CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Régiekről emlékezzünk..."

Nemesen egyszerű, szakmailag pontos és lelkiismeretes ismertető jelent meg a 175 éves Soproni Szimfónikusokról Nagy Alpár zenetanár tollából "Régiekről emlékezzünk..." címmel. Noha a szerző már az előszóban megemlékezik a teljesség lehetetlen ígéretéről és idézi a klasszikusokat, akik a történetírás buktatóiról szívesen adnak útmutatást, minden soproni történeti munkák első emberének forrásaitól, Csatkai Endrétől elindulva az eddigiek talán legteljesebb soproni történeti monográfiáját alkotja meg, melyhez, mint forráshoz, érdemes lesz praktikusan is időről időre visszanyúlni. A szép magyarsággal megírt összefoglaló igazán szép önajándéka a zenekar alapítványának.
Ami történetiségben, szereplőkben, repertoárban és az események dokumentálásában elővezethető, azt Nagy Alpár tiszteletet parancsoló következetességgel és alapossággal, a forrásmunkák aprólékos és gondos kezelésével megtette, sőt ennél többet is: néhány, főleg a személyes aktivitása idejére tehető eseményt-történést olyan egyéni ízzel is ellátott, melyek visszafogottságukban is jóval túlmennek a száraz történeti leíráson.


A kiadvány szövegének kiadói munkái is jól sikerültek; sajnos a fényképes anyag interpretálása jócskán hagy maga után kivánnivalót, a grafikai szintű illusztrációk azonban elfogadható minőségűek. A bő irodalom- és forrásjegyzék a téma további kutatóinak is nagy segítségére lesz, amikor esetleg újabb szempontokat keresve látnak hozzá egy-egy részterület kutatásához.
A mű hangulatában is közel áll a zenekar "működési közegéhez". Ami expressis verbis nem szerepel(het) benne, az az a hangulat, amely a hagyományőrző, jórészt amatőrökből álló zenekar életét jellemezte. Akik ilyent nem éltek át, azok nem is tudhatják, hogy egy igazi polgárváros lényegi elemei mennyire az abban működő egyesületek nemes hagyományaiból vezethetők le. A felhalmozott tapasztalat, a rendkívüli befogadókészség, a titkos és sokszor tiltott gondolatok továbbvitele ugyanúgy ezen közösségekre hárult a nehéz időkben, mint ahogyan a klasszikus zene hallgatottságában beálló talán legnagyobb fokú hanyatlás idején a láng őrzése.
Olyan emberek őrizték a lángot - sokszor nem a zenekar társadalmilag "első" emberei, sőt sokszor őellenükre - akik szerényen húzódtak meg a sokadik pultok székein, és akiknek markáns testi-szellemi vonásai sokszor a közösségi vidámság céltáblái voltak. Amikor azonban ma a nevüket olvassuk, akkor szellemi nagyságuk lesöpri a sztárság akkori primitív vonásait viselő úgymond elsőket, és ebben a multiannuáléban már "kinövik magukat"; olyan szellemóriásokká lesznek, akikre méltán büszke a soproni egyetemes kultúra is.
A kiadványhoz gratulálva azt kívánjuk a Soproni Szimfónikusoknak, hogy az új polgárváros új környezetében is megtalálják azt az újonnan fogalmazandó szerepkört, s ehhez a megfelelő embereket, mecénásokat és polihisztorokat, akik a hagyománynak ezt a vonulatát viszik tovább, hogy időről időre kerüljön anyag ennek a könyvnek utód-köteteibe.
- DI -  
 
 
Kapcsolódó cikkek:
Kettős évforduló: a hajdani Soproni Zeneegyesület, a mai Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ünnepe
175 éves a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar



2004. december 14., kedd 18:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület