CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Sopron körzetében duplájára nőtt a munkanélküli pályakezdők száma- A Hunguest Hotels Rt. eladja a soproni Hotel Maronit.

 

A Corvinus Rádió hírei Január 14. 11.00 óra
FM 104,6

Sopron körzetében duplájára nőtt a munkanélküli pályakezdők száma, s egyre nehezebb az elhelyezkedés, írja a Kisalföld. A Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaügyi Központ 2004. novemberi adatai szerint a Soproni kirendeltség körzetében a munkanélküliségi arány 3,5 százalékos. Az elmúlt négy év alatt a pályakezdők aránya a regisztrált munkanélküliek körében a duplájára nőtt, és a diplomások aránya a pályakezdő munkanélüliken belül a 2000 évi 18,2 százalékról 30,7 százalékra ugrott. Tavaly szeptember és november között 6,3 százalék volt hazánkban a munkanélküliségi ráta, ami az elmúlt évek átlagánál néhány tized százalékkal magasabb – áll a statisztikai hivatal jelentésében. Egyre nehezebb viszont a fiatalok munkához jutása. 2003 őszéhez képest tavaly 4,5 százalékkal emelkedett a 15 és 24 évesek között tapasztalható munkanélküliség – derül ki a legfrissebb jelentésből. Így összességében 17 százalék körükben a munkanélküliségi arány, ami egy százalékkal kevesebb az uniós értéknél.

A Hunguest Hotels Rt. eladja a soproni Hotel Maronit. A szálloda már nem fogad vendégeket, a dolgozók várhatóan február végén kapják meg felmondólevelüket. Sándor Péter igazgató a megyei napilapnak elmondta, hogy mindent elkövetnek, hogy lehető legtovább együtt tartasák a stábot, de 35 ember sorsa továbbra is bizonytalan. A hotel megvételére még nem írtak ki pályázatot, de érdeklődők vannak. A Hotel Maróni három csillagos szálloda, összesen 180 szobával rendelkezik.

A kormányfő az elkövetkezendő másfél évben nyugodt, gyarapodó országot szeretne teremteni. Gyurcsány Ferenc a köztelevízió késő esti műsorában sikeresnek nevezte a kabinet elmúlt 100 napját, mivel - szerinte - a legalapvetőbb célkitűzések teljesültek. Az Orbán Viktor volt miniszterelnökkel való esetleges találkozásával kapcsolatban úgy vélekedett: az a baj, hogy nem hétköznapi, hanem rendkívüli eseménynek számítanak a kormánypárti és ellenzéki politikusok megbeszélései. Ha azonban van ügy, van tárgyalás is - tette hozzá Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió esti műsorában.

A Krónika információi szerint a nemzeti nyomozóiroda azt fontolgatja, hogy nyomozást indít a pénzügyminiszter ellen, egy országgyűlési képviselő feljelentése alapján. Draskovics Tibort Balogh Gyula független honatya jelentette fel, mert szerinte a miniszter bűncselekményt követett el, amikor utasította az adóhatóságot, hogy ne fizesse ki az áfa visszatérítéseket. Balogh Gyula szerint Draskovics Tibor károkat okozott az intézkedéssel számos vállalkozónak.

Vladimir Meciar volt szlovák kormányfő felszólította Mikulas Dzurinda jelenlegi miniszterelnököt, hogy ne tárgyaljon autonómügyekről Magyarországgal. A szlovák politikus ezt egy aktuális politikai eseményekről szóló tegnap esti fórumon mondta. Korábban Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke közölte: haza kell rendelni Koszovóból a szlovák békefenntartó erőket, Dél-Szlovákiai állomáshelyekre. Slota szerint a magyarok által is lakott dél-szlovákiai területek katonai megszállásával megakadályozható lenne a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc által felvetett autonómia.

Bagdad mellett hét iraki meghalt, 38 megsebesült amikor bomba robbant egy síita mecset előtt. Az áldozatok között több rendőr van. A pokolgép az esti ima végén lépett működésbe, amikor a hívők éppen elhagyták a kegyhelyet. Közben az északi Kirkukban emberrablók elhurcoltak egy egyiptomi olajipari szakembert, Bagdadban pedig egy török üzletember került túszszedők fogságába. Az amerikai hadvezetés bejelentette, hogy megduplázza helikoptereinek számát és egy újabb dandárral erősíti meg egységeit Észak-Irakban. Az intézkedésnek az a célja, hogy növeljék az iraki lázadókra nehezedő katonai nyomást, és ezzel biztonságosabbá tegyék a hónap végi általános választásokat.

A gázai övezetben egy határátkelőnél felrobbantotta magát két palesztin öngyilkos merénylő. A támadók egy 100 kilogrammos robbanószerkezetet hoztak működésbe. A detonáció után öt izraeli megsebesült a palesztin fegyveresek és az izraeli katonák közötti lövöldözésben.

Ideiglenesen bezárt az indonéziai brit nagykövetség, mert bombatámadásról szóló fenyegetést kapott. A hírt a londoni külügyminisztérium közölte. A tájékoztatás szerint merényletek várhatók más nyugati országok indonéziai érdekeltségei ellen is.

Megtalálták annak az orosz repülőgépnek a roncsait, amely tegnap tűnt el Szibéria fölött. Az utasszállító fedélzetén 7 utas és 2 pilóta volt, amikor eltűnt a radar képernyőjéről és megszakadt vele a rádiókapcsolat. A mentőegységek már egyiküket sem találták életben. Egyelőre vizsgálják, miért zuhant le az Antonov 2-es gép.



2005. január 14., péntek 13:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület