CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

A Corvinus Rádió hírei

A Corvinus Rádió hírei január 6. 12.00 óra
FM 104.6

Az Európa Kulturális Fővárosa pályázatba a Sopron városában tervezett programok mellett a Fertő környéke is bekapcsolódik. Sopron pályázatának alapja Liszt Ferenc és Haydn kultusza, valamint az 1989-es páneurópai piknik témaköre. A hűség városa a programok mellett több felújítást és beruházást is tervez 2010-ig. Az elképzelések szerint megvalósulna a régi álom, a közös egyetemi-városi könyvtár, ahol a településnek és térségének képzőművészetét bemutató kiállítások nyílnának. Felépülne a város római történetét idéző amphiteatrum és felújítanák a soproni zsinagóga épületét. Kívül-belül megújulna Európa egyik különlegességének számító fertőrákosi barlangszínház, amelynek a rekonstrukciós munkák elvégzése után jelentősen javulhatna a kihasználtsága. Tama István a projet koordinátorta a közrádiónak elmondta, hogy a pályázatban nemcsak Sopron, hanem a világörökség részét képező Fertő-tó és környéke értékeinek bemutatása is nagy hangsúlyt kapott, így az elképzelések szerint programsorozatba más települések, például Fertőd is bekapcsolódhatnának.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat ismét meghirdette a jelképes „Fogadj Örökbe” akciót, mivel a katasztrófa sújtotta térségben sok gyerek szorul segítségre. Több ezren maradtak szülő nélkül, akadozik az ellátásuk is. A jelképes örökbefogadás azt jelenti, hogy innen, a távolból egy éven át havonta egy bizonyos összeget juttathatunk egy ott élő gyermek számára, de már hallani a tényleges örökbefogadás lehetőségéről, amellyel kapcsolatban megkezdődtek a tárgyalások. Az örökbefogadásról Tisch Ferencet a Magyar Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi vezetője számolt be a Corvinus Rádiónak , aki maga is kint tartózkodik Sri Lankán

Újabb utórengés rázta meg a szökőártól leginkább sújtott indonéziai Aceh tartományt. A Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földmozgás az ötödik és egyben a legerősebb utórengés volt Szumátra térségében. Áldozatokról és károkról eddig nem érkezett jelentés.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az ázsiai segélyezés ügyében az Egyesült Államok, Japán, India és Ausztrália csatlakozik a világszervezet által vezetett akcióhoz. Colin Powell a Dzsakartában összehívott konferencián beszélt. Az ENSZ csaknem egymilliárd dollár sürgős segélyt kér a legfőbb adakozóktól a délkelet-ázsiai szökőár kárvallottjainak legsürgősebb szükségleteire. A mintegy ötven ország, illetve nagyvállalat által felajánlott segélyek összege már meghaladta a hárommilliárd dollárt, a felajánlások jelentős része azonban a későbbi újjáépítésre vonatkozik. Kofi Annan főtitkára ezért Dzsakartában hangsúlyozta: csaknem egy milliárd dollárra van szükség a következő hónapokban ahhoz, hogy segíteni tudjanak az elemi csapás által sújtott területek lakosságának legégetőbb, azonnali gondjain.

Az Arab Liga tagállamai elítélték az Irakban végrehajtott terrorcselekményeket. A tagországok belügyminiszterei határozatukban elítéltek minden merényletet, amely a biztonsági erők, a rendőrök, és a középületek, továbbá a gazdasági, a humanitárius és az egyházi intézmények ellen irányul. A nyilatkozat ugyanakkor nem tett említést az Egyesült Államok vezette koalíciós erők elleni támadásokról. Irak belügyminisztere a tanácskozáson elmondta: az elmúlt másfél évben az országban 1800 iraki rendőr és több ezer civil vesztette életét merényletek következtében.

A Legfelsőbb Bíróság ma dönt azokról a beadványokról, amelyek ismét megtámadták az Országos Választási Bizottság népszavazási végeredményt megállapító határozatát. Összesen hét ilyen beadvány érkezett, ezek egyikét a Magyarok Világszövetsége nyújtotta be. A Választási Bizottság keddi ülésén ismét eredménytelennek nyilvánította a december 5-én tartott népszavazást, miután az ellenőrzések csak minimális eltérést mutattak a voksok korábbi megszámolásához képest.

Gazdaság
A Corvinus Rádió hírei január 6. 12.00 óra
FM 104.6

Magyarország 110 milliárd forint támogatást nyert el az Európai Unió Kohéziós Alapjából közlekedési infrastruktúra-fejlesztési projektjeinek végrehajtásához. Az összeget 2006 - ig fizetik ki. A támogatásból három országos beruházás, az M0 útgyűrű keleti szektora, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Lökösháza vasútvonal felújítása, valamint a biztonságos és hatékony légiirányítás feltételeit megteremtő fejlesztés valósulhat meg.

Februártól indul a Fészekrakó Program, amelynek keretében változik a lakástámogatási rendszer több eleme. Emelkedik például a szocpol, vagyis a gyermekek után igényelhető lakásépítési kedvezmény, amit 30 év alattiak vehetnek igénybe. Úgynevezett félszocpol is igényelhető lesz, ezt használt lakás vásárlására kérhetik 35 év alatti gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, illetve gyermeküket egyedül nevelők.

A bolti lopások a 2004 júniusával zárult egy évben 33 milliárd euró kárt okoztak az európai, ezen belül 76 milliárd forintos veszteséget a magyarországi kiskereskedelemben, egy nemzetközi felmérés szerint. A kutatás szerint a britek lopnak a legtöbbet, a svájciak és az osztrákok a legkevesebbet, míg Magyarország a lista 15. helyén áll.



2005. január 06., csütörtök 14:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület