CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Volt egyszer egy Déli pu... - Németh Béla első önálló fotókiállítása

Gondolatok Németh Béla első önálló kiállítása elé

A soproni születésű Németh Béla, aki 1959-ben látta meg a napvilágot, a középiskolái elvégzése után Budapestre került a Műszaki Egyetemre, ahol közlekedésmérnöki diplomát szerzett. 1984-től napjainkig a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt.-nél dolgozik/ jelenleg gazdálkodói főmunkatárs beosztásban. Több funkciót betölt, pl. Európa Mérnöki címe van, és a Soproni Közlekedéstudományi Egyesület titkára.

A fényképezés - ahogy mondja - rejtelmeibe őt is, mint annyi más fotóst édesapja már általános iskolai évei alatt vezette be. A középiskolai és egyetemi évei alatt különböző fotóklubokban vett részt, a szűkebb-tágabb környezetét fotózta. A képi kifejezés iránti érdeklődése a mai napig tart. 1999-től a mostanra már megszűnt Nyugati Kapu című hetilapnál fotóriporteri felkérést kapott. A jelenlegi munkahelyén részt vesz a vállalti újság szerkesztésében, és sokáig fényképezte a vállalati eseményeket is.

A 2001. október 8-án alakult Fotóművészeti Körnek 2002 óta tagja. Ahogy vallja: ,,Igazi közösségre találtam, és sok új dolgot tanultam meg, (...) vallom, hogy a fénykép hatalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, melyet az idő sodra egyébként rögtön elmosna. A megfelelő pillanat az, amikor az ember új módon látja a dolgokat, különösen azokat, amelyeket már mindenki látott."

E kiállítás az elmúlt század egyik soproni központú állomáshelyét próbálja bemutatni. Dokumentációs anyagon az így nem látott állomás, sajnos az igazi elmúlás, mely annak idején nagyon is emberközeli, és ember kiszolgáló berendezések. Ezek a tárgyak a mai nap már csak hírnökei maradtak a múltnak: a mindig zajos, a nyüzsgő, olykor füstölgő mozdonyok, a váróterem, a váltóépület, már csak az elmúlt időről árulkodik. Barátunk talán a legutolsó pillanatban ragadta meg az alkalmat, és a fényképezőgépét, hogy felszínre hozza és megmutassa, látassa egy letűnt korszak végét.

Németh Béla ki tudja hányszor járta végig a déli pályaudvart és környékét. A kiállított képek ellentmondásosak és sokszínűek. Ellentmondásosak azért, mert most csillognak, színesebbek, nem úgy, ahogy a valóság mutatja. A szemlélődőnek, ha a déli pályaudvar felé jár szomorú a látvány és elgondolkodtatásra készteti. Annak idején hány ember gondolkodott a sorompónál várakozva, hogy mi is lehet a másik oldalon. Hányszor reménykedtek azon, hogy ha egyszer megnyílik......!!!!! Megnyílt, és eltűnt, úgy, ahogy most látjuk. Szomorú. Németh Béla, mint régi vasutas elénk tárt egy szépen megkomponált, némelyiken kiszínezett Déli pályaudvart. Tárgyiassággal és technikailag jelentőset alkotott a múltról a jelenbe. Talán ő az a vasutas, akit a „mozdony füstje megcsapott", és ki tudja, hogy mit érez ilyenkor a gazdálkodási főmunkatárs, amikor a szeme láttára enyészik el a munkája.
Elhivatott a családja, a munkája és a fotográfia iránt. Ezt az anyagot, amit elénk tárt nagy gondossággal készítette, a digitális kamera és „labormunka" segítségével. Reméljük megmarad az utókornak épp úgy, mint a GySEV -palota folyosóin bekeretezett mozdonyok. Ansel Adams szerint „egy igazi nagy képnek azt kell kifejeznie, amit az ember mélyen, legbelül érez arról, amit le akar fényképezni, hogy e módon igazán kifejezhesse azt, amit az életről érez".

A Soproni Fotóművészeti Kör nevében gratulálunk társunknak, kívánjuk a jövőbeni elszántságot a fotográfia iránt.

Horváth Endre fotóművész


Déli csak volt

-Egy vallomással kezdem mondandómat. Két nappal mielőtt Németh Béla Barátom felkért a megnyitóra egy álmom volt.
Sopronban teljesítettem szolgálatot, megint forgalmista voltam, mint már sokszor. Peski Ferenc kollégám, – aki már az egekből figyeli hogy mit mondok – , Ő a Délin volt forgalmista. A 3434 sz. vonatnak 13.01-13.03 volt az ideje Sopron állomáson, írásbeli rendelkezést kért, hogy a 3434 sz. vonat Sopron Délin a foglalt harmadik vágányra jár be, a vágány 50 méter hosszban járható. Feri, ne csinálj ilyent a vonat nem fér el, hiszen 6 Bam és 1 Dn kocsiból áll, ami körülbelül 150 m hosszú. - Majd megoldom! – volt a válasz. Elkezdtem gondolkodni és felébredtem.
Rájöttem: Déli csak volt. Sopron Déli pályaudvar a második magyar vasútvonal mely 1847 augusztus 20-án Szent István napján nyílt meg, annak végállomása 1999 január 14-én 8.00 órakor befejezte pályafutását, megszűnt. Élt 151 évet és 136 napot.

A vonal történetét röviden bemutatom. A XIX század elején Sopronon keresztül a közutakon jelentős kereskedelem, forgalom bonyolódott le. Felvetődött: a forgalom növelehető lenne ha egy vasút vezetne át a városon illetve összeköttetésbe kerülne a császárvárossal Béccsel.

1832-ben Franz Xaver Riepl a Habsburg birodalmat átfogó vasúttervet készített, melynek egy része volt a Wiener Neustadt-Sopron vasútvonal is.
Gróf Széchenyi István is pártfogolta a tervet, ezért 1832 október 24-én megtekintette a Liverpol - Menschester vonalat és az alábbiakat írta naplójába. „ Megrendítő látvány, ha közvetlenül mellettünk halad el egy vonat, őrdögi erővel ragad mindent magával"
1832 október 25-én pedig a COMET lokomotívval oda majd vissza utazott a vonattal, az utazásról az alábbiakat írta útikönyvébe. „Meg vagyok győződve, hogy a vasutat egy-két esztendő alatt nagy tökélyre viszik."
11 év múlva, gróf Széchenyi Istvánt felkérik a soproni vasútügyi bizottság elnökének, Esterházy Pál herceg pedig felajánlja hogy a vasútvonal megépítéséhez birtokainak egy részét ingyen rendelkezésre bocsátja.
Rövidesen megindul a vasútvonal építése, melynek tervezője Mathias SCHÖNERER volt, a későbbi építési és forgalmi igazgató. A vonatok kezdetben egy csarnokba jártak be és onnan is indultak. Fejállomás volt. Az eltelt 151 év alatt több szép és kevésbé szép napokat élt meg az állomás. A szépből egyet kiragadva talán az 1889-es évet említeném, amikor is korszerűsítési program kezdődött. Váltóállító központok épültek I-es és II-es torony valamint az új neoreneszánsz állomásépület, mely a II. világháború alatt súlyosan megsérült.
A kiállított fotók az elmúlást örökítik meg, ezért talán ezekről is néhány gondolatot.

Az elmúlás tulajdonképpen a II világháborúval kezdődött, majd folytatódott az úgynevezett visszafejlesztéssel.
1969 január 6-tól Ágfalva állomáson megszűnik a személyforgalom. Buszra terelték a forgalmat.
1976 Ágfalva országhatár- Sopron Déli vonal átvétele.
1998 május 24-től Szombathely Sopron Déli között közlekedő személyvonatok csak Sopron állomásig közlekednek.
1998 november 6-án megkezdődik az állomás visszafejlesztése,
ami azt jelenti, hogy a sorompók vonatbehatásra záródnak illetve nyitódnak.
1999 január 14-én 8.00 órától a volt Déli nyílt vonalnak tekintendő. Tehát volt egyszer egy Déli.

A fotók számomra nagyon szépek, művésziek és egyben megrázóan elszomorítóak.
De végezetül had idézzem Herakleitoszt a nagy görög filozófust. „ Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, mindig születik valami amiért érdemes élni és küzdeni"

Krisch Aladár

Horváth Endre és Krisch Aladár beszéde Német Béla első önálló kiállításának megnyitóján hangzott el a Várkerület Galériában 2004. február 20-án.

Képriport a tárlatnyitóról


Horváth Endre: Németh Béla tárgyiassággal és technikalilag jelentőset alkotott a múltról a jelenbe

Krisch Aladár: A fotók számomra nagyon szépek, művésziek és egyben megrázóan elszomorítóak.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás általános alelnök a köz szolgálatában végzett önzetlen munkájáért, és eddigi sajtófotósi tevékenységéért emlékérmet adományozott Németh Bélának

Németh Béla fotókiállítása 2005. március 5-ig tekinthető meg, munkanapokon 10-16 óra között, a Várkerület Galériában (Sopron, Várkerület 19.)

T.É.



2005. február 20., vasárnap 21:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület