CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Ma tartja rendkívüli ülését a soproni képviselőtestület- Ismét van pályázati kerete a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottságnak- A Nyugat-Magyarországi Egyetem bora

 

A Corvinus Rádió hírei Február 14. 18.00 óra

Ma tartja rendkívüli ülését a soproni képviselőtestület a Városháza nagy üléstermében. A városatyák 3 napirendi pontot tárgyalnak. Zárt ülésen döntenek a Soproni Városüzemeltetési Kft. vagyonáról, rendeletet alkotnak a lakások és helyiségek elidegenítéséről, de a legfontosabb pont a város ez évi költségvetésének I. körös tárgyalása.

Egy év szünet után ismét rendelkezik pályázati kerettel a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság, így folytatódhatnak azok a programok, amelyek átmenetileg szüneteltek az utóbbi időben. A bizottság idén mintegy 200 millió forintot tud szétosztani a pályázók között – közölte Patyi Elemér, a RIB elnöke. Prioritást élveznek a rábai kikötők és szálláshelyek, amelyek építéséhez a korábbi öt millió forint helyett most nyolc millióval járulnak hozzá. A szakember hozzátette: a vállalkozók emellett szívesen pályáznak rendezvények és kiadványok megvalósítására is, amelyeket az esetek többségében támogatnak az illetékesek. Patyi Elemér szerint továbbra is jó jövedelemkiegészítő a falusi turizmus, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés a térségben. Emellett érdemes próbálkozni a lovas turizmussal is, amely ugyan komolyabb beruházásokkal jár, és kissé lassan térül meg, ám a kereslet folyamatosan növekszik iránta. Ezzel kapcsolatban az elnök kifejtette: csak is minőségi lovas turizmusban szabad gondolkodni, ugyanis csak erre talál kuncsaftot a vállalkozó a jövőben.

Ma délelőtt választotta meg a 6 fős szakmai és a 8 fős társadalmi zsűri a II. Nyugat-Magyarországi Egyetem Bora borversenyének győztesét. A soproni borvidékről érkezett 18 kékfrankost és egy  cuvée-t két fordulóban kóstolták az ítészek. Másfél órás latolgatás után Iváncsics Zoltán borász kékfrankosát hirdette ki győztesnek dr Faragó Sándor, az egyetem rektora. A másod ízben meghirdetett borverseny győztes nedűjét az egyetem kapcsolatai révén ismerteti meg a hazai és a nemzetközi közönséggel. Iváncsics Zoltán kékfrankosa egy esztendeig használhatja a II. Nyugat-Magyarországi Egyetem Bora megtisztelő címet. bejátszás

Meghosszabbított ügyfélfogadást tart az APEH Győr-Moson-Sopron megyei igazgatósága holnap valamennyi kirendeltségén. Az Adóhatóság reggel 8-tól este 6 óráig várja az ügyfeleket. Kedden több határidő is lejár, éves bevallást kell beadniuk az egyéni vállalkozóknak, gazdasági társaságoknak és egyéb szervezeteknek. Ugyancsak most kell jelentkezni az ADóhatósági AdóMegállapításra. Az APEH várja az éves ÁFA bevallásokat és az EVÁ-s vállalkozók bevallásait.

Elindul a Nagy Könyv program. Ennek lényege, hogy kiválasztják Magyarország  ország kedvenc regényét. Nagy Évát a szombathelyi Berzsenyi Dániel könytár igazgató helyettesét a Nagy Könyv programmról hallják: bejászás

Újabb háromórás tárgyalássorozat után aláírták a BKV bérmegállapodását. A hétfő hajnalra elért eredmények szerint a közlekedési cég dolgozói átlag 16 ezer forintos béremelést kapnak. Aba Botond, a társaság vezérigazgatója és a szakszervezetek többsége is sikerként értékelte a megállapodást, amellyel egy évre elhárult a bérsztrájk lehetősége a Budapesti Közlekedési Vállalatnál.

A gazdasági növekedés fenntartását, a jövedelmek emelését és a gazdasági egyensúly megteremtését javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. Ebben a folyamatban a legfontosabb az adórendszer és a felsőoktatás átalakítása, a nemzeti felelősség programjának és a Nemzeti Fejlesztési Tervnek a megalkotása. A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány méltányossá és egyszerűvé teszi a bevándorlási és honosítási folyamatot, bevezeti a nemzeti vízumot, illetve közjogi tartalmat ad a határon túli magyarság fogalmának.

Az ellenzék bírálta, a kormánypártok támogatták a miniszterelnök beszédét. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azt hangoztatta, hogy a valóság más képet mutat, mint amiről a kormányfő beszélt. Dávid Ibolya, az MDF elnöke arról beszélt, hogy Magyarország ma parkolópályán van, hiányzik a fejlődéshez szükséges koncepció, hiányoznak a szükséges reformok. Kuncze Gábor, szabad demokrata pártelnök örvendetesnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc nyilatkozataiban egyre több liberális javaslat jelenik meg, ami el is várható egy koalíciós kormányt vezető miniszterelnöktől.

Letette az esküt az Országházban az új kulturális miniszter. Bozóki András az MSZP elnökét, Hiller Istvánt váltja a minisztérium élén. Hiller István azért mondott le a tárca vezetéséről, mert főállásban kívánja vezetni a szocialista pártot.

Az egyházakra továbbra is fontos szerep hárul a társadalom erkölcsi megerősítésében, az oktatásban és a szociális munkában. Ezt Mádl Ferenc köztársasági elnök, amikor a Sándor palotában fogadta a kelet- és közép-európai bíborosok és konferencia-elnökök első találkozójának résztvevőit. A főpapok arról tájékoztatták az államfőt, hogy a rendszerváltás óta az egyházak az emberi értékek visszaállítását tekintik fő céljuknak.

Bejrutban egy pokolgépes merényletben megölték a volt libanoni kormányfőt. A Rafik Haririt szállító konvoj a főváros nyugati részén haladt, amikor hatalmas erejű autóbombát robbantottak ismeretlenek. A támadásban a politikus súlyosan megsérült, és a kórházban vesztette életét. A támadásban legalább nyolc másik ember is életét vesztette, közöttük a 60 éves politikus testőrei. A milliárdos üzletember a libanoni polgárháború után, 1992-ben került az ország élére, és októberben mondott le, mert nézeteltérései támadtak a Szíria-barát elnökkel, Emile Lahoud-dal.
 

Az időjárásról
Többször lesz felhős az ég, néhol zápor, hózápor lehet. Éjszaka mindenütt beborul az ég, és egyre többfelé várható havazás. Az északi, északkeleti szél megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá válik. Hajnalban mínusz 2, mínusz 7, holnap délután plusz 2, mínusz 2 fok valószínű.
 



2005. február 14., hétfő 23:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület