CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Rendezvények  

Corvinus-hírek

A Corvinus Rádió hírei 16.00 órakor
FM 104.6

16 millió forintot nyert a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári kara
Eddig 165 ezer halálos áldozata van a Délkelet-Ázsiai szökőárnak

Illegális határátlépőket fogtak el a hegyeshalmi határátkelőnél. A három srí lankai és egy indiai határsértő Ausztria felé próbálta átlépni az államhatárt, akik hazánkba legálisan érkeztek, nyugatabbra azonban nem volt érvényes útlevelük. A Győri Határőrigazgatóság eljárást indított az ügyben.

Több, mint 16 millió forintot nyert a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári kara a Gazdasági Minisztérium pályázatán. Az összeget az alternatív energiaforrások biológiai módszerekkel történő fejlesztésére fordítja az intézmény. A pályázattal új, piacképes termékek, eszközök, eljárások kidolgozását és kipóbálását támogatta a minisztérium. A szaktárca a több, mint 500 pályázóból 215-öt fogadott el.

Mindössze egy komolyabb tűzesettel járó petárda-balesethez kellett vonulniuk a Győr-Moson-Sopron megyei tűzoltóknak Szilveszterkor. Mosonmagyaróváron egy harmadik emeleti lakásba lőttek be egy rakétát. A lakásban keletkezett tüzet a tulajdonos eloltotta, sérülés nem történt. A tűzoltóság szakemberei összesen 15 esethez vonultak a hétvégén, amelyből 11 tűzeset volt. Sokorópátkán egy tégla és egy faépület égett, a kár mintegy 3 millió forint. Felpécen pedig egy családi ház tetőszerkezetében keletkezett tűz, amely egymillió forintos kárt okozott.

Két nagyszabású terv megvalósítására és néhány kisebb felújításra jut pénz idén Jánossomorján. Megyénk legfiatalabb városa elsőként folytatja a belső úthálózat felújítását, a SAPARD pályázaton elnyert 47 millió forintból és a 15 milliós önerőből három utcát hoznak rendbe május végéig. Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, hogy az andaui határátkelőt Jánossomorjával összekötő útszakasz mintegy 500 milliós felújítására a megyei közútkezelő szervezettel közösen pályáznak, ehhez 25 millió saját forrást biztosít az önkormányzat. Ezen kívűl az intézmények felújítására és a kátyúzási munkálatokra kell még költeni a településnek.

Délkelet-Ázsia szökőár-sújtotta országaiban csaknem kétmillió embernek lenne szüksége élelmiszerre, ivóvízre, legalább ötmillióan váltak hajléktalanná - jelentette a BBC. Eddig 165 ezer halottat találtak, de ennél is jóval több lehet az áldozatok végleges száma. Az eltűntek között több ezer külföldit: 3 200 német, csaknem 3 000 svéd, több mint 700 osztrák turistát tartanak számon. 20 magyar is keresnek - erősítette meg a külügyi szóvivő. Polgár Viktor elmondta, hogy ők egyénileg utaztak a térségbe. Ellentmondóak a hírek arról, hogy van-e járvány a katasztrófa sújtotta területeken. A Sri Lankán dolgozó magyar orvoscsoport vezetője a Krónikának azt mondta, hogy ők nem tapasztaltak fertőző betegségekre utaló jeleket. Göndöcs Zsigmond szólt arról is, hogy sok túlélőnek lelki segítségre is szüksége lenne, hogy fel tudja dolgozni családtagjainak, gyermekeinek elvesztését.

A napokban 40 magyar katona utazik Irakba, hogy hajóra rakják a karácsony előtt hazatért magyar szállító zászlóalj felszereléseit. Havril András altábornagy elmondta, hogy a konténereket és szállító járműveket jelenleg tíz magyar katona őrzi Irak déli részén, egy angol bázison. A technikai eszközöket onnan átszállítják Kuwaitba, és az egyik kikötőben rakodják majd be egy brit hajóba. Havril András hozzátettette, hogy a hajón csak három-négy magyar katona marad, a többiek ezután repülőgéppel hazautaznak.

A vártnál kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete decemberben - erősítette meg a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Pichler Ferenc a távirati irodának azt mondta, hogy az elmúlt év utolsó hónapjában az államháztartásnak többletbevétele volt, és ez több tízmilliárd forinttal meghaladta az előzetesen számítottat. Azt is hozzátette, hogy a tavalyi teljes deficit így várhatóan valamivel kisebb lesz a pénzügyminisztérium módosított, 1335 milliárd forintos előrejelzésénél, ami a GDP 5,3 százaléka. Hivatalos előzetes adatok decemberről és a tavalyi évről pénteken jelennek meg - közölte a szóvivő.

Szerdától csökkenti az üzemanyagok árát a MOL. A benzin literenként 3, a gázolaj pedig 6 forinttal lesz olcsóbb. A magyar olajtársaság azzal indokolja a változást, hogy a napi ingadozások mellett az elmúlt időszakban hosszabb távon csökkent a kőolaj jegyzésára a nemzetközi piacokon.

Gazdaság

A vártnál kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete decemberben - erősítette meg a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Pichler Ferenc a távirati irodának azt mondta, hogy az elmúlt év utolsó hónapjában az államháztartásnak többletbevétele volt, és ez több tízmilliárd forinttal meghaladta az előzetesen számítottat. Azt is hozzátette, hogy a tavalyi teljes deficit így várhatóan valamivel kisebb lesz a pénzügyminisztérium módosított, 1335 milliárd forintos előrejelzésénél, ami a GDP 5,3 százaléka. Hivatalos előzetes adatok decemberről és a tavalyi évről pénteken jelennek meg - közölte a szóvivő.

A magyarországi legkisebb bér összege az utóbbi évek jelentős emeléseivel már közelít az átlagkereset 50 százalékához. Az 57.000 forint napibérnél 2.624 forintot jelent, órabérben pedig 328 forintot. A magasabb minimálbért a januárra járó munkabérként kell kifizetni.

Az első számú kínai olajipari vállalat, a Sinopec bejelentette, hogy Hszincsiang tartományban legalább 1 milliárd tonna olajat magában rejtő olajmezőt talált, és ezzel Kína olajtartalékai egyharmaddal növekedhetnek. Az elemzők ugyanakkor még korainak tartják a végleges értékelést, hiszen nem tudni, mennyire jövedelmező a Sinopec számára a készlet kitermelése.

Tavaly az első kilenc hónapban részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem formájában összesen mintegy 2,3 milliárd euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg; és a gazdasági tárca becslései szerint egész évben elérheti a 3-3,5 milliárd eurót - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Ez 2003 azonos időszakához viszonyítva több mint félmilliárd eurós növekedés.

Sport

A sűrű köd miatt törölték a motorosok hétfői versenynapját a Dakar-ralin. A legnagyobb sivatagi autóverseny Rabat és Agadir közötti gyorsasági szakaszát a szervezők biztonsági okok miatt törölték. A döntést a térségben kialakult sűrű köd miatt hozták meg, mivel a rossz időjárási viszonyok között a motorosok nem tudták volna biztonságban teljesíteni a 123 kilométeres távot. Az autók és a kamionok viadalát a változtatás nem érinti.

Kapros Anikó korai búcsúra kényszerült Aucklandben. A magyar teniszezőnő az új-zélandi WTA-torna első fordulójában 7-6, 6-1-re kapott ki Lina Krasznoruckajától, és ezzel kiesett. A másik magyar, Mandula Petra sincs már versenyben, aki visszalépett a tornától. Az esélyesek közül továbbjutott az első kiemelt amerikai Frazier és az ötödikként jegyzett francia Bartoli is.

Robinhoért 18 millió eurót adna a Real Madrid. A Santos brazil labdarúgóját már hónapok óta ostromolja a királyi gárda vezetése, és úgy tűnik, a héten végre megkötik az előszerződést. Spanyol lapinformációk szerint a Real 18 millió eurót, azaz 4,5 milliárd forint kínál Robinhoért, a foglalót pedig a héten leteszik. A madridi gárda új edzője, Vanderlei Luxemburgo egyébként éppen a brazil bajnok Santostól került Madridba. Luxemburgo már megtartotta az első tréninget is, amelyről elkésett David Beckham. Az angol középpályás ezért büntetésből egyedült gyakorolt. A Real szerdán játssza idei első tétmérkőzését, amely azonban csupán hét perces lesz. Ennyi hiányzott ugyanis a december 12-i, Real Sociedad elleni bajnokiból, amikor egy ál-bombariadó miatt ki kellett üríteni a Bernabeu-stadiont.



2005. január 03., hétfő 16:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület