CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Lackner Kristóf és kora

A 2004-es év végén jelent meg Kovács József László tollából a Soproni Nemes Tudósok Társasága alapításának 400 éves évfordulójára (újraalakulásával csaknem egy időben) ez a kandidátusi disszertációból lett könyv, mely már rövidebb formában is napvilágot látott a Soproni Szemlében. Mondhatni, hogy a megjelent kiadvány, melynek megjelenését anyagilag a Kulturális Örökség Minisztériuma, Sopron Önkormányzata, a Soproni Városszépítő Egyesület és a Széchenyi István Városi Könyvtár, szellemiekben, dokumentumok és képek közreadásával a Soproni Levéltár, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények Levéltára és a Soproni Múzeum is támogatta, valahol a tudományos igénnyel megvalósult munka és a rövidített népszerűsítő ismertetés között (de az előbbihez lényegesen közelebb) áll.


A könyv maga hét fejezetre osztott: az önéletrajzi ihletettségű előszót Lackner Kristóf életútja, az idézett kor szellemi korrajza, a Soproni Nemes Tudósok Társasága története, Európa és Lackner emblematikája, a három turnusra megválasztott soproni polgármester iskoladrámái, majd eszmevilágának körvonalazása követi, hogy a közel kétszáz oldalas munka Lackner Kristófnak, mint humanista írónak bemutatása után záruljon.
A mű elolvasása során - nemcsak a recenzió írójában - merült fel a kérdés, hogy vajon ez az immár harmadik feldolgozásként, valamennyire a nagyközönségnek is szánt munka vajon a megfelelő formát találta-e meg? E sorok írójának véleménye az, hogy a fonetikusan, mai magyarsággal a szövegbe illesztett idézetek cseppet sem vontak volna le a mű értékéből, és a hétköznapi (latinul, németül, ősi magyarul egyre kevésbé értő) ember számára sokkalta használhatóbb és olvashatóbb lett volna a végeredmény. Egy ezer példányban megjelenő helyi kiadvány joggal várhatja el a közérthetőséget. Hol lesz az új Tudós Társaságnak itt, helyben 1000 olyan tagja, aki folyamatosan elolvassa és kapásból érti is a szöveget? Természetesen a tudományos igény sem csorbult volna, ha a lábjegyzetekben az eredetit teljes egészében közli a szerző, s a "Gurman" olvasó kedvére csemegézhetett volna benne idejétől és igényétől függően. A jelenlegi közreadás módja, főleg az életrajzi fejezetben, nagyon megnehezíti az átlagember dolgát, ami nem lehet egy ilyen köz-igényes mű célja.
A könyv egyébként kiváló forrásközlő és feldolgozó munka amellett, hogy nincs szűkében az adatok elemzése kapcsán kikövetkeztetett személyes mondandónak sem. Stílusán a példaképként említett nagy elődök követője, olvasmányos, de azoknál (különösen Csatkainál) lényegesen puritánabb és szigorúbb módon.
A technikai hibák számát talán nem is szükséges említeni: kevés van belőlük és nem igazán zavarók. A nyomtatás-előkészítés minősége a Hillebrand Nyomda keze-munkáját dicséri. A technikai szerkesztő, a könyvtár igazgatója, Horváth Csaba megfelelő és lelkes munkát végzett.
Kovács József László megjelent művének feltétlenül helye van a városát, annak történetét kedvelő polgár könyvtárában, és Sopron történetének enciklopédikus feldolgozásában is. A szerző a helyi történetiség olyan szeletét választotta témájául, melynek érdekessége és példaszerű feldolgozása felhívó jellegű, irányt mutathat a teljes levéltári anyag közreadása egyik alapvető szempontjaként is.
- DI -



2005. január 05., szerda 16:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület