CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

Ősszel előrehozott választások lehetnek Németországban
Sztrájkol a BBC Nagy-Britanniában
kiszabadultak az Irakban fogva tartott román újságírók és tolmácsuk.
Az amerikai és iraki biztonsági erők csaknem 300 embert vettek őrizetbe Bagdadban


Hazai hírek

Mádl Ferenc nyerte a Fidesz szimpátiaszavazását
A belügyminiszter ma terjeszti a kormány elé javaslatát a szerdai viharkárok enyhítéséről.
30 napra előzetes letartóztatásba helyezték a 17 éves fiatalt, aki két hete karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút
Családi vita során megölte élettársát egy soproni férfi
Egyelőre elmarad a fuvarozók bezinkút-blokádja
Új írásbeli vizsgatételekkel a francia nyelvi írásbelivel folytatódnak
Boldog Apor Vilmos püspök halálának 60. évfordulójára
Országgyűlési események
Megújult külsővel fogadhatja a híveket a brennbergbányai Szent Borbála templom
Sport

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Ősszel előrehozott választások lehetnek Németországban
Gerhard Schröder német kancellár és Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt elnöke azt javasolja, hogy még az ősszel előrehozott szövetségi parlamenti választásokat tartsanak Németországban. Minderről a két politikus azután beszélt, hogy pártjuk a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában történelmi választási vereséget szenvedett: 39 év után elvesztette kormányképességét, így a kereszténydemokraták alakíthatnak kormányt. A nem hivatalos eredmények szerint a Kereszténydemokrata Unió győzött a voksok mintegy 45 százalékával, a szociáldemokraták 37 százalék körüli eredménnyel a második helyen végeztek.

Sztrájkol a BBC Nagy-Britanniában
Sztrájkol a BBC. A brit közszolgálati médium történetének eddigi legnagyobb munkabeszüntetése kezdődött éjfélkor, a 24 órás sztrájk valószínűleg megbénítja a legfőbb hír- és aktuálpolitikai műsorokat. Az érdekképviseletek a drasztikus leépítések ellen tiltakoznak. A szakszervezetek három sztrájknapot jelöltek ki: az első, 24 órás akció hétfőn kezdődött, a második május 31-én, a harmadik június 1-jén lesz, vagyis akkor a BBC-t 48 órás folyamatos sztrájk fogja sújtani. A szakszervezetek szerint a munkabeszüntetésben az újságírók és a műszakiak egyaránt részt vesznek; a BBC stúdiói előtt sztrájkőrség ügyel majd az akció hatékonyságára. A sztrájk érinti a BBC csak Nagy-Britanniában fogható hírtévéjét, a BBC News 24-t, valamint a BBC-rádiókat és az internetes hírszolgáltatást is.

Kiszabadultak az Irakban fogva tartott román újságírók és tolmácsuk.
A román köztársasági elnök sajtóértekezleten erősítette meg, hogy kiszabadultak az Irakban fogva tartott román újságírók és tolmácsuk. Traian Basescu kijelentette, hogy Bukarest nem tett politikai engedményeket és váltságdíjat sem fizetett a túszszedőknek. Az emberrablók foglyaikért cserébe az Irakban szolgáló román csapatok hazahívását követelték. A volt foglyokért a román légierő különgépét küldték Bagdadba.
Elindultak hazafelé Irakból a két hónapos fogságukból vasárnap kiszabadult román újságírók, akiket katonai különgépen szállítanak Bukarestbe. Száz százalékban a román titkosszolgálatok, a külföldi hírszerzés, az információs hivatal és a katonai hírszerzők hajtották végre a műveletet, amelynek eredményeként szabadok most a Bagdadban 56 napja elrabolt újságírók - jelentette ki Traian Basescu román államfő.
Pozitívak a fejlemények az olasz tússzal kapcsolatban is. Az afgán hatóságok azt közölték, hogy él és egészséges az egy hete Kabulban elhurcolt olasz segélymunkásnő, Clementina Cantoni. Kiszabadítása érdekében kapcsolatban állnak az emberrablókkal. Két nappal ezelőtt az egyik feltételezett túszszedő azt állította, hogy megölte a 32 éves asszonyt, mert a kabuli kormány nem teljesítette a követeléseit. Ezt cáfolta most az afgán kormány képviselője, aki szerint biztos, hogy az olasz nőnek nem esett baja.

Az amerikai és iraki biztonsági erők csaknem 300 embert vettek őrizetbe Bagdadban
az éjjel indított, nagyszabású hadműveletben. A razzia célja az iraki felkelők tevékenységének felszámolása volt. Ez volt a legnagyobb tisztogatási akció a fővárosban azóta, hogy az amerikai elnök 2003 májusában hivatalosan befejezettnek minősítette a jelentősebb iraki hadműveleteket.



Hazai hírek




Mádl Ferenc nyerte a Fidesz szimpátiaszavazását
A Fidesz szimpátiaszavazásán Mádl Ferenc köztársasági elnök kapta a legtöbb voksot. Rogán Antal kampányfőnök szerint a válaszolók valamivel több mint 38 százaléka továbbra is őt látná legszívesebben az államfői poszton. Mindkét kormánypárt hiteltelennek tartja az akciót. A kisebbik ellenzéki párt elnöke szerint lényegtelen, hogy milyen eredményre vezetett a Fidesz házi felmérése. Dávid Ibolya megerősítette, hogy a demokrata fórum változatlanul Sólyom Lászlót javasolja köztársasági elnöknek.

A belügyminiszter ma terjeszti a kormány elé javaslatát a szerdai viharkárok enyhítéséről.
Lamperth Mónika a távirati irodának azt mondta, hogy az állami tulajdonban keletkezett károkért az állam helytáll, az önkormányzati tulajdonban keletkezett károkat, illetve a védekezés költségeit a vis major alapból térítik meg. A magántulajdonban keletkezett károk esetében elsősorban a lakhatást szolgáló ingatlanokban bekövetkezett károkat veszik figyelembe. Az eddigi összesítések szerint Hajdú-Bihar megyében 3350 lakó- és 170 önkormányzati, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 580 lakó- és 64 önkormányzati épület károsodott.

30 napra előzetes letartóztatásba helyezték a 17 éves fiatalt, aki két hete karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte azt a 17 éves, magát romának valló fiatalt, aki két hete karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. Az egyik kereskedelmi televízió beszámolója szerint a támadó rendőrségi vallomásában arra hivatkozott: 15 éves áldozata megfenyegette, hogy elvágja a torkát, és egy késsel a kezében meg is indult felé a buszon. Az egyik kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy ugyanezt vallották a fiú 15 éves barátai is. A műsor beszámolt arról is, hogy a 17 éves gyanúsítottnak soha nem volt dolga a rendőrséggel, míg a 15 éves áldozat ellen rablás és zsarolás gyanújával nyomoznak a II. kerületben. A távirati iroda érdeklődésére Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nem tudta megerősíteni a kereskedelmi csatorna információit.

Családi vita során megölte élettársát egy soproni férfi
Tragikus kimenetelű családi vita okozta egy 51 éves nő halálát Sopronban. Az áldozatot szóváltás közben egy 19 cm pengehosszúságú bonckéssel szúrta hasba élettársa szombat délelőtt soproni lakásukon. A sérült nőhöz orvost nem hívtak, a sebet az 59 éves férfi összevarrta. A tettes hajnali 2 órakor vette észre, hogy a nő belehalt a sérülésbe. Értesítette a rendőrséget, a rendőrök halált okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették - tudatta a Győr-Moson-Sopron Megyei RFK Sajtószolgálata.
A férfi elismerte, hogy megszúrta a nőt, állítása szerint háztartási baleset történt: a vita hevében a mellette álló asszonyon véletlenül ejtett sebet. A szúrást követően élettársa úgy nyilatkozott jól van, nincs szükséges orvosi ellátásra.

Egyelőre elmarad a fuvarozók bezinkút-blokádja
A gazdasági tárca új javaslatot tett, így egyelőre elmarad magas üzemanyagárak miatt tervezett benzinkút- és finomítóblokád. Péntek este megérkezett a több mint 4 ezer sofőrt tömörítő Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) székházába a gazdasági tárca legújabb javaslata, így egyelőre elmarad magas üzemanyagárak miatt tervezett blokád, helyette egy demonstrációs kamion járja majd az országot, hogy felhívja a figyelmet a szakma nehéz helyzetére. Úgy tudni, a tárca legújabb javaslata bővebb és konkrétabb, mint a korábbi, 5 pontos csomag volt, a gázolaj jövedéki adójának 10 forintos csökkentéséről azonban továbbra sincs szó benne.

Új írásbeli vizsgatételekkel a francia nyelvi írásbelivel folytatódnak
Ma reggel kilenc órakor új írásbeli vizsgatételekkel a francia nyelvi írásbelivel folytatódnak a kétszintű írásbeli vizsgák. A vizsgatételeket az iskolák 5 óra és 7 óra között a megyei közigazgatási hivataloknál, a fővárosi intézmények a Vasas Sport Klub Fáy utcai létesítményében vehették át.

Boldog Apor Vilmos püspök halálának 60. évfordulójára
emlékeznek hétfőn a győri bazilikában. A jubileum alkalmából ünnepi szentmisét mutatnak be, majd a papság és a hívek együtt zarándokolnak a bazilika Héderváry-kápolnájába, ahol a vértanú püspök sírja található. A vértanú püspököt nyolc évvel ezelőtt II. János Pál pápa avatta boldoggá.

Országgyűlési események
Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága csak a holnapra tervezett négypárti egyeztetés után foglal állást a köztársasági elnökválasztással kapcsolatos kérdésekben. A testülethez Mandur László fordult két felvetéssel. A Parlament alelnöke arra vár választ, mi a teendő, ha a harmadik fordulóban sem sikerül államfőt választania az Országgyűlésnek, illetve, hogy az érvénytelen szavazatokat beszámítsák-e az eredménybe. A Fidesz még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a holnapi négypárti egyeztetésen, vagy inkább a pénteki időpontot javasolja. Erről, és hogy kit javasolnak köztársasági elnöknek, várhatóan este határoz az ellenzéki párt elnöksége.

A Kárpát-medencében élő magyarság megerősítését és gyarapodásának segítését nevezte a mindenkori kormány és a Parlament legfontosabb feladatának Deutsch Tamás. Az Országgyűlés Fideszes alelnöke ezt az Antall-kormány 15 évvel ezelőtti megalakulásának évfordulóján hangsúlyozta emlékező beszédében. Kiemelte: mindenki számára iránymutató lehet a néhai kormányfő elhíresült mondata, amely szerint lélekben 15 millió magyar miniszterelnökeként kíván tevékenykedni. Deutsch Tamás szerint Antall József ezzel a rendszerváltoztatást követő időszak felelős magyar közpolitikájának lényegét fogalmazta meg.

Az Oktatási Minisztérium pótnapot biztosít a korábban hozzájuk fordulóknak a most szombatra kitűzött matematika középszintű írásbeli érettségi vizsga megírására. A tárca közleménye szerint május 28. szombat helyett másnap, vasárnap írhatják meg vizsgájukat mindazok, akik vallási, világnézeti vagy lelkiismereti okokra hivatkozva jelezték ezen igényüket. A minisztérium az érintett kérelmezőket egyedileg értesíti a vizsga helyszínéről és időpontjáról.

A Honvédelmi Minisztérium cáfolja a Magyar Hírlap értesülését, amely szerint a kormány a Zengőt javasolná első helyen a NATO-lokátor tervezett helyszíneként. Bocskai István szóvivő közölte: az erről szóló kormányhatározat tervezete egyetlen helyszínt sem emelt ki. Ehelyett azt javasolja a tárcáknak, hogy vizsgálják meg mindhárom lehetséges telepítési helyet - a Zengő-csúcsot, a Hármas-hegyet és a Tenkest is. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint a napilap által idézett kormányhatározat valószínűleg a dokumentum egy nagyon korai munka-változata volt, mivel az újról jelenleg is egyeztetnek.

Megújult külsővel fogadhatja a híveket a brennbergbányai Szent Borbála templom.
Immár megújult külsővel fogadhatja a híveket a brennbergbányai Szent Borbála templom. A mintegy 10 milló forintos renoválás összegét a soproni önkormányzat fedezte, mivel a templom önkormányzati tulajdonban van. Felújították a homlokzatot és tetőszerkezetet is és új kovácsoltvas kapun át juthatnak a templomba a hívek . Szalfer Mihály kántor elmondta, hogy a felújítás révén a templom végre egész nap fogadhatja a híveket és az érdeklődő turistákat.

Sport

A Cornexi női kézilabda-csapata nyerte a női EHF-kupa 2004-2005-ös sorozatát, miután az első mérkőzésen összeszedett hatgólos hátrányát ledolgozva hazai pályán kilenc góllal,28-19re verte az esélyesebb, bajnoki aranyra törő Győrt. Az első játékrészben a hazaiak a fehérvári jégcsarnokban telt ház előtt átszaladtak a kissé tompa vendégeken. A győriek mindössze hat gólt tudtak lőni az első félidőben, a fehérváriak remekül védekeztek és a kapuban is bravúrt bravúrra halmozott Sugár. Tulajdonképpen a mérkőzés és a kupa sorsa már ekkor eldőlt. Nem is elsősorban a gólkülönbség, hanem inkább a játék és a napi forma miatt. A Győr immár negyedik EHF-kupa döntőjét bukta el, ám amíg korábban esélyesebb dán csapatok bizonyultak jobbnak náluk, addig most esélyesként, hatgólos előnnyel érkezve vallottak kudarcot.

A női kosárlabda-bajnokságban a címvédő MiZo-PVSK-val döntő játszó soproni Euroleasing-MKB csapatának legtehetségesebb fiatal játékosa, Vajda Anna a szezon végen elhagyja a klubot.
Vajda három éve játszik Sopronban, igaz egy évet a Zala Volán színeiben szerepelt kölcsönjátékosként. Tavaly azonban valósággal berobbant az élvonalba, a válogatottban is bemutatkozhatott már. Egyelőre nem tudni, Vajda melyik klubnál folytatja pályafutását.

Benedek Tibor, olimpiai- világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk többé nem játszik a válogatottban. Erről döntött a közelmúltban a harminchárom éves világklasszis, de a hivatalos bejelentést csak az Euroliga négyes döntőjét követően hozta nyilvánosságra. Benedek azzal indokolta döntését, hogy szervezete visszajelzéseit nem hagyhatta figyelmen kívül. Áprilisban ugyanis szívritmuszavart állapítottak meg nála a vizsgálatok. Benedek szerint a tizenhat évnyi munka, az átdolgozott nyarak nem múltak el nyomtalanul és a folytatásban már nem tudná az általa kívánt és elvárt szintű munkát elvégezni a nemzeti együttesben.
Benedek Tibor klubszinten tovább folytatja, jelenleg érvényes szerződés köti a Dominóhoz.

A Spanyol Nagydíj után Monte-Carlóban, az 52. Monacói Nagydíjon is klasszikus rajt-cél győzelmet aratott Kimi Räikkönen, a McLaren-Mercedes pilótája, aki mögött a két BMW Williamses, Nick Heidfeld és Mark Webber végzett második illetve a harmadik helyen. A világbajnokság összetett pontversenyében az élen álló Fernando Alonsót (Renault) a verseny utolsó szakaszában előzte meg a két Williams-BMW, így ezúttal negyedik lett. Pontot szerzett a két Ferrari: Michael Schumacher hetedikként, Rubens Barrichello nyolcadiknak ért célba. Kimi Räikkönen az összetettben átvette a második helyet Jarno Trullitól (Toyota). A verseny élményszámba menő csatákat, nagyszerű előzéseket hozott.

A szlovákiai Dobsinában folytatódott a hegyi autósok FIA Hill Climb Challenge-sorozata. Hernádi László a Közép-Európa-kupa és a Zóna-trófea idei harmadik versenyén mindössze 11 századmásodperccel maradt le a végső győzelemről, amelyet végül a szlovák Zdeno Pastva szerzett meg előtte a 6.8 kilométer hosszú, 394 méter szintkülönbségű hegyi pályán. A tatabányai versenyző a Dobsinában szerzett 15 ponttal átvette a vezetést az FIA Közép-Európa Zóna-trófeájában, és a Közép-Európa-kupa sorozatban is feljött a második helyre.



A várható időjárás
Délelőtt napos, meleg időre számíthatunk, a délutáni óráktól időnként már erősen felhős lesz az ég. késő délután már kialakulhatnak záporok, zivatarok. Élénk lesz a déli szél. A reggeli órákban 10, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 28 fok körül alakul.



2005. május 23., hétfő 13:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület