CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Életveszélyesen fenyegetés a fővárosban- Gyanusítás Szerbiában: erőszakkal Magyarországra telepítettek muzulmánokat-* Időjárás * Sport *

 

A Corvinus Rádió hírei Február 20. 18.00 óra

A fővárosban életveszélyesen megfenyegettek egy magas rangú bírói vezetőt és családját. Az eset a közelmúltban történ, de csak most jutott a távirati iroda tudomására. Lomnici Zoltán főbíró az MTI információját sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta, annyit azonban elmondott, hogy a bírák évről-évre egyre több veszélyes fenyegetést kapnak. Hozzátette: tavaly az is előfordult, hogy egy fogvatartott ítélethirdetés közben megkísérelt rátámadni a bírói tanács vezetőjére. Az erőfeszítések ellenére nem született megállapodás arról, hogy legalább a Fővárosi Bíróság és a Pesti Központi Kerületi Bíróság Markó utcai épületében posztoljon rendőr munkaidőben - mondta a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Szerbiában azzal gyanúsítanak kilenc embert, hogy erőszakkal Magyarországra telepítettek boszniai muzulmánokat. Öt férfit már őrizetbe vett a rendőrség. A gyanúsítottak a kelet-boszniai Zvornik környékén, a területvédelmi alakulat tagjaiként követtek el háborús bűnöket. Azért jelentették fel őket, mert 1992 nyarán több mint 1800 boszniai muzulmánt kényszerítettek arra, hogy áttelepüljön Magyarországra. Az osztag tagjait felelősnek tartják 15 muzulmán megöléséért is. Az első olyan ügyről van szó, amelynek kivizsgálását Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze átengedte a szerbiai hatóságoknak.

Spanyolországban folyik a népszavazás az Európai Unió alkotmányáról. A felmérések szerint az igen szavazatok lesznek többségben a véleménynyilvánító voksoláson, ám kérdéses, hogy a választási részvétel eléri-e az érvényességi küszöböt. Spanyolországban mintegy 35 millióan szavazhatnak az első, uniós alkotmányról szóló referendumon. Portugáliában előrehozott parlamenti választásokat tartanak A megmérettetésen tizenegy párt, illetve pártszövetség vesz részt. Az előrejelzések a szocialista ellenzék győzelmét tartják valószínűnek. Az államfő decemberben, a jobbközép kormánykoalíció gyenge kormányzati teljesítménye miatt oszlatta fel a lisszaboni parlamentet.

A zsidó telepesek kiköltöztetése a Gázai övezetből Izrael állam létfontosságú érdeke - hangsúlyozta Ariel Saron miniszterelnök. Az izraeli kormány történelminek minősített ülést kezdett, amelyen a gázai kivonulásról és a biztonsági kerítés nyomvonalának végső változatáról határoznak a miniszterek. A kormány 17 tagja várhatóan támogatja majd Saron elképzeléseit, de öten valószínűleg nemmel szavaznak a gázai kivonulásról. Néhány napja a törvényhozás kártérítést szavazott meg a kiköltöző nyolcezer telepesnek.

Szudánban, a Darfúr régióban a lázadók rövid időre foglyul ejtettek két brit állampolgárt, az egyik segélyszervezet aktivistáit. A lázadók képviselője közölte: nem tudtak arról, hogy a két aktivista - akik közül az egyik diplomáciai védettséget is élvez - a térségben tartózkodik, így fordulhatott elő, hogy letartóztatták őket.

Indonézia fokozza diplomáciai erőfeszítéseit, hogy kiszabadítson két indonéz újságírót az iraki fegyveres ellenállók fogságából. Dzsakartában bejelentették, hogy az Irakkal szomszédos jordán királyságba küldik az ország egyik kiváló válságszakértőjét, hogy segítsen az újságírók szabadon bocsátásáért dolgozó csapatnak. Bagdadban időközben egy támadásban életét vesztette egy amerikai katona, az észak-iraki Kirkukban pedig három civilt ölt meg egy autóba rejtett pokolgép.

Az algériai biztonsági erők négy tagját ölték meg kormányellenes muszlim fegyveresek Batna városától nem messze. 11 katona, illetve rendőr megsebesült. 1992 óta az észak-afrikai országban mintegy 150 ezer halálos áldozatot követeltek a kormányerők és a muszlim fegyveresek közötti összetűzések.
 

Időjárás

Délnyugat felől intenzív havazás alakul ki, mely az éjszaka folyamán lassan északkelet felé terjed.
A levegő hőmérséklete estére mínusz 4 és plusz 1 fok közé ereszkedik.
Holnap borult lesz az ég, helyenként jelentős mennyiséget adó havazás várható. Erős lesz az északkeleti szél, hófúvások alakulnak ki. A hőmérséklet csúcsértéke    -1, 0 fok között alakul.
 

Sport
1-1-es döntetlent ért el a Győri ETO FC a Rapid Bratislava elleni edzőmérkőzésen. A végig fölényben játszó győriek Kenesei révén szereztek vezetést, a pozsonyiak tizenegyesből egyenlítettek. A szlovákok kedves vendéglátóknak bizonyultak: a találkozó után ugyanis meghívták a zöld-fehéreket egy közös ebédre. A Sopron is pályára lépett: Pintér Attila együttese a csallóközi Bácsfa együttesét verte 3-0-ra. A gólok közül Tóth Mihály kettőt, Somorjai pedig egyet szerzett.

Győrffy Dóra megugrotta az Eb-szintet. A magyar magasugrónő a fedett pályás atlétikai országos bajnokságon 192 centiméterrel végzett az élen, és ezzel teljesítette a madridi Európa-bajnokság nevezési szintjét.

Két szám után Balogh Gábor az ötödik helyről várja a folytatást. A budapesti fedettpályás nemzetközi öttusaversenyen a litván Krungolcas áll az élen, aki a lövészetet és a vívást követően 2168 pontot szerzett. Balogh a legjobb magyarként az ötödik 2020 ponttal, míg Marosi hetedikként vághat neki az úszásnak

Christoph Gruber nyerte a szuper-óriásműlesiklást Garminsch-Partenkirchenben. Az alpesi sí Világkupa németországi állomásán az osztrák versenyző mindössze egy századmásodperccel előzte meg a második svájci Didier Defagot, mögöttük a kanadai Francois Bourque ért célba. Az összetett Világkupa éllovasa, Bode Miller csak a negyedik helyet szerezte meg.

Ismét kikapott a Livingston. A skót labdarúgó bajnokságban a három magyart foglalkoztató együttes ezúttal az Aberdeen otthonában szenvedett 2-0-s vereséget. A találkozót Horváth Ferenc végigjátszotta, míg Vincze Gábor és Kriston Attila a kispadra sem ülhetett le.



2005. február 20., vasárnap 22:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület