CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Melyik város legyen 2010-ben Európa kulturális fővárosa?
Szavazás az Index.hu -n és a pályázat német honlapján - És milyen lesz Sopron – még el nem készült – plakátja?

Pécs, Győr, Eger, Debrecen, Budapest adott be plakátot arra a plakátkiállításra, amely a Brandenburgi kapunál nyílt Berlinben.
Az Index szavazásán pedig

Budapest 122
Debrecen 575
Eger 543
Győr 82
Kaposvár 22
Kecskemét 46
Miskolc 65
Pécs 353
Sopron 71
Székesfehérvár 47
Veszprém 61

szavazatot kapott ma 11. óráig.
A pályázat német honlapján is szavazás zajlik arról, hogy az olvasók kiknek ítélnék 2005-ben a kulturális főváros címet. A magyar városok listáját Debrecen vezeti 946 szavazattal, jócskán megelőzve Budapestet és Pécset. Kecskemét egy szavazatot kapott.
Az Index információi szerint nem várható, hogy a tizenegy pályázónál több jelentkezik a 2010-es európai kulturális főváros címre, viszont Eger már az első forduló előtt nyert, mert tíz német és öt magyar várost népszerűsítő plakát közül a hevesieké nyerte el leginkább a közönség tetszését. A program német honlapjának olvasói a kulturális főváros címet 2010-ben Görlitznek, illetve Debrecennek ítélik. A magyar győztest 2005 őszén nevezi meg a zsűri- adja hírül az index.

Mint ismeretes, az első pályázati forduló december 31-én zárul le, akár az összes várost továbbjuttathatják, ha megfelelő anyagot mutat be a magyar tagokból álló zsűrinek. A második forduló lezárulása után, 2005 őszén, hazai és külföldi tagokból álló bizottság hirdet győztest. A városnak négy éve lesz a felkészülésre. A programok finanszírozására és az infrastruktúra javítására állami és önkormányzati forrásokat használhat, valamint az EU strukturális alapjaitól igényelhet pénzt. Nagy hátrány azonban, hogy az ország közigazgatási beosztása miatt tartományi források - Nyugat-Európában a költségvetés harminc százalékát adják - nem lesznek, a megyéknek pedig nincs húsz-harmincmillió eurójuk ilyen célokra.

Sopron: ,,Szabadság szerelem"

Tama István, a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője, a Sopron Európai Kulturális Főváros pályázatát koordinálóként a cyberpressnek elmondta: Sopron plakátja azért nem szerepel a kiállításon, mert Sopron már a plakátkiállításra való felkérést követően, annak szervezése után jelentkezett a címért pályázók sorába. ,,A pályázat beadásának határideje december 31, és a plakát elkészülte nem szerepel a pályázati feltételek között" - tette hozzá.

Az internetes szavazással kapcsolatban elmondta: az interneten szavazók nem ismerhetik a pályázatok érdemi tartalmát, üzenetét. A címről szakmai bizottság dönt, és nem a plakátok alapján. Amúgy meg ,,imázs szempontjából Sopron sem áll rosszul" - vélte Tama István.
Azt is megtudtuk, hogy Sopron plakátja már csak a második körre készül el. Az alapkoncepció szerint a ,,Szabadság, szerelem" kettős alapgondolat köré csoportosul majd annak üzenete, amit az eddigi, már ismert négy elemű Sopron-logohoz hasonló stílusban egy galamb és egy szívecske jelenít meg.

( www.index.hu-cyberpress))

Fórum az Európai Kulturális Főváros 2010 cím tartalmáról: Várják a lakossági véleményeket



2004. december 21., kedd 12:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület