CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

A Corvinus Rádió hírei

A Corvinus Rádió hírei január 5-én 11.00 órakor
FM 104.6

Magyarország is csatlakozik a dél-kelet-ázsiai természeti katasztrófa áldozataira emlékező európai uniós csend-felhíváshoz
Megkezdődött a győri ETO- stadion felújítása
Energia lesz a karácsonyfákból Bécsben

Magyarország is csatlakozik a dél-kelet-ázsiai természeti katasztrófa áldozataira emlékező európai uniós csend-felhíváshoz. Délben a Parlament előtt katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra engedik a nemzeti lobogót. A kormány kéri, hogy az együttérzés kifejezésére valamennyi középületen engedjék félárbocra a zászlót, a közintézményekben délben tartsanak 3 perces gyász-szünetet, és minél több munkahely vagy magánember emlékezzen a katasztrófa 150 ezer áldozatára. A Corvinus Rádió pontosan délben fél percre elnémul az áldozatok emlékére, és ezt követően a természeti csapás halottaiért szól majd a harang.

Erős utórengés rázta meg a karácsonyi szökőártól leginkább sújtott indonéziai Aceh tartományt. Áldozatokról most nem érkezett jelentés, és nagyobb anyagi károk sincsenek. A december 26-i szumátrai földrengés után az elmúlt napokban több kisebb utórengés volt a térségben.

Az ázsiai szökőár további másfél millió túlélőjének kell még élelmet juttatni - közölte az ENSZ. Anthony Banbury, az Egészségügyi Világszervezet helyi vezetője elmondta: az elmúlt 10 napban a kétmillió túlélőnek csak egynegyedét sikerült elérniük, jóllehet helikopterekkel és légpárnás vízi járművekkel is próbálták megtalálni őket.

Az amerikai külügyminiszter újabb segélyt ígért a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak. Colin Powell az indonéz fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, hogy az amerikai segélyek közelebb hozhatják egymáshoz az Egyesült Államokat és a régió országait, és ez hozzájárulhat a térség biztonságának erősítéséhez.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője nem tartja valószínűnek, hogy Magyarországnak idén lesz új alkotmánya. Lendvai Ildikó egy reggeli televíziós nyilatkozatában elmondta: nem számít gyors konszenzusra a politika kényes kérdéseiben. A szocialista politikus nem tartja ésszerűtlennek az igazságügy-miniszter új alkotmányra vonatkozó felvetését, mert megítélése szerint egyre gyakrabban előfordul, hogy az alkotmány nem tud választ adni az élet által felvetett gyakorlati problémákra.

A Magyarok Világszövetsége által delegált OVB tag szerint a szövetség megtámadja a választási bizottság határozatát, amely megerősítette a december 5-ei kétkérdéses népszavazás korábbi végeredményét, vagyis eredménytelennek mondta ki a voksolást. Gaudi Nagy Tamás kifogásolta, hogy nem minden szavazókörben számolták újra a szavazatokat. Az MVSZ elnöksége késő éjszakába nyúló ülésen döntött arról, hogy milyen lépést tesznek: ezt a világszövetség délelőtt ismerteti.

Az Ágfalva, Lépesfalva, Somfalva és Sopron között kialakítandó úthálózatról folytatott megbeszélés eredményeképpen remény van a testvértelepülések átjárhatóságának biztosítására, amely egyben a turizmust is erősítené. Kránitz László országgyűlési képviselő a tegnapi megbeszélésen bejelentette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még ebben a hónapban hivatalában fogadja Walter Priort, a burgenlandi tartományi parlament elnökét és Hans Niesslt, Burgenland tartományfőnökét. A tárgyaláson elsősorban a soproni térség határon átnyúló közlekedési hálózatának kérdései kerülnek szóba. Az érdemi megbeszélés fontosságát jelzi, hogy a konzultációba bevonják Baráth Etele tárca nélküli minisztert, a hazánkba kerülő európai pénzek magyarországi felelősét és Kolber Istvánt, aki a területfejlesztési források felhasználásáért felel. Mindez komoly kormányzati szándékot sejtet a tervek mielőbbi megvalósítására.

Megkezdődött a győri ETO- stadion felújítása, amely a régóta várt rekonstrukció kezdete egyben. Az első szakaszban az 1977-ben épült futballpálya keleti lelátóját bontják le, majd a kiszolgálóépület egyes elemei következnek. Az angol stílusban felhúzott új aréna 2006 közepére készülhet el.

A kiszolgált és kidobott bécsi karácsonyfák egy alsó-ausztriai biomassza-erőműbe kerülnek, ahol hőt és áramot termelnek belőlük. Az ünnepek után az osztrák főváros köztisztasági vállalatának egy kisebb erdőre való karácsonyfát, mintegy százezer fenyőt kell begyűjtenie és megsemmisítenie. A díszektől megfosztott fákat a lakosság január 9-ig ingyenesen adhatja le a városszerte kijelölt 420 karácsonyfa-gyűjtőhely egyikén, ahonnan egy alsó-ausztriai biomassza-erőműbe szállítják őket. Itt a már aprófává alakított egykori szobadíszekből hőt, illetve villanyáramot termelnek. Az osztrák főváros karácsonyfáit azért kell egy másik tartományba vinni, mert Bécs biomassza erőműve csak 2007-ben készül el. Ezt követően már bécsi otthonokat fűtenek majd a karácsonyfák.



2005. január 05., szerda 11:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület