CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Mindennapi orvosunk

Mt 9,9-12 Amikor Jézus továbbment, látott egy Máté nevű embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: „Kövess engem!” Az felállt és követte. Amikor később vendégül látta házában, sok vámos meg bűnös jött oda, s Jézussal és tanítványaival együtt asztalhoz telepedett. Ezt látva a farizeusok megkérdezték tanítványaitól: „Miért eszik mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek.

Természetesnek mondjuk, mert megszokott eset, ha lohad a kezdeti lelkesedés. Amikor bármivel kapcsolatban annyira elhamvad már a felügyelendő tűz, hogy ismét felhorgadva az érzelem, a belső indulat, már csak az emmauszi tanítványokat idézhetjük: "Ugye, hogy lángolt a lelkünk...".
Az evangéliumi leírásból ez az ifjúi lelkesedés olvasható ki, az a lendület, az a vehemencia, amivel egyszerre és minden otthagyható, mert a változtatás szükségessége annyira evidencia.
Minden nehézség nélkül felidézhető a jelenet - "hála" a manapság ismét darabokra szakadozó társadalomnak, ahol egyre nehezebb, egyre feltűnőbb a más csoporttal létesített közösség, a testi-szellemi "átjárás". Az igazán mindenkihez tartózó, de a betegekhez küldött Krisztus magatartása sokszor kulcs a mai viselkedésünkhöz is. A betegek keresik a Megváltó társaságát, a magukat egészségesnek tartók messziről, élesen, de mindig többértelműen kritizálják. A kihúnyt lángot élesztgetőkben kevés a saját "szufla", hogy lángoljon a tüzük, hogy meglássák mindazt magukban, amiért - úgy gondolják - Jézus máshoz, csak máshoz küldetett.
A kérdés most már csak az, hogy vajon érvényes-e erre a fanyalgó társaságra az az elterjedt mondás, miszerint nincsenek egészséges emberek, csak rosszul megvizsgált betegek. Ezt a mi vonatkozásunkban komoly teológiai éllel bíró kérdést nyilvánvalóan nem szubjektív ön-eldöntés dolga, hogy megítéljük. A "betegség" gyanújelei itt is, ott is felbukkannak, és az "élet sűrűjében" élők a megmondhatói, mennyire szerteágazó, mennyire a legmélyebb, genetikus gyökerekben rejlő problémáról van szó.
Egyáltalán nem biztos, hogy enyhébb esetekben már a diagnózis elfogadása nem gyógyító hatású, s az Orvos minősége, akinek elfogadása nyilvánvalóan a hit legalapvetőbb kérdése, értékes kapcsolat kezdetét jelentheti egy nagyon hosszú folyamatban.
- DI -



2005. június 03., péntek 20:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület