tervezett műsor végéig várják. A nagy könyv programiroda tájékoztatása szerint a már beérkezett voksok alapján tudni lehet, hogy az első tizenkét helyezett mű fele-fele arányban magyar, illetve külföldi regény. A legkedveltebb magyar és külföldi könyv csaknem azonos számú voksot kapott, és nagyjából ugyanannyi szavazat érkezett a magyar és a külföldi regényekre. Az egy tucat győztes alkotás alapján ismert személyek közreműködésével a nyáron "versenyfilmek" készülnek, amelyek a játék folytatásaként ősszel küzdenek meg egymással a Magyarország legkedvesebb regénye 2005 címért.

Sport

Az UEFA-kupa második körében kezd a Matáv Sopron. Az MLSZ hivatalos értesítése szerint a Magyar Kupa győztes labdarúgócsapat augusztus 11-én és 25-én lép pályára, ám az csak a július végi sorsoláson dől el, ki lesz Pintér Attila együttesének ellenfele.

Aranyérmet szerzett a magyar női darts-válogatott a Sopronban zajló Európa-bajnokságon. A Fekete Nóra, Kállay Eszter, Köntös Zsófia, Mayer Rita, Törő Zsuzsanna, Vereczkey Dorottya összetételű csapat a második győzelemig tartó fináléban a cseh válogatottat múlta felül 9-3 és 9-5 arányban.

Az elsőhöz hasonlóan a McLaren harmadik számú pilótája, a spanyol Pedro de la Rosa volt a legyorsabb a Formula-1-es versenysorozat Kanadai Nagydíjának második szabadedzésén is. A második időt, ahogyan délután is, a brazil Ricardo Zonta autózta, míg a harmadik legjobb eredményt a világbajnoki pontversenyben vezető Fernando Alonso érte el. A címvédő, hétszeres világbajnok német Michael Schumacher nem remekelt, ezúttal csak a 16. időt érte el.
Ötezer dolláros pénzbüntetést kapott a McLaren-Mercedes Formula-1-es istálló pilótája, Kimi Räikkönen, mivel késve jelent meg a csütörtöki sajtótájékoztatón, Montrealban. A finn versenyző a szigorú biztonsági rendszerre hivatkozott a 14 perces késésénél, de az illetékesek nem fogadták el a védekezését.

Győzelemmel rajtolt a magyar női vízilabda-válogatott a barcelonai nemzetközi tornán. Faragó Tamás tanítványai magabiztosan, 8-4re verték az orosz csaptot. A mieink legjobbja a négy gólig jutó Pelle Anikó volt. A magyar válogatott szombaton az olimpiai bajnok olasz, vasárnap pedig a házigazda spanyol együttessel mérkőzik majd.

Nem dőlt el a bajnoki cím sorsa a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének negyedik mérkőzésén Debrecenben, hiszen a házigazda Vadkakasok 72-64-re megverték az Atomerőmű gárdáját. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása így 2-2, a mindent eldöntő aranymeccset vasárnap Pakson rendezik.

Káté Gyula aranyérmet szerzett az amatőr ökölvívók nyílt Európai Unió-bajnokságán a 64 kg-os súlycsoportban. A fináléban a világbajnoki bronzérmes magyar bunyós 38-23-ra verte az olasz Carmine Cirillót. Nem sikerült ilyen jól a döntő a 69 kg-os Szili Istvánnak, őt a döntőben az angol Neil Perkins döntő fölénnyel verte meg.

Az Európai Labdarúgó-szövetség tegnapi döntése szerint a Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool ötödik angol csapatként indulhat a sorozat következő, 2005/06-os idényében. Az UEFA ezzel együtt szabályt is módosított, a következő szezontól ugyanis a címvédőnek biztos helye lesz a legrangosabb európai kupasorozatban. AZ UEFA szabálya szerint eddig nem járt automatikus hely a címvédőnek. Ráadásul az angol szövetség korábban úgy döntött, a Premier League első négy helyezettje indulhat a következő kiírásban, a Liverpool pedig ötödik lett a bajnokságban. A Liverpoolt a BL sorozatban leggyengébb szigetországi csapatként kezelik, vagyis már a selejtezők első fordulójában be kell kapcsolódnia a küzdelmekbe.



A várható időjárás
Ma már nyárra emlékeztető időre számíthatunk. A néhány órás napsütés mellett főként délután növekszik meg időnként a felhőzet, és elszórtan rövid zápor, zivatar kialakulhat. Gyenge, mérsékelt lesz a szél. A délelőtti órákban 10, 13 fok várható, maximálisan 19, 21 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála



2005. jĂşnius 11., szombat 14:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület