CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy irigylésre méltó Találkozás
A Kunstrampe Hausmannstätten kiállítói a Várkerület Galériában

Walter Dezső soproni és Günther Köck Hausmannstätten-i polgármester köszöntőjével, valamint Eva Triller-Wiegissernek a többi kiállítót bemutató szavaival nyílt meg a Várkerület Galériában a Kunstrampe Hausmannstätten tizenöt kiállítójának tárlata.
Hausmannstätten lakóinak 5 ezreléke állít ki Sopronban, hiszen a Steiermark-i kistelepülésnek 2456 lakosa van, s ez mindenképpen tiszteletet parancsol. Kulturális életük is jól dokumentálhatóan, s nem csak papíron létezik. A gondozott település középületeiben is sok képzőművészeti alkotást találhatunk a falakon.


A kiállított alkotások vertikuma is rendkívül nagy. A művészetben jártasabb, a hoch-art művelői érezhetően szívesen fogadják be a hagyományos, az amatőr szinten művelt festészet képviselőit, s hozták el ide, Sopronba az ő alkotásaikat is, alig átfogható, s összefoglalóan alig jellemezhető színkavalkádot és egyben széles minőségi spektrumot zúdítva ezzel a látogatókra.
Hogyan lehetne egyben véleményt mondani Gertraud Ellison-Nidlef és Theo Grabner naturalista-szupernaturalista képeiről mondjuk Edvard Mohorko ikonjaival együtt, vagy Helga Gaisser különleges látószögből készült modern naturalista csendéleteiről és Uta Bader kollázsairól? Hogyan Trude Hoffstätter elidegenült alakjairól és Heinz Peter Holzmann önmagában is kontradikáló képeiről egyidőben, pedig a közös kiállítói koncepció tettenérhető mindkettőjüknél, akik a natur-ábrázolásokból és a modern koncepcióban fogant képeikből is hoztak magukkal egyet-egyet? Sonja Payer szenvedélyes, de esetleges nonfiguratív színtobzódásairól és Alfred Kirschsteiger szájbarágósan szocialista mentalitású, alig titkolhatóan Dali hatása alatt készült műveiről ki tudna együtt beszélni? Világok, csillaghalmazok választják el a felsorolt alkotókat és gondolatvilágukat, mondanivalójukat és a segítségül hívott technikákat egymástól csakúgy, mint a többi kiállítótól: Adalheid Ambroschtól, Siegfried Ganstertől, Dieter Kurztól, Eva Lallitschtól, Gerti Seidlertől és az üvegablakok hangulatát akrilfestészettel megidéző Eva Triller Wiegissertől.


A kiállítás szemlélőjének kissé kétkedő optimizmusával kell úgy fogalmaznunk, hogy ha ezek a térdimenziókban különböző emberek tudtak egymással találkozni, akkor nem sok lehetetlen van a mi kis világunkban. Akkor van remény. S üzenetnek ez sem utolsó. A képek kritikai szemléletét a látogatóknak a szándékot tisztelő, szimpatizáló, jóindulatára bízom.

A kiállítás március 7-től március 30-ig tekinthető meg a Várkerület 19-ben, munkanapokon 10-16 óráig.
- DI -



2005. március 08., kedd 16:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület