CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Burgenlandot is elérte az influenzajárvány- Országszerte balesetek- Időszaki kiállítás Fraknó várában- * Sporthírek

 

A Corvinus Rádió hírei Február 13. 12.00 óra
FM 104.6
 

Az elmúlt 24 órában 12-en haltak meg és 42-en sérültek meg országszerte különböző balesetekben - tájékoztatta a Hírszerkesztőséget a katasztrófavédelem szóvivője. Dobson Tibor elmondta: az utakon 10-en, tüzesetekben pedig ketten vesztették életüket. Éjfél után nem sokkal a 41-es úton egy kamion minibusszal ütközött, ez utóbbi járműben egy nő és egy 3 év körüli gyermek halt meg. Az M1-es autópályán hajnalban egy kisbusz felborult, a 8 sérült utas közül az egyik nem élte túl a balesetet.

Jól járhatók az ország autópályái, főútjai, amelyek az éjszakai olvadás miatt általában vizesek vagy sónedvesek. A mellékutak még sok helyen hókásásak, a letaposott hótól síkosak. Budapesten a főutak vizesek, latyakosak, de jól járhatók, a mellékutcák főként a magasan fekvő részeken és a külső kerületekben jegesek.

A kormány tevékenységének irányát a következő fél évben a felsőoktatási reform, a Nemzeti Fejlesztési Terv, a nemzetpolitikai javaslatok, valamint az adórendszer átalakítása határozza meg - közölte László Boglár kormányszóvivő. A tegnapi informális kormányülésen minden miniszter beszámolt Gyurcsány Ferenc kormányfőnek tárcája következő fél évének feladatairól és a napirenden szereplő politikai kérdésekről. A kabinet szóvivője azt is közölte, hogy a több mint négyórás tanácskozáson elhangzottakat Gyurcsány Ferenc beépíti holnapi parlamenti beszédébe.

Orbán Viktor szerint ma nem az a kérdés, hogy az emberek mivel tartoznak a nemzetnek, hiszen már eddig is sokat vállaltak, hanem éppen az, hogy mivel tartozik az állam, a nemzet az ország polgárainak. A volt kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva hangsúlyozta: erre a kérdésre csak egy megújult politika képes válaszolni, mégpedig úgy, hogy lehetőséget teremt a polgároknak a részvételre a közös ügyekben. Ez lesz a magyar jobboldal, a magyar polgári keresztény és nemzeti tábor új küldetése - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Burgenlandot is elérte az influenzajárvány. Tartományunkban eddig főleg gyerekek érintettek a vírus okozta légúti fert?zéstől, felnőttek csak szórványos egyes esetekben betegetek meg influenzában, jelentette a Burgenlandi Egészségbiztosítási Pénztár.
Évente 1,2 millió beteget számolnak
Orvosok szerint csak idő kérdése, míg a felnőttek körében is megnövekszik az influenza betegek száma. Ausztria fővárosából közel 16.000 influenza vírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt héten. Ausztriában évente megközelít?en 1,2 millió ember betegszik meg influenzában.

Időszaki kiállítás Fraknó várában. A Fraknói vár Eszterházy kincstára áll az idei év kiállítás középpontjában. Az időszaki kiállítás címe: "Hercegi világegyetem", azaz "Fürstliches Universum". A látogatók a kiállítás keretében első alkalommal tekinthetik meg Európa egyetlen eredeti barokk művészet és csodakamráját.
Tavaly összesen 47.000 érdeklődő nézte meg az "Órák" című kiállítást Fraknó várában. Az Eszterházy kincses kamra állománya kimeríthetetlen, mondja Gabriel Theresia a vár kulturális igazgatója.

Csaknem egy éve, amerikai robotrepülőgépek kutatnak az iráni atomfegyverprogram bizonyítékai után - írja a The Washigton Post három meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva. Az amerikai gépek állítólag műholdas megfigyelőrendszerrel nem begyűjthető adatokat is szolgáltatnak. Teherán korábban tiltakozott Washingtonnál az iráni légtér megsértése miatt.

Nem volt telitalálatos az ötöslottón. A 42 darab négyesre egyenként 1 millió 254 ezer 71 forintot, a hármasokra 13 ezer 541 forintot, a kettesekre pedig 892 forintot fizetnek. Emlékeztetőül a nyertes számok:
14, 30, 32, 37, 67.

Burgenlandban elsőként Nezsider körzetére majd jövő évtől a kismártoni körzetre is kiterjesztik a bélrák elleni szűrővizsgálatokat. Tartományunkban 18 évvel ezelőtt, Felsőpulyán tartottak először bélrákszűrést.
Évente 180 bélrákos Burgenlandban
A betegség korai felismerése nagy mértékben növeli az életbenmaradás esélyeit. Tartományunkban évente mintegy 180 személynél diagnostizálják a bélrákot és mintegy 90 személynél a betegség halálos lefolyású - mondta Peter Rezar a nezsideri körzetre kiterjedő szűrővizsgalatokkal kapcsolatban.
Elsősorban az egészségtelen étkezési szokások másodsorban pedig a genetikai hajlam okozza a betegséget. Ausztria összlakosságát tekintve minden 17. személynél állapítják meg a rákot

A Richter skála szerinti 4,5-es erősségű földrengést jelentettek Albánia és Görögország határterületéről, a görög Karousadhes településtől 15 kilométerre – tájékoztatta az RSOE a MobilPress-t.
A rengés epicentruma 60 kilométeres mélységben, a tenger alatt volt. Személyi sérülésről és anyagi kárról nincs információ.

Kékestetőn szombaton reggel óta esik a hó, így már a Déli sípálya felső részén 40-60 cm a hóréteg vastagsága, síelésre kiválóan alkalmas, az alsó részen 5-20cm – közli az Objektív Hírügynökség.
A pálya teljes 1800 m hosszon síelhető, folyamatosan kezelt. A várakozási idő a sípályán csupán 5-10 perc, mivel a síbuszok igény szerint folyamatosan járnak, a Mátraháza, Veronika-rét, Kékestető útvonalon, és továbbra is két felvonó üzemel a pályán, egy oktató (150m) és egy tányéros
 

Sport

Sima győzelmet aratott a Barcelona. A spanyol labdarúgó bajnokság 23. fordulójában a gránátvörös-kékek a Zaragoza otthonában diadalmaskodtak 4-1-re. A találkozó első félidejében a vendégek már eldöntötték a három pont sorsát, mivel a szünetben 3-0-ra vezettek

Mihajlovics góljai döntöttek az Inter-Roma összecsapáson. Az olasz labdarúgó bajnokság 24. fordulójában a szerb játékos két szabadrúgásgóllal ugyanis meglepte a Romát, így a kék-feketék nyertek 2-0-ra. Győzelmével az Inter jelenleg a harmadik az olasz pontvadászatban.(

Versenytánc - A Faluvégi András, Tóth Orsolya kettős nyerte a latin táncok magyar ranglista-bajnokságát.
A hajdúböszörményi táncviadalon a New York TE és a Papiron SC vegyespárosa meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a Magyari Róbert, Wolf Nanda duót. A dobogó harmadik fokára Schmidt József és Fejér Madléna állhatott fel. A Faluvégi, Tóth párosnak a ranglista-bajnokság volt a második győztes versenye ebben az évben; ezt megelőzően a szlovák nyílt bajnokságon szereztek aranyérmet. Faluvégi András a verseny után elmondta, hogy a jövőben minél több külföldi indulást terveznek, mert csak így kerülhetnek előrébb az 1800 párost nyilvántartó világranglistán, ahol jelenleg a 93. helyet foglalják el.

Kosárlabda - Magabiztos hazai győzelmek születtek az NBA legutóbbi játéknapján.
A Philadelphia 112-99-re legyűrte az Orlandót, a Detroit 107-86-ra verte a Washingtont, míg a Milwaukee 113-83-as végeredménnyel zárta az Atlanta elleni összecsapást.(

Budai Krisztián elégedett a szlovákok elleni eredménnyel. A magyar jégkorong-válogatott kapusa a 4-2-re elveszített mérkőzés után a MobilPressnek elmondta, reális eredmény született a találkozón, amelyen a magyar csapat mindent kiadott magából. Budai egyelőre nem tudja, hogy az utolsó, Németország elleni meccsen ki áll majd a magyar kapuban, de a hálóőr szerint a szombati teljesítménnyel Sturmék ellen is jó eredményt érhet el a csapat.
 



2005. február 13., vasárnap 13:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület