CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Nemzetközi hírek

41 katona eltűnt
Elrablója szerint kivégezték a túszul ejtett olasz segélymunkásnőt
Az amerikai kormány elutasította a kezdeményezést
Vizsgálat a fotók miatt
Klónozás Dél-Koreában
Soha nem látott ütemben csökken az élővilág sokszínűsége
Hírek röviden


Hazai hírek

Az alkotmánybírósághoz küldte véleményezésre a személy- és vagyonvédelmi törvényt a köztársasági elnök

A pénzügyminiszter szerint ismét kellemetlen helyzetbe kerülhet az ország
A diákok mintegy fele szeretné újraírni a középszintű matematika érettségit
Jövőre várhatóan megváltozik a gyermekeknek kötelezően adott védőoltások rendszere.
Megtalálták azt a kardot
Az Antall-kormányra emlékezik az MDF
Európa-diplomát kap idén Csorna városa.
A honvédelem napján
Közös időpontot találtak a parlamenti pártok az államfőjelöltről szóló egyeztetésre
Megtalálták a Magyarországról kicsempészett kisfiút Törökországban
A hét közepén lejárt a terület alapú mezőgazdasági támogatások beadásának meghosszabbított határideje is

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




41 katona eltűnt
Békeidőben az egyik legnagyobb veszteség érte a chilei hadsereget. 41 katona ugyanis eltűnt és feltehetőleg életét vesztette egy hóvihar következtében. A hírt a hadsereg vezérkari főnöke közölte, aki elmondta, hogy a katonákat a chilei Andok-hegység csúcsán érte a hóvihar még szerdán, s azóta nyomuk veszett. A tábornok szerint életben maradásukra jóformán már semmi remény. A kutatást egyelőre tovább folytatják.

Elrablója szerint kivégezték a túszul ejtett olasz segélymunkásnőt
Feltételezett elrablója szerint kivégezték a túszul ejtett olasz segélymunkásnőt. A magát Timus Sahnak nevező férfi saját állítása szerint kötéllel fojtotta meg a hétfőn elrabolt Clementina Cantonit, mivel az afgán kormány nem teljesítette követeléseit. Az elnök szóvivője szerint azonban a CARE ausztrál segélyszervezet munkatársa még életben van.

Az amerikai kormány elutasította azt a kezdeményezést
Az amerikai kormány elutasította azt a kezdeményezést, hogy óriási hirdetéseket bocsássanak Föld körüli pályára. Mindenesetre a reklámozók hihetetlen gazdasági erejét jelzi, hogy a kérdés egyáltalán felvetődött. A Szövetségi Légügyi Szervezet (FAA) csütörtöki döntésében leszögezte, hogy a világűrben semmi keresnivalója nincs óriási hirdetőtábláknak. Az FAA-hoz érkezett beadvány abban a tekintetben kért állásfoglalást, hogy nagyméretű világító testeket, melyek a hirdetők márkajelzését szimbolizálják, és távcső nélkül a Földről is jól láthatók, Föld körüli pályára lehet-e bocsátani. A döntés érdekessége, hogy az elutasítás nem etikai, hanem repülésbiztonsági okokból történt. Az FAA szerint ugyanis ezek a tárgyak zavarnák mind a repülést, mind az űrkutatást.

Vizsgálat a fotók miatt
Az amerikai védelmi minisztérium is vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy miként kerülhettek nyilvánosságra a bebörtönzött Szaddám Huszeinről készült képek. A fotók egyik az angol napilap, a Sun tegnapi számának címoldalán szerepeltek. A lap azt állítja, hogy amerikai katonai forrásoktól szerezték a dokumentumokat. Az amerikaiak közleményükben kijelentették, hogy a képek készítése és nyilvánosságra hozatala sérti a katonai szabályzatot és feltehetően a genfi konvenciót is. Valószínűsítik ugyanakkor, hogy a fotók egy évvel ezelőtt készültek. Szaddám Huszein volt iraki diktátort 2003 decembere óta tartják fogva egy szigorúan őrzött titkos börtönben.
Pert indítanak Szaddám Huszein ügyvédei a Sun című angol újság ellen, amiért tegnap olyan képeket közölt címlapján, amelyek alsónadrágban ábrázolták a volt iraki diktátort. Az egyik jogász az al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott nyilatkozatában az emberi jogok és a Genfi Konvenció megsértésének minősítette a történteket. Közben az amerikai védelmi minisztérium is vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy miként kerülhettek nyilvánosságra a bebörtönzött Szaddám Husszeinről készült képek. A volt iraki diktátort 2003 decembere óta tartják fogva egy szigorúan őrzött titkos börtönben.

Klónozás Dél-Koreában
A vártnál sokkal hatékonyabbnak bizonyult az a módszer, amellyel dél-koreai tudósok emberi sejteket klónoztak. A Science magazin legfrissebb számában ismertetett kísérletben résztvevő szöuli kutatók nem egészséges sejteket, hanem betegek genetikai másolatát állították elő. Tizenegy személy DNS-mintáját ültették be petesejtekbe, s az ebből kifejlődő szöveteket használják fel terápiás célokra, vagyis a páciensek betegségének gyógyítására. A felfedezés az etikai vitákon túl a gyógyszergyártókra is nyomást gyakorol, mivel a kutatás minden eddiginél nagyobb lépést jelent a személyre szabott gyógyítás felé - írja a Világgazdaság.

Soha nem látott ütemben csökken az élővilág sokszínűsége
, és ez felér egy gazdasági öngyilkossággal - figyelmeztet egy csütörtökön a kenyai Nairobiban közzétett jelentés.
A világ halállománya az ipari jellegű halászat kezdete óta 90 százalékkal csökkent. A kétéltűek egyharmadát, az emlősök egyötödét a kihalás veszélye fenyegeti - állapítja meg a Millenniumi ökoszisztéma-felmérés címet viselő jelentés.
Klaus Töpfer, a jelentés elkészültében szerepet játszó ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója szerint a biológiai sokféleség pusztulása az emberiség számára "gazdasági öngyilkossággal" egyenértékű.
A fajok számát 5-30 millióra teszik a tudósok, ugyanakkor ebből alig másfél milliót katalogizáltak eddig - emlékeztetett szintén csütörtökön Jacques Chirac francia elnök a New Scientist brit tudományos folyóirat hasábjain. Chirac elnök az élővilág megismerésének teljessé tételének és az ökoszisztémában zajló folyamatok összefüggéseinek pontosabb megismerésének fontosságára emlékeztetett. Ennek érdekében egy, az egész világra kiterjedő kutatói hálózat létrehozását javasolta.

Hírek röviden
A Francia Becsületrend Parancsnoki Keresztjével tüntették ki Szili Katalint. A politikus a francia-magyar kapcsolatok fejlesztéséért végzett munkája elismeréseképpen részesült a magas francia kitüntetésben. A házelnöknek Jean-Pierre Kelche, a Francia Becsületrend nagykancellárja adta át az elismerést a Parlamentben.

A Szabadelvű Médiaműhely hagyományos évi konferenciáján immár hetedszer adják át a polgári újságíródíjat délelőtt fél tizenegykor az Arcvonal Irodalmi Kávéházban. Laudációt mond Kondor Katalin. A konferencián előadást tart többek között Döbrentei Kornél, Siklósi Beatrix és bemutatják Molnár Pál: Áttörés a médiában - polgári újságírás című kötetét.

A rendkívüli szökőárt kiváltó tavaly decemberi indonéziai földrengés jóval nagyobb volt, mint azt a tudósok eredetileg becsülték - olvasható a Science című amerikai tudományos folyóiratban. A lapban közölt vizsgálat szerint a földmozgás a Richter-skála szerint 9,15-ös erősségű volt. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy a decemberi rengés minden eddiginél hosszabb törést eredményezett a földkéregben.

Rendben zajlanak az idegen nyelvű történelem érettségi vizsgák - közölte szerkesztőségünkkel az Oktatási Minisztérium szóvivője. Az angol, német, francia, szlovák, szerb, román, horvát nyelvű közép- és emelt szintű történelem írásbeli érettségik tíz órakor kezdődtek, a diákok ezekben a percekben fejezik be a 180 perces tudáspróbát. Az új vizsgatételeket ma reggel kaptak meg az iskolák. A korábban eljuttatott feladatsorokat július 1-jéig kell felbontatlanul megőrizni, a jövő tanévben pedig gyakorlásra felhasználhatók.



Hazai hírek




Az alkotmánybírósághoz küldte véleményezésre a személy- és vagyonvédelmi törvényt a köztársasági elnök
Az alkotmánybírósághoz küldte véleményezésre a személy- és vagyonvédelmi törvényt a köztársasági elnök. Mádl Ferenc egyebek közt a vagyonőrök által használt elektronikus megfigyelőrendszerek, biztonsági kamarák alkalmazásáról szóló rendelkezéseket találta alkotmányosan kifogásolhatónak. A köztársasági elnök szerint a törvény nem követeli meg, hogy a kamerás megfigyelésbe az érintett beleegyezzen és nem zárja ki egyértelműen, hogy áruházi próbafülkében vagy uszodai öltőzőben figyelhessenek meg valakit.

A pénzügyminiszter szerint ismét kellemetlen helyzetbe kerülhet az ország
, mert lassul a nemzeti össztermék növekedése. Veres János külföldi újságíróknak azt mondta, hogy a lassulás csak akkor érinti a költségvetési célokat, ha a növekedést a beruházások vezérlik és nem a köz- és a magánfogyasztás. A pénzügyminiszter szerint a növekedés ugyan meglehetősen robusztus volt az utóbbi két évben, de a költségvetés ennek nem sok hasznát látta. Veres János hozzátette: a Pénzügyminisztérium június elején felülvizsgálja a növekedési kilátásokat.

A diákok mintegy fele szeretné újraírni a középszintű matematika érettségit
Az Oktatási Minisztérium szerint 42 ezer diák jelentkezett a megismétlendő matematika középszintű érettségi vizsgára. Ugyanennyien kérik azt, hogy év végi jegyüket írják be az érettségi eredményeként. Magyar Bálint oktatási miniszter május 11-én jelentette be, hogy a tételek idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt érvénytelen a matematika középszintű írásbeli érettségi. A megismételt érettségi május 28-án lesz.

Jövőre várhatóan megváltozik a gyermekeknek kötelezően adott védőoltások rendszere.
Rácz Jenő egészségügyi miniszter erről tájékoztatta a távirati irodát. A változásra a miniszter szerint azért van szükség, mert a nemzetközi piacokon új kombinációjú védőoltások jelentek meg, amelyek kevesebb oltással ugyanazt a védettséget biztosítják a gyermekeknek. A módosításhoz új oltási tervet kell készítenie a tárcának és új közbeszerzési eljárást kell elindítani. Az új oltóanyagok ugyanis drágábbak a most kaphatóaknál.

Megtalálták azt a kardot
, amellyel egy magát romának valló, 17 éves fiatal a budapesti a 21-es autóbuszon keresztülszúrt egy tizenöt éves, szintén roma fiút. A rendőrség tájékoztatása szerint a törökbálinti fiatalember lakásán több más eszközt is lefoglaltak. A két hete történt támadást ügyében kihallgatták társait is. A rendőrség lakossági bejelentés nyomán jutott el egy hagyományőrző egyesülethez, amelynek egyik tagja elismerte, hogy ő volt a támadó. Tettét hirtelen felindulással magyarázta. A karddal átszúrt fiú már elhagyta a kórházat. Orvosa szerint a súlyos-életveszélyes sérülésből felépült, de a teljes gyógyulás több hónapot, akár egy évet is igénybe vehet.
A Fidesz szerint a miniszterelnöknek bocsánatot kellett volna kérnie, mert a roma fiú elleni támadást összefüggésbe hozta a rasszizmussal. Halász János Fidesz-szóvivő elmondta: sajnos Magyarországon is vannak rasszista jelenségek, amelyek ellen küzdeni kell, de nem úgy, ahogyan Gyurcsány Ferenc teszi. A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök arról beszélt, hogy az ilyen támadásnál sokaknak rögtön az ugrik be: "rasszista szándékból fakad, és ez önmagában figyelmeztető jel".
Batiz András azt mondta, a vasárnapi demonstráció jó apropó volt arra, hogy a megkülönböztetés és az erőszak ellen felemeljék szavukat az emberek. Teleki László, az esélyegyenlőségi tárca cigányügyi politikai államtitkára úgy gondolja: a miniszterelnök mindent megtett ebben az ügyben, amit egy európai ember és egy kormányfő megtehetett.

Az Antall-kormányra emlékezik az MDF
Az Antall-kormány megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendez Megemlékezést szombaton az MDF. A megemlékezést a párt országos választmányának ülése után tartják meg Budapesten. Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Boross Péter volt kormányfő mond beszédet. A baráti megemlékezésre az MDF-hez közelálló személyeket hívtak meg, köztük az Antall-kormány több volt tagját, valamint az MDF megyei és országos szintű vezetőit. Az 1990-es szabad választások után május 22-23-án tartott kormányalakító ülést a parlament, amelyen elfogadták a kormányprogramot, majd Antall József és nyolc MDF-es, négy FKGP-s, egy KDNP-s és három független tagból álló kormánya letette a hivatali esküt.

Európa-diplomát kap idén Csorna városa.
A díjjal elsősorban a sikeres testvérvárosi kapcsolatokat ismerik el és azok további bővítésére ösztönzik a pályázókat. Csorna a városban működő Európai Kapcsolatok Egyesületének sikeres pályázata nyomán kaphatja meg a diplomát, melynek több fokozata van: az első az Európa-diploma, amit az Európa-zászló, az Európa-plakett és az Európa-díj követ. Ebben az évben harmincöt európai település részesül hasonló elismerésben, hazánkból a Rábaközi városon kívül még Kőszeg mondhatja magáénak a címet. A diplomához járó oklevelet júniusban adják át Brüsszelben - tudósít a Kékduna Rádió.

A honvédelem napján
Egész napos rendezvénnyel ünnepli ma a honvédelem napját a Magyar Honvédség. A budapesti Felvonulási téren felállított sátortáborban a hadsereg technikai eszközei mellett történelmi huszártábort és helikopteres bemutatót is láthatnak az érdeklődők. Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban a katonacsaládok országos találkozóját rendezik meg.

Közös időpontot találtak a parlamenti pártok az államfőjelöltről szóló egyeztetésre
Közös időpontot találtak a parlamenti pártok az államfőjelöltről szóló egyeztetésre - közölte az MDF elnöke. Dávid Ibolya az MSZP és a Fidesz vezetésével már korábban megállapodott a május 24-ei vagy a május 27-ei időpontban, csak az SZDSZ visszajelzésére vártak.A szabaddemokraták elnöke ma jelezte, hogy a május 24-ei időpont megfelelő. Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy az MDF január óta négypárti tárgyalásokat sürget. Az MDF vezetője szerint nem halogatható tovább az egyeztetés.

Megtalálták a Magyarországról kicsempészett kisfiút Törökországban
Megtalálta a Magyarországról kicsempészett kisfiút a Zaman című török napilap munkatársa. A nyolcéves Mehmet Károly török-magyar házasságból született, apja tavaly nyáron hamis papírokkal Törökországba szöktette. Mehmet Tüysüz, az apa, az interjúban elismerte, hogy az anya engedélye nélkül vitte ki a gyereket. A lap szerint az apa és a kisfiú azóta teljes illegalitásban bujkálnak Törökországban, a gyermek iskolába sem jár. A kisfiú ügye a török miniszterelnök múlt heti magyarországi látogatásán is szóba került, az újság szerint Magyarország csak akkor támogatja Törökország Uniós csatlakozását, ha a gyermek visszakerül az anyjához.

A hét közepén lejárt a terület alapú mezőgazdasági támogatások beadásának meghosszabbított határideje is
, bár bizonyos levonásokkal még néhány napig lehet élni a lehetőséggel. Légrády Gábor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Kirendeltségének vezetője elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint 7525 támogatási kérelem érkezett erre a jogcímre. Ez azt mutatja, hogy az előző évihez képest kevesebb az igénylők száma, de nem csökkent a támogatandó terület nagysága. Ezt többek között azzal magyarázza a szakember, hogy sokan a családi vállalkozások keretein belül most összevontan nyújtották be igényeiket. A kirendeltség-vezető elmondta még, hogy bár még csak az igények regisztrálásánál tartanak, már most látszik, hogy a kérelmek sokkal rendezettebbek, mint az elmúlt évben. Ebben véleménye szerint bizonyára az is szerepet játszik, hogy a kérelmek 90%-át ellátták kézjegyükkel a falugazdászok, tehát szakember is átnézte a beadványok jelentősebb hányadát.



A várható időjárás
Szombaton a napsütést csak keleten zavarják meg hosszabb-rövidebb felhős időszakok. Csapadék sehol sem lesz. Élénk lesz a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4-9, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24-26 fok között várható.
A Fertő tónál dél-délnyugati szél 12-25 fok körüli minimum és maximum-hőmérséklet várható. A víz 14 fokos.



2005. május 21., szombat 14:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület