CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Rendeltetésszerűen

Mt 5,13-16 "Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!"

A só is ízét vesztheti és a világosságot is letakarhatják.
Nem mintha bármelyiknek is ez lenne a feladata, de megtörténhet. Tulajdonképpen nem is lenne olyan meglepő, hiszen a jelek még a videoanalfabéták számára is láthatók, s az egyszerűbbje értelmezhető is. Ergo - szól az ukáz - el kell tüntetni!
Mi van azonban akkor, ha a són sütnek, és ha a lámpás olaja kifogy? A dolog paradoxicitása ilyenkor jön el, hiszen ez a fajta ízes só nem ízetleníthető és ennek a világosságnak (örök) fénye el nem takarható. Ezt magyarázta II. János Pál egész pápasága alatt, hogy mindazok, akiknek testi gyengesége, elesettsége és tehetetlensége mások szemében az alkalmatlanság és a tehetetlenség (a sótlanság és a sötétség) nyilvánvalóságát jelenti, mégis ízesítenek és - természetesen - világítanak.
Nem azért, mert testileg tökéletesek a látszat ellenére, hanem azért, mert ezzel teljesítik a feladatukat. Nekik (nekünk) Isten (csak) ezt rendelte felmutatni.
Ó, nagyon sokat lehetne arról mesélni, hogy milyen fontosak ezek a nyilvánosságnak felemelt, ma annyira alkalmatlannak tartott jelek! Annyira fontosak, hogy a legfényesebb csillagok szeretnék őket felmutatni a világnak, hogy megmutassák: van feladatunk. A képek pedig megfordulnak bennünk, és a jelek tartják fel a híres sztárokat: íme egy megtalált feladat, íme egy jobban értelmezett élet!
A hasonlat jellegéből adódik, hogy amikor az evangélium szövegét elemezzük, amikor a képet alakítgatjuk magunkban, akkor ki kell formálódnia az elsózott világ és a túlvilágított, vakításában színtelen és bántó környezet képének is. Mikor válnak a dolgok ilyenné? Azt hiszem akkor, amikor a só maga akarja beledönteni magát az életünkbe-ételünkbe, s amikor a világosság minden árnyékot meg akar szüntetni.
Miért? Hát nem erről van szó?
Nem. A só ízét és a világosságot is mások fedezik fel, mégpedig egy sótlan lét kellős közepén és egy messziről derengő pont formájában valahol a sötétség folyójának parttalan imbolygásában. Legyünk őszinték! Ennél feltűnőbb ennek a mindig különlegesnek, szakrálisnak tartott, átvitt értelmű anyagszerűségnek a valósága sehol máshol nem is lehetne! És a létezés határainak végtelenségében (általunk irányíthatatlanságában) úgyis reménytelen lenne egy ellenkező próbálkozás. A feladat adottsága és az eszközszerű önhasználat mindannyiunkat visszavezet abból a felfújt és hamis szerepből a valóságba, amelynek igazi voltát még így sem mi dimenzionáljuk, melynek végei minden képzeleten túlterjednek.
A sót - hitünk szerint - valaki már sejttöredék korunkban-alakunkban előkészíti és a világosságot egy vakító, de mikroszkópikus egyesülésből ugyanő gyújtja meg. S a lét kettősségében kell kérnünk minden nap Istent, hogy az ízesítő, a fényhordozó, a "lucem-ferrus" lét ne balul süljön el, miközben feladatunkkal összekapcsolt sorsunk akarva-akaratlanul az Ő szándékából teljesül.
- DI -



2005. február 04., péntek 11:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület