CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Hajléktalanok Győrben- Bozóki András lesz a kulturális miniszter?. * Sport : Párizs a legesélyesebb a 2012-es nyári olimpia rendezésére?

 

Corvinus Rádió Február 7. 16.00 óra
FM 104.6

Mintegy tucatnyi, eddig nem regisztrált hajléktalant találtak a szociális szakemberek Győrben a hétvégén tartott számlálási akcióban. A városban így az adatok szerint mintegy 500 hajléktalan él, beleértve a szállókat is. Sütő Csaba, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője úgy fogalmazott: tavaly szeptemberben tartottak egy hasonló akciót, így meglepő volt, hogy tucatnyi új személyt fedeztek fel, akik bontásra ítélt épületekben, lépcsőházakban, fóliasátrakban húzzák meg magukat. A számlálási akciót non-stop teajárattal kötötték össze. A szakember hangsúlyozta a társadalmi megítélés pozitív változását és az összefogást, amely jelentősen segítette munkájukat. Ezt bizonyítja, hogy a számláló szociális munkások negyede önkéntes segítő volt. A folyamat része, hogy a rászoruló is bizalommal forduljon a segítőjéhez és megfelelő kapcsolat alakuljon ki közöttük. Az országos adatok szerint több ezer otthontalant regisztráltak.

Pénteken délelőtt 10 órától tartja idei első ülését a megyei képviselőtestület a győri Megyeházán. A napirendek között négy előterjesztés szerepel, ezek közül a legfontosabb téma a megyei önkormányzat költségvetésének első fordulós tárgyalása. A tervek szerint a költségvetést március 4-én fogadják el végleges formájában. Az eseményen döntenek a Petz Aladár megyei kórház címzett támogatási igényéről. Az egészségügyi intézmény a támogatást a központi műtőblokk és sterilizáló részleg bővítésére és felújítására használná fel.

Bozóki Andrást kérte fel a miniszterelnök a kulturális tárca vezetésére. A politológus, szociológus egyetemi docens alapító tagja és szóvivője volt a Fidesznek 1990-ben, valamint alapító szerkesztője volt a Magyar Narancs című hetilapnak. 2003 és 2004 között Medgyessy Péter tanácsadója volt. Bozóki Andrást egyhangú döntéssel fogadta el a szocialisták elnöksége is, így február közepétől válthatja Hiller Istvánt, aki kizárólag az mszp vezetésével kíván foglalkozni. Bozóki András azt mondta: azt szeretné, hogy ne szakadjon szét az ország és ne csak az elit jusson kultúrához.

Az SZDSZ szerint a szocialisták meghátráltak ügynök ügyben. Fodor Gábor képviselő azt mondta, hogy az átvilágításról szóló törvényhez benyújtott szocialista módosításban nemcsak technikai jellegű pontosítások szerepelnek. A politikus szerint ezzel gyakorlatilag értelmetlenné válik a történeti levéltárról szóló jogszabály változtatása. A szabad demokraták ügyvivője az egyik kereskedelmi rádióban kifejtette, hogy a mostani módosítás visszahoz egy olyan kiskaput, amivel a szolgálatok töménytelen mennyiségű iratot tarthatnak vissza.

Irakban a múlt heti választások óta ma haltak meg a legtöbben a terroristák támadásaiban. Bakubában 14-re emelkedett a rendőrös elleni merénylet halálos áldozatainak a száma. 13-an megsérültek. Moszulban 12-en vesztették életüket, amikor öngyilkos merénylő felrobbantotta autóját egy kórház előtt. Az al-Kaida terrorszervezet Iraki vezetője Abu Muszab al-Zarkavi közölte, hogy az ő embere követte el a moszuli merényletet. Előzőleg Bagdad közelében 22 iraki rendőr és katona halt meg, amikor fegyveresek megtámadtak egy rendőrállomást. A tűzharcban 14 lázadó is életét vesztette. Ugyancsak a fővárostól délre egy amerikai katona meghalt, kettő megsebesült, amikor járművük mellett bomba robbant.

A ciszjordániai Ramallahba érkezett az amerikai külügyminiszter, hogy Mahmud Abasz palesztin elnökkel tárgyaljon. Három év után ez lesz a legmagasabb szintű megbeszélés Washington és a palesztinok között. Condoleezza Rice előzőleg az izraeli külügyminiszterrel, Szilvan Salommal, és a miniszterelnökkel, Ariel Saronnal tanácskozott a békefolyamatról és a holnapra tervezett izraeli-palesztin csúcsértekezletről.

Meghosszabbították a pápa kórházi kezelését - közölte a Vatikán. A közlemény további néhány napról beszél, de pontos dátumot nem mond. II. János Pál pápát kedden vitték be a kórházba influenzás fertőzés okozta légzési problémákkal. Az akkori közlés szerint egy hetet töltött volna a betegágyban.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek Bernből, a spanyol konzulátus elfoglalásáról. Előbb a spanyol külügyminisztérium azt közölte, hogy a reggel kezdődött túszdráma véget ért, a foglyok biztonságban vannak. A svájci rendőrség viszont azt mondta, hogy nem világos, mi van a három támadóval, még az lehet, hogy továbbra is az épületben rejtőzködnek. Azt sem lehet tudni, hogy a konzulátus elfoglalói mit követeltek volna.
 

Sport

Párizs a legesélyesebb a 2012-es nyári olimpia rendezésére. A brit Paddy Power fogadóiroda legfrissebb oddsai alapján a francia fővárosra 2/5-höz lehet fogadni. A kandidálók közül Londonnal háromszoros, Madriddal nyolcszoros, New Yorkkal tizennégyszeres, Moszkvával pedig negyvenszeres pénzt nyerhetnek a fogadók. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július hatodikán, Szingapúrban dönt a helyszínről.

Elvesztette veretlenségét hazai pályán a Barcelona. A spanyol labdarúgó bajnokság 22. fordulójában a katalán gárda 2-0-ra kapott ki az Atletico Madridtól. A fővárosiak mindkét gólját Fernando Torres szerezte, az elsőt rögtön az első percben, míg a másodikat a hosszabbításban, a 93. percben. A Barcának ezúttal semmi nem sikerült, a brazil Ronaldinho még egy tizenegyest is elhibázott. A tabellát veresége ellenére a Barcelona vezeti, de már csak négy pont az előnye a Real Madrid előtt. További vasárnapi eredmények: Levante-Sevilla 0-3, Villarreal-Santander 2-1, Albacete-Zaragoza 2-1, Getafe-Numancia 1-0, Betis-Osasuna 3-1, Malaga-Mallorca 0-0, Deportivo-Bilbao 1-1.

A spanyolországi Jerez versenypályáján ma megteszi az első kilométereket a Formula-1-es Red Bull csapat új autója, az RB1-es. Az osztrák energiaital-gyár a télen vásárolta meg a Ford tulajdonában lévő Jaguar istállót és a Cosworth motorgyártó részleget. A mai privát teszt után az RB1-es szerdától már a többiekkel együtt gyakorol majd a Nemzetközi Autombil-szövetség (FIA) által is jegyzett hivatalos teszten. Az új autókat David Coulthard, a Red Bull skót pilótája, illetve az eddig még betöltetlen másik pilótai állásra pályázó Christian Klien és Vitantonio Liuzzi vezeti majd. Az új Formula-1-es csapat hivatalos bemutatkozását március 3-án Melbourne-ben tartják majd meg, három nappal az idénynyitó Ausztrál Nagydíj ellen.



2005. február 07., hétfő 17:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület