CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az Energia Napján

Akik az élet keletkezését kutatják, tudják, hogy csak az élet megnyilvánulásai kerülnek a látókörükbe, magát az életet nem tudják megragadni. Az életjelenség nem azonos az élettel. Az, hogy valami működik, például dobog a szívünk, az nem maga az élet, csupán az élet megnyilvánulása. A nagy kérdés, mi működteti? ÉLET? ENERGIA? ERŐ?

Lám mennyire szép a nyelvünk, benne rejlik a válasz is: életenergia, életerő. Tapasztaljuk az energia megjelenési formáit, jellemezhetjük sokféleképp, de hogy honnét ered, hol van, az nagy talány.

Mi is, mint ránk bízott ajándékot hordozzuk az energiát, mint a mag. Létezésünket köszönhetjük neki, s hogy hogyan használjuk, az lesz ránk jellemző. Ahogy a magra lesz jellemző, ha például tölgy lesz belőle, az emberre lesz jellemző, zárat tör fel, vagy templomot épít. A Napra jellemző, hogy fényt ad, a Jóistenre, hogy szeretetet.

Kicsi a bors, de erős – mondja a magyar nép. A szem elől el van takarva, kiben, miben mekkora energia, erő van.
A gondolat is energia: megláthatják, az energia nem más, mint gondolat! Az ember gyűjti a gondolatokat magában, és egyszerre új gondolatok születnek, hatványozott energiával. A teremtő erő, az alkotóerő, amely a léleknek nyit széles kaput, minél nagyobb, annál hatalmasabb az életereje.

A mindenség teremtő erejét meg tudjuk személyesíteni, de kell hozzá a hegyeket is mozdítani képes erő, a hit. A hit közvetíti az életet is. Életereje, teremtő ereje úgy lakozik bennünk, ahogy Isten országa minden emberben.
A négy elem: a föld, a levegő, a víz és a tűz – bővelkednek energiában, de a legfontosabb a szellem, a lélek energiája.
Akik nem tudnak okosan a saját szellemi, lelki energiájukkal gazdálkodni, azokat semmilyen más energia közelébe nem szabadna engedni. Vagy pazarlóvá, vagy rablóvá válva bánnának a föld, a levegő, a víz és a tűz kincseivel, vagy tétlenek lennének.

Az az ember, aki nem tud saját pénzével bánni, bármennyi is legyen belőle, mindig szegény marad.
Nézzünk körül szűkebb hazánkban! Nézzünk körül Sopronban. Azt látjuk, akik például mit sem tudnak Sopron szellemi energiáiról, azok irányítanak. A következmény? Ha valaki mit sem tud múltról, elkötelezettségről, a jelen kapacitásairól, az ne foglalkozzon Sopron vizével, földjével, levegőjével, mert szegények maradunk. Az sem tudósa, sem tanára, sem katonája vagy követe a nagyvilágban ne legyen. Aki nem ismeri Lackner Kristóf működését, ne legyen politikus! Ez nem személyeskedés, hanem képletes gondolat. Ezt a gondolatmenetet ajánlom, bár veszélyes is lehet. Vagy gazdagok lennénk, a különböző energiák partjáról nézve városunk állapotát?

Sajnos mi lettünk – általában az emberiség – az energiáért, és nem fordítva. Rablókká váltunk. A föld, a levegő, a víz és a tűz rablóivá. A pénzért élünk, nem az van miértünk.
De van kiút, hisz ez a mai nap is arra való! Hallani az újító hangokat: a mai összejövetelen is biztosan csupa-csupa jobbító gondolat fog elhangozni!
Ezért is szeretném, ha egy percre megállnánk, főhajtással tisztelegnénk egy pillanatra a négy elem áldása és bősége előtt, mint ahogy azt eleink tették!
Érintsen meg minket az a gondolat, hogy LÉLEK A MAG IS, ENERGIA A GONDOLAT IS, és ERŐT IS SUGÁROZ A SZEMÜNK!

Dárdai Árpád



2005. március 23., szerda 23:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület