CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Krisztus tanúi

Lk 24,46 „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve. Ti tanúi vagytok ezeknek. Én meg kiárasztom rátok Atyám ígéretét. Maradjatok a városban, míg fel nem öltitek a magasságból való erőt.” Ezután kivezette őket Betánia közelébe, és kezét kitárva megáldotta őket. Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe. Leborulva imádták, aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. Mindig a templomban voltak, és dicsőítették az Istent.


Amikor...
Egyre gyakrabban kezdem így a mondatokat, s ha másból esetleg vakon nem, úgy ebből biztosan tudhatom, hogy elég év van mögöttem már ahhoz, hogy változásokról beszélhessek és néhány összehasonlítást tehessek.
Most sem tudom másképpen kezdeni, hiszen ez a dolog éppen úgy történelem, mint ahogyan az is, hogy 1976-ban például még Magyarországon nem lehetett tisztességes egyháztörténetet kiadni. Akkor jelent meg Rómában Salgó János (ál)néven, "Krisztus tanúi a történelemben" címmel egy könyv, melyet minden kicsit többre vágyó fiatal halálra keresett az illegális terjesztői hálózatban. Zsinati katolikus szellemben megírt könyv, mely személyeken, mint mérföldköveken keresztül mutatta be témáját.
Alapja - jogosan - nyilván a fenti evangéliumi részlet. Jézus egy nemzedékről nemzedékre "öröklődő" feladatot ad a tanítványoknak; személyes tanúságtételre hívja őket halála és feltámadása után, közvetlenül a mennybemenetel előtt. Az elmúlt 2000 évben az egyház mást sem tett, mint igyekezett megfelelni ennek a hivatásnak: több-kevesebb sikerrel tanúskodott a Feltámadottról.
Milyen sajnálatos, hogy erről az óriási tapasztalatról, a személyes példával kisért többezer éves igazságról, rendszeresen megfeledkezik a pedagógia, mely közelebb és távolabb álló témákban hasonló feladattal bír, de eszköztárából szinte soha nem húzza elő, keresési szempontjainál pedig alig-alig érvényesíti a krisztusi elvet: személyes, megpróbált hitellel bíró tanúkat keresni a maradandó érték átadására. Ami pedig a legnagyobb baj talán: amikor egy újnak mondott módszernél nyilvánvalóan a személy varázsa éri el az eredményt, akkor a módszert terjesztik - kudarccal kirakott utakon ahelyett, hogy a személy titkát fürkésznék.
Persze bután még valaki lehet rendes ember, de legalább olyan nehéz ez megértett források nélkül, mint hogy példakép nélkül bárki - emberi eszközökkel - megközelítse a nem tapasztalt ideált.
A feladat - megtértté és bűnbocsánatot kérővé, hívővé válni - két módon segíthető elő. Nehezebb módon - elméleti szinten - az evangélium mai felszólítását követve, gyakorlati-, eszközszinten pedig a tanítványok tapasztalatait jól átvéve. A módhatározó mindkét tagja: a hiteles ember megkeresése és a megfelelő tapasztalat kiválasztása, s utána az egyeztetés ugyanolyan fontos.
De Krisztus tanúi nélkül, sokgenerációs elődeink és a tanúk mai generációja nélkül - tetszik, nem tetszik - talán éppen nélkülünk(?!), szinte lehetetlen.
- DI -



2005. május 06., péntek 16:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület