CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Forgalomnövekedés a péri repülőtéren- Télen is javítják a kátyúkat Szombathelyen- A vasi földeken is megjelentek a kártevők- Továbbra is megyei önkormányzati fenntartásban a Soproni Múzeumban

A Corvinus Rádió hírei Február 7. 18.00 óra
FM 104.6

Idén újabb 50 százalékos forgalomnövekedésre számítanak a péri repülőtéren, ahol már az unió 2007-ben kezdődő költségvetési időszakára készítik elő a pályázatokat. Az elmúlt esztendőben mintegy ezer le-, illetve felszállást hajtottak végre a Győrtől 15 kilométernyire fekvő légikikötőben. Az utasszám pedig elérte a 10 ezret. Vadász László, az üzemeltető kft. igazgatója elmondta: a nyitás óta 1400 nemzetközi járat használta a kifutópályát – azaz közel sem csupán a reptérberuházásban annak idején komoly szerepet vállaló Audi napi járatai jelentenek munkát és bevételt. A reptér két uniós pályázatot is beadott, amellyel utasterminálra, teheráru kezelésére alkalmas létesítményre, precíziós leszállító berendezésre, sőt a pálya meghosszabbítására szeretnének forrásokat teremteni. Ezeknek a költsége több százmillióra rúg, azaz csakis uniós forrásból biztosíthatóak.

Télen is javítják a kátyúkat Szombathelyen. A hideg hónapok alaposan igénybe veszik az utakat, ezért télen sem áll le a burkolat javítása a vasi megyeszékhelyen. Ha az időjárás engedi, akkor lehetőség szerint, és az előzetes tervek alapján szüntetik meg a kátyúkat a Városgazdálkodási Kft. munkatársai. Roznár Péter, a cég illetékese elmondta: a 0 fok körüli hőmérsékletben fennakadás nélkül tudnak kátyúzni, azonban –5 fok esetén átmenetileg beszüntetik a munkát. Az idei téllel kapcsolatban a szakember kifejtette: átlagosnak mondható a szezon, hiszen idáig összesen alig több mint 50 centi hó esett a megyeszékhelyen, így az eltakarítás nem okozott gondot. A társaság 30 gépből álló, jól felszerelt eszközparkkal rendelkezik, amely szükség esetén azonnal bevethető.

Nem csak a magtárakban, a vasi földeken is megjelentek a kártevők. Ez csak súlyosbítja a gazdák amúgy sem fényes helyzetét. A tavalyi kedvező átlagtermések ellenére nehéz helyzetben van számos vasi gazda. Továbbra is nagy mennyiségű gabona áll a raktárakban, ahol nem régiben a kártevők is megjelentek. A termelők egy része nem jut bevételhez, mivel mind a gabonára, mind pedig a kukoricára kicsi a kereslet. A gazdák most abban bíznak, hogy belátható időn belül beindul az export Szlovénia felé, így kiürülhetnek a magtárak. A helyzetet némileg súlyosbítja, hogy a megye több pontján, például Kemenesalján a korábbi száraz időjárásnak köszönhetően a szántókon elszaporodtak a mezei pockok. A tartós hideg mentesítené a termelőket a védekezés alól, azonban, ha a természet nem segít, kénytelenek lesznek vegyszerekhez nyúlni. Ezeket pedig csak rendkívül körültekintően lehet alkalmazni, mivel az óvatlanság akár kisebb katasztrófát is okozhat, a vadállomány pedig súlyosan károsodhat. Legutóbb Győr-Moson-Sopron megyében történt hasonló eset.

A Soproni Múzeum és a levéltár továbbra is a megyei önkormányzat fenntartásában működik, legalábbis ebben az évben. Az intézmények átadásáról megakadtak a tárgyalások, miután a megyei közgyűlés levelére nem érkezett válasz a soproni önkormányzattól. Tavaly ősszel Walter Dezső polgármester és Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke elvben megállapodott, hogy a megye átadja a városnak a fenntartásában lévő múzeumot és levéltárat, a hozzájuk tartozó épületekkel együtt. Kalmár István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta, hogy szerették volna, ha nemcsak az intézményeket kapja meg Sopron, hanem a fenntartásukhoz szükséges összegeket is. Firtl Mátyás a megyei közgyűlés alelnöke rádiónknak elmondta, hogy mivel a város vezetésének küldött levélre nem érkezett válasz, ezért nem kerülhetettekmég Sopron fenntartásába az intézmények.

Bozóki Andrást kérte fel a miniszterelnök a kulturális tárca vezetésére. A politológus, szociológus egyetemi docens alapító tagja és szóvivője volt a Fidesznek 1990-ben, valamint alapító szerkesztője volt a Magyar Narancs című hetilapnak. 2003 és 2004 között Medgyessy Péter tanácsadója volt. Bozóki Andrást egyhangú döntéssel fogadta el a szocialisták elnöksége is, így február közepétől válthatja Hiller Istvánt, aki kizárólag az mszp vezetésével kíván foglalkozni. Bozóki András azt mondta: azt szeretné, hogy ne szakadjon szét az ország és ne csak az elit jusson kultúrához.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc egyik saját tanácsadóját nevezte ki miniszternek, aki kevéssé kötődik az MSZP-hez. Bozóki Andrásban, korábbi Fideszhez kötődő életpályája ellenére, ,,semmiképpen nem egy Fideszes, sokkal inkább egy szabad demokrata miniszter képe sejlik fel,, - vélte a Fideszes Halász János. Az MDF frakcióvezetője azzal reagált a bejelentésre, hogy a miniszterelnök úr meg tudja lepni a politikai közéletet a döntéseivel. Herényi Károly figyelemre méltónak nevezte Bozóki András életútját, és úgy vélte: nem kizárt, hogy mostani feladatát jól el tudja látni.

A szocialisták alkotmánymódosítást kezdeményeznek az ügynöktörvény kapcsán. Az MSZP frakciója azt szeretné, ha az alaptörvény kimondaná, hogy nyilvános az 1990 februárja előtt a nemzetbiztosági szolgálatoknál dolgozó ügynökök neve. Burány Sándor frakcióvezető-helyettes megismételte, hogy a parlamentnek benyújtott törvényjavaslaton nem változtattak, csak a korábban hibajegyzékben felsorolt tételeket vezették át a szövegbe. A szabad demokrata Fodor Gábor előzőleg azt mondta: semmiképpen nem támogatják ezt a törvénytervezetet, mert túl nagy szabadságot ad a Nemzetbiztonsági Hivatalnak az iratok visszatartásában.

Időjárás

Az ország nagy részén derült, száraz, hideg idő várható. Emellett holnap helyenként tartósan megmaradhat a zúzmarás köd. A keleti, délkeleti szél kissé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban mínusz 12, mínusz 17, a havas részeken mínusz 25, holnap délután nulla, mínusz 5 fok körül lesz.



2005. február 07., hétfő 19:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület