CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Radioaktív víz szivárgott ki a temelíni atomerőműből
Franciaországban továbbra is a nem-szavazatok fölényét mutatták a közvélemény-kutatások
Az iraki Tikrítben heten haltak meg egy öngyilkos merényletben
Kudarcba fulladt New Yorkban az atomsorompó-szerződés felülvizsgálata miatt összehívott értekezlet.
Líbiába érkezett a bolgár államfő
Tüntetők zavarták meg az amerikai külügyminiszter beszédét San Franciscóban.
Június 4-én, a trianoni békediktátum megkötésének 85. évfordulóján


Hazai hírek

Magyarország mindent el fog követni Horvátország mielőbbi uniós csatlakozása érdekében
Gyurcsány Ferenc a szabadkai Népkörben mondott beszéde
Ma vehetnek búcsút barátai és tisztelői a múlt héten elhunyt Pongrátz Gergelytől.
Gyermeknap
Az SZDSZ ügyvivője elfogadhatónak tartja Sólyom Lászlót a köztársasági elnöki posztra.
Felújítják Kőszeg belvárosát.
Egy társadalom demokratikus kultúráját az minősíti, miképpen bánik a védelemre, gondoskodásra szoruló gyermekekkel
1050 középiskola több mint 43000 diákja írta újra a matematika középszintű érettségit
Tőkés László szerint katasztrofális a magyarságra nézve az RMDSZ kisebbségi törvénytevezete
Hazai hírek röviden

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Radioaktív víz szivárgott ki a temelíni atomerőműből
Mintegy háromezer liter radioaktív víz szivárgott ki a dél-csehországi temelíni atomerőmű második reaktorblokkjából - közölte Milan Nebesár, az atomerőmű szóvivője szombaton.
A szóvivő elmondta, hogy a kiszivárgott víz nem okozott környezeti szennyeződést, és nem jelent veszélyt az erőmű alkalmazottjaira sem. A radioaktív víz még pénteken szivárgott ki a második blokkból, amely rutinellenőrzés és fűtőanyagcsere miatt jelenleg nem üzemel. A reaktor hűtéséhez használt vizet külön csatornahálózat segítségével egy tartályban fogták fel.
Az erőmű második blokkját a tervek szerint június 20. körül indítanák újra, ám a vízszivárgás miatt ez az időpont későbbre tolódhat. A temelíni atomerőmű az osztrák határtól mintegy 60 kilométerre északra fekszik. Ausztria és Csehország között rendszeresek a viták az erőmű miatt, ugyanis osztrák környezetvédők a létesítmény bezárását követelik, a cseh hatóságok viszont biztonságosnak tartják az erőművet.

Franciaországban továbbra is a nem-szavazatok fölényét mutatták a közvélemény-kutatások
az európai alkotmányról rendezendő népszavazás előtt kevesebb mint 48 órával. A nem-voksok aránya némileg csökkent, elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy Jacques Chirac francia elnök tévényilatkozatában ünnepélyesen igennel való szavazásra szólította fel honfitársait.
Franciaország tengeren túli területein már megkezdődött a népszavazás az Európa Unió alkotmányának elfogadásáról. Az anyaországban holnap lehet voksolni. Ott továbbra is a nem-szavazatok fölényét mutatták a közvélemény-kutatások. Az elutasítók aránya némileg csökkent, elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy Jacques Chirac francia elnök tévényilatkozatában ünnepélyesen igennel való szavazásra szólította fel honfitársait.

Az iraki Tikrítben heten haltak meg egy öngyilkos merényletben
. Az autóba rejtett pokolgép egy rendőrjárőr mellett robbant, az áldozatok között három rendőr van, huszonnégy civil megsebesült. Kirkukban egy, a kurdokkal szoros kapcsolatban álló szunnita törzsi vezetőt gyilkoltak meg. A férfira saját háza előtt zúdítottak kézi fegyverekből tüzet ismeretlen támadók.

Kudarcba fulladt New Yorkban az atomsorompó-szerződés felülvizsgálata miatt összehívott értekezlet.
Kudarcba fulladt New Yorkban az atomsorompó-szerződés felülvizsgálata miatt összehívott értekezlet - számol be a Magyar Rádió. 188 ország képviselője egy hónapon keresztül tanácskozott eredménytelenül: az ENSZ atomsorompó konferenciáján nem született ugyanis megállapodás arról, hogy milyen új lépéseket is kellene tenni azért, hogy megakadályozzák az atomfegyverek terjedését.
Az atomsorompó szerződés 35. évfordulóján megrendezett ENSZ-konferencián főleg Észak-Korea és Irán nukleáris ambícióiról esett szó, de szóba került Izrael feltételezett atomarzenálja és az Egyesült Államok atomfegyverkezési terve is.

Líbiába érkezett a bolgár államfő
, pár nappal azelőtt, hogy meghozzák a másodfokú ítéletet az első fokon halálra ítélt öt bolgár ápolónő ügyében. Azzal vádolják őket, hogy hat évvel ezelőtt egy palesztin orvossal együtt szándékosan fertőztek meg AIDS-vírussal több, mint 400 gyereket egy kórházban. Az ápolónők azt állítják, hogy vallomásukat erőszakkal csikarták ki belőlük. Georgi Parvanov látogatása valószínűleg az utolsó diplomáciai erőfeszítés a keddre kitűzött ítélethirdetés előtt.

Tüntetők zavarták meg az amerikai külügyminiszter beszédét San Franciscóban.
A Condoleezza Rice éppen arról beszélt, hogy Amerika küldetése a szabadságot terjeszteni a világban, amikor mozgás támadt a közönség soraiban. A beszéd alatt több férfi állt fel a helyéről, fekete ruhában, zsákkal a fejükön - azokra az irakiakra utalva, akiket amerikai katonák kínoztak meg a bagdadi Abu Ghraib börtönben. Az iraki háború ellen tiltakozókat rendőrök vezették el a helyszínről.

Június 4-én, a trianoni békediktátum megkötésének 85. évfordulóján
a Nógrád megyei Terény község vezetői Dunaszerdahelyen ünnepélyes keretek között tiszteleteli polgári címet adományoznak a csallóközi igénylőknek. Fáy Dániel, Terény polgármestere elmondta, sok igénylés érkezett Dunaszerdahelyről és környékéről, ezért úgy döntöttek, az önkormányzat képviselői a békediktátum évfordulóján jelképesen a nemzetegyesítés gondolatát erősítik. Terényben idén május elsején több mint nyolcvan tiszteletbeli polgári címet adtak át szlovákiai magyaroknak, közöttük számos ismert politikusnak és közéleti személyiségnek. Az érdeklődés most is nagy, a község önkormányzata pedig szívesen fogadja az igényléseket. Dunaszerdahelyen június 4-én mintegy harminc szlovákiai magyar kapja meg a tiszteletbeli polgárságról szóló oklevelet és a terényi polgárságot igazoló kis igazolványt. A tiszteletbeli polgári cím odaítélésének gondolatát elsőként Hódmezővásárhely megyei jogú város vetette fel; ott a résztvevők döntő többsége igennel voksolt a határon túli magyarság jogállásáról tartott tavalyi népszavazáson. Azóta több mint ötezer ilyen címet adományoztak, nagy számban szlovákiai magyaroknak is - tudósít az Újszó.

Külföldi hírek röviden

Egészséges Abu Muszab az-Zarkavi egy iszlám internetes oldal jelentése szerint. A közlemény alatt ugyanannak az embernek a neve szerepel, mint aki kedden beszámolt az al-Kaida iraki vezetőjének tüdőlövéséről.
Az oldal szerint Zarkavi "jól van és éppen egy dzsihádista akciót irányít". Pénteken az iraki hírszerzés szóvivője is megerősítette, hogy a terroristavezér megsebesült és elhagyta Irakot.



Hazai hírek




Magyarország mindent el fog követni Horvátország mielőbbi uniós csatlakozása érdekében
- jelentette ki a magyar köztársasági elnök. Mádl Ferenc egy napos zágrábi látogatásán elmondta: Budapest megítélése szerint a szomszédos állam gazdasági, politikai és társadalmi fejlődése messzemenően megfelel a csatlakozási feltételeknek. A horvát elnökkel folytatott megbeszélése után reményének adott hangot, hogy az ismert akadály is mielőbb elhárul Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése elől. Az Európai Unió korábban Ante Gotovina háborús bűnökkel vádolt horvát extábornok elfogásához kötötte a tárgyalások megkezdését.

Gyurcsány Ferenc a szabadkai Népkörben mondott beszéde
A magyar miniszterelnök szerint az a végső cél, hogy a Kárpát-medencében magyarként megmaradva mindenki tisztességesen élhessen, megőrizhesse magyar identitását, nyelvét és kultúráját. Gyurcsány Ferenc a szabadkai Népkörben mondott beszédében hangoztatta: Magyarországnak erőfeszítéseket kell tenni, hogy Szerbia demokratikus állam legyen, és minél előbb eljusson az Európai Unióba, mert ezzel tudja biztosítani azt, hogy a vajdasági magyarság megőrizhesse kultúráját, nyelvét és biztonságban érezze magát.

Ma vehetnek búcsút barátai és tisztelői a múlt héten elhunyt Pongrátz Gergelytől.
A Szent István-bazilikában ezekben a percekben kezdődik a gyászmise, majd a Corvin közben felállított ravatalnál búcsúznak az '56-os forradalom egykori főparancsnokától. Pongrátz Gergelyt holnap délután 3-kor, a kiskunmajsai '56-os Kápolnában helyezik örök nyugalomra.

Gyermeknap
A gyermeknapra tekintettel holnap a 14 év alatti gyermekek és kísérőjük ingyen utazhatnak a MÁV és a GYSEV vonalain másodosztályon, valamint a Volánbuszokon - mondta el Batiz András. A kormányszóvivő közlése szerint a Balatoni Hajózási Rt. sétahajózással igyekszik a gyermekek kedvében járni, a 14 éven aluli gyerekek ingyen utazhatnak vasárnap a Siófokról, Füredről, illetve a keszthelyi kikötőből induló hajókon. A Miniszterelnöki Hivatal a tavalyi évhez hasonlóan idén is óriási játszótérrel és színes programokkal várja a Kossuth térre látogatókat. A program összköltsége 6,5 millió forint.

Az SZDSZ ügyvivője elfogadhatónak tartja Sólyom Lászlót a köztársasági elnöki posztra.
Horn Gábor egyebek közt elmondta, ha minden parlamenti párt hű marad elképzeléseihez, elképzelhető, hogy az ellenzék által javasolt személy kerül a köztársasági elnöki székbe. A szabaddemokrata politikus úgy vélte, hogy Sólyom László megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket a szabaddemokraták korábban a köztársasági elnökkel szemben támasztottak, azonban hozzátette: pártja továbbra is azt tartaná jó megoldásnak, ha a kormánykoalíció közösen állítana jelöltet. A szabaddemokraták szövetsége hétfőn szavaz a köztársasági elnök személyéről.

Felújítják Kőszeg belvárosát.
Kőszeg a történelmi városrész felújítására nyert támogatást az ún. ORPHEUS pályázat révén, így napokon belül elkezdi a vízvezetékek és a szennyvíz-elvezető csatornahálózat cseréjét a Vasivíz Rt. -mondta el Kuntner Ferenc, Kőszeg polgármestere. A Fő tér felújítására kiírt nemzetközi tender elkészítése már folyamatban van, ennek jóváhagyása után már augusztus végén, szeptember elején győztest hirdetnek - tette hozzá a város első embere. A tervek szerint jövő év elejéig új térburkolatot kap a település központja és egyben forgalommentes övezetté válik a fő tér, amelyet több szökőkút és csobogó tesz még látványosabbá. Az önkormányzat a rekonstrukcióhoz 10 százalékos saját erővel járul hozzá.

Egy társadalom demokratikus kultúráját az minősíti, miképpen bánik a védelemre, gondoskodásra szoruló gyermekekkel
- fogalmazott a nemzetközi gyermeknap alkalmából az esélyegyenlőségi miniszter. Göncz Kinga közleményében kiemelte, hogy olyan ország megteremtése a cél, amelyben a társadalom megbecsüli a gyermeknevelést, a nehéz helyzetben lévők részesülnek leginkább a támogatásokból, és ahol a gyermekvállalás a nők számra nem jelenti munkájuk végleges feladását. Erre jól szolgál a családtámogatási rendszer módosítása - tette hozzá a miniszter.

1050 középiskola több mint 43000 diákja írta újra a matematika középszintű érettségit
Országosan 1050 középiskolában 43290 diák írta ma újra a matematika középszintű írásbelit, a tanulók fele év végi osztályzatának beszámítását kérte. A győri Révai Miklós Gimnáziumban az országos átlagnál többen írták újra a középszintű matematika érettségit. A diákok több mint kétharmada ismételte meg a vizsgát, a többiek azt kérték, hogy év végi osztályzatuk legyen feltüntetve az érettségi eredményeként. A tanulók számára a legnagyobb problémát a kánikula jelentette, a vidékről bejárók helyzetét pedig az is nehezítette, hogy szombaton körülményesebb a megyeszékhelyre utazni.
A gimnázium vezetése szerint nem volt könnyű helyzetben a tárca, hiszen a sorozatos hibák után olyan megoldást kellett találnia, hogy minél kevesebb diák és tanár érdekei sérüljenek a megismételt érettségivel. Az ország egyik legeredményesebb középiskolájának tartott Révai Gimnáziumban úgy vélik, a történtek után nehéz lesz az érettségi korábbi tekintélyét helyreállítani. A legfontosabbnak azt tartják, hogy a szerencsétlenül járt diákok számára biztosítsák az idei vizsgák nyugodt, zavartalan befejezését .

Tőkés László szerint katasztrofális a magyarságra nézve az RMDSZ kisebbségi törvénytevezete
Tőkés László református püpök szerint az RMDSZ kisebbségi törvénytervezetének elfogadása katasztrofális következményekkel járna a romániai magyarság számára, mivel megalkuvást, pártpolitikai paktumot jelent a hatalommal - adta hírül egy romániai magyar internetes hírportál. "A tervezetpárbeszéd nélküli áterőltetése a nemzetárulás határán mozog" - vélte Tőkés, aki szerint mindez része a román arculatfestő politikának, amellyel szeretnék elérni, hogy az Európai Unió őszi országjelentésében pozitívumként szerepeljen egy kisebbségi törvény elfogadása.
Mint mondta, el kell érni, hogy a román parlament vizsgálja felül az autonómiával kapcsolatos álláspontját, ennek érdekében összefogásra szólította fel az egyházakat, a civilszférát és a felelősen gondolkodó erdélyi magyarokat. A Krónika kérdésére, mely szerint lát-e reális esélyt a jogszabály elfogadásának megakadályozására, Tőkés László igenlően válaszolt, mivel szerinte "az RMDSZ nem menetelhet szembe a saját választóival".

Hazai hírek röviden
Két napos főtitkári konferenciát rendeztek a Nyugat - Magyarországi Egyetemen, ahol a hét elején elfogadott felsőoktatási törvény változásait ismertették meg a megjelent felsőoktatási intézmények képviselőivel. A konferencia jelentőségéről dr. Merényi Mária a Főtitkári Kollégium elnöke nyilatkozott.

Közös köztársasági elnök-jelöltet állít az ellenzék a június 6-i szavazáson. A Fidesz elnöksége a szimpátiaszavazás eredményének fényében döntött így. Az emberek jelöltje ugyan Mádl Ferenc köztársasági elnök lett, de ő nem vállalta a felkérést. Második helyen végzett Sólyom László, ezért az Alkotmánybíróság egykori elnöke lesz a Fidesz jelöltje is.
Az MDF már korábban kijelentette: Sólyom Lászlót tartják a legalkalmasabbnak az államfői posztra. A parlament június 6-án szavaz az új köztársasági elnök személyéről.

A szocialista párt nem él a Sólyom László által felkínált konzultációs lehetőséggel. Erről Lendvai Ildikó a párt frakcióvezetője beszélt a Krónikának, arra reagálva, hogy az ellenzék által támogatott köztársasági elnökjelölt felajánlotta: megválasztása érdekében konzultálna a koalíciós pártok képviselőivel. Lendvai Ildikó közölte, megköszönik a jelölt ajánlatát, ám sem szándékuk, sem módjuk nincs arra, hogy Szili Katalin helyett más köztársasági elnökjelöltet állítsanak. Az SZDSZ ügyvivője elmondta, már felmerült a tárgyalás lehetősége, a frakció hétfői ülése előtt azonban nem döntenek a kérdésben.
A magyar kormányfő úgy látja, hogy ha a szabad demokraták az államfő választás kérdésében az ellenzéki jelöltet támogatnák Szili Katalin ellenéban, az ma még nem látható módon terhelhetné a későbbi kormányzást. A köztévének nyilatkozó Gyurcsány Ferenc szerint a köztársaságielnök-választás pillanatáig érdemes azzal próbálkozni, hogy Magyarország köztársasági elnökét NE az ellenzék adja. Korábban az SZDSZ ügyvivője elmondta, elfogadhatónak tartja Sólyom Lászlót a köztársasági elnöki posztra. Horn Gábor az Info Rádiónak egyebek közt úgy nyilatkozott, ha minden parlamenti párt hű marad elképzeléseihez, elképzelhető, hogy az ellenzék által javasolt személy kerül a köztársasági elnöki székbe, azonban hozzátette: pártja továbbra is azt tartaná jó megoldásnak, ha a kormánykoalíció közösen állítana jelöltet. A szabad demokraták szövetsége hétfőn szavaz a köztársasági elnök személyéről.

Magyarország kérdései és kérései is bekerültek abba a szempontrendszerbe, amelyet a román szaktárca küldött a verespataki bányát tervező kanadai cégnek. Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a válaszok alapján kell benyújtani a kérelmet a román környezetvédelmi minisztériumhoz. A szakminiszter szerint a román fél betartotta azt a kötelezettséget, amely a határon átnyúló beruházások esetében bevonja a döntésbe az érintett országokat, jelen esetben Magyarországot is.

"2 keréken, 2 fürdő között, 2 országban" címmel nagyszabású turisztikai projetk indul Zsirán. Ennek első lépéseként holnap kerül felavatásra a Nyugat - Pannon Termál klaszter kerékpárútja. A részletekről Dorogi Árpád, Zsira község polgármestere beszélt.

Moszkvai megrendelést kapott a győri Rába gyár. A megállapodás értelmében a társaság évente több száz gázmotort szállíthat az orosz főváros autóbuszgyárainak. A moszkvai kormányzat környezetvédelmi megfontolásból határozta el, hogy gázüzeműre alakíttatja át a régi motorokat és a helyben gyártott új buszok nagy részébe a jövőben gázmotorokat szereltet. Új buszok gyártásában a győri cég két moszkvai üzemmel működik együtt, akik közül az egyik 50 motort rendelt. A másik üzemnek egy mintabuszt épít a Rába és ha az megfelel, további százat rendelnek majd. Az együttműködés a jövőben kiterjedhet olyan moszkvai üzem létrehozására, ahol Rába-buszmotorokat szerelnének össze, s Magyarországon csak a fő alkatrészeket gyártanák.

A szegedi folyamat a délkelet-európai térség stabilitásának záloga - hangzott el a magyar-román-szerb háromoldalú külügyminiszteri találkozón szombaton Szegeden. Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter hangsúlyozta: az eurórégió létrejötte pozitív üzenet, nemcsak az érintetteknek, hanem egész Európának.
Mihai Razvan Ungureanu román külügyminiszter kijelentette a találkozó cáfolja a komplikált múltat, a jövőt szolgálja, és kifejezi a kételkedőknek, hogy mit jelent lényegében Európa, hogy mennyire hiszünk Európában".
Vuk Draskovic szerb-montenegrói külügyminiszter rámutatott: Az államok kölcsönös függőségben vannak, a népek, kultúrák, vallások és határok és kisebbségek szintjén; ezeket a projekteket meg kell tartanunk, hiszen nincs olyan ember Európában, aki nem lenne valamely kisebbség vagy többség tagja - mondta.

A Magyar Gyógyszerész Kamara küldöttközgyűlése elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azon szándékát, hogy a nem támogatott gyógyszerek nagykereskedelmi és gyógyszertári árát felszabadítsa - közölte az MGYK szombaton. A gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvény benyújtott módosításai között szerepel, hogy a jogszabály lehetővé tenné a nagykereskedők és a gyógyszertárak számára a nem támogatott készítmények esetében eltérő árak alkalmazását. A kamara közleménye szerint amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, jelentős áremelkedés várható a nem támogatott gyógyszerek körében.



A várható időjárás
Derült, száraz idő várható, csupán vasárnap növekszik meg helyenként a fátyolfelhőzet. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet napközben 29, 33, késő este 22, 27 fok között valószínű.



2005. május 28., szombat 14:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület