CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kettős évforduló:
a hajdani Soproni Zeneegyesület, a mai Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ünnepe

,,Mi a 25 és mi a 175 év? Az idők tengerében egy csepp. Benne van az életünk, a nagy szenvedély – szenvedéssel, boldogsággal – az együttmuzsikálás! A végtelen dallam egy cseppje a 175 év. Megszületünk, meghalunk. Nekifeszülünk, hogy dicsőséggel gyűrjük magunk alá az időt, aztán alábbhagy a lendületünk, hogy új születéseknek készítsük elő a jövőt."

Boldog és büszke lehet az a város, amelynek olyan zenekara van, amely 175 éve gazdagítja a város zenei életét, kulturáját, öregbíti a város és az ország jó hírnevét.
Pénteken, december 10-én az ország legkorábban alapított zenekarát ünnepelte a város és a megye.
A Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarnak szólt a taps, és az elhangzott köszöntők.
Walter Dezső, Sopron polgármestere, aki a város támogatásáról biztosította a zenekart azt ígérte, hogy rendeletet hoz majd a város, azért, hogy bevételeinek egy részével hozzájáruljon a zenekar további fennmaradásához. Sopron Megyei jogú Város Pro Urbe -díj adományozásával ismerte el a zenekar eddigi tevékenységét, Dárdai Árpád karnagyot Sopronért-díjjal jutalmazza, a zenekar tagjai Civitas Fidelissima elismerő oklevelet kaptak.

Győr-Moson-Sopron Megye nevében a megyei közgyűlés általános alelnöke Firtl Mátyás mondott köszönetet a nagy múltú zenekar tagjainak, támogatóinak és a művészeteket mindig is pártoló soproni közönségnek azért, hogy munkájukkal, illetve támogatásukkal, művészetszeretetükkel mindig is segítették a zenekart. Firtl Mátyás a megye köszönetét és elismerését hozva, az erkölcsi és egyben anyagi megbecsülést is jelentő Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatért-díjat adta át a zenekarnak, Dárdai Árpád karnagynak és a zenekari tagoknak.

Az ünneplő közönséghez szólt a jelen lévő Szokolay Sándor zeneszerző, aki Isten áldását kívánta a zenekarra és Sopron városára, azt, hogy az utódok 200 év múlva is köszönthessék Sopron és az ország legrégebbi zenekarát. Dárdai Árpád karnagyot és a zenekart a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar is köszöntötte, az az énekkar, amelyet láthatatlan és látható szálak fűzik a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarhoz: a város és zene szeretete, illetve a karnagy két évtizedénél is több ideje a – zeneszeretetében és a közös munkában összeforrt – társaságot dirigáló karja.

A jubileumi megemlékezésen ünnepi köszöntőt Dárdai Árpád karnagy mondott.


A mai nap kettős évforduló. 175 évvel ezelőtt alakult meg a Soproni Zeneegyesület, és 25 éve annak, hogy a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar felkért, hogy álljak az élükre, legyek a karmesterük. Rengeteg élmény tódul föl bennem, ezeket nem illendő ilyen ünnepi alkalommal közzétenni. A kezdetekről két meghatározó élményemet kérem, hallgassák meg mégis, mert szerintem jellemez embert, zenekart, várost, és annak karakterét is láthatjuk mögötte.

25 évvel ezelőtt, 1979. december 17-én, amikor Bach f-moll zongoraversenyét is játszottam, Horváth Józsefet köszöntöttem.
Soproni működésem előtt fontosnak tartottam őt megismerni. Tudtam, hogy városunk zenekultúrájában óriási érdemei voltak. Nyugállományba vonulása után soha nem ment el meghallgatni a szimfonikusokat, most kivételt tett. Várakozással mondta: „Rád kíváncsi vagyok, meghallgatlak Benneteket!” A zenekari tagság körében hamar elterjedt ez a rendkívüli hír, a hőn szeretett Jóska bácsi több mint egy évtized után ismét eljön a hangversenyünkre, a karácsonyi koncertünkre.

Horváth József pár nap múlva meghalt. Kaptam tőle útravalót, amikor azt mondta a muzsikusokra célozva: „higgyél bennük!”
Akkoriban egyáltalán nem volt szokás, sőt lehetetlen volt, hogy egy zenekar maga döntsön vezetője személyéről! Fennmaradását veszélyeztette az az együttes, ha nem fogadta el a pártvezetők döntését.
Váratlanul egyszer a Művelődési Osztály vezetője baráti beszélgetésre hívott. Meglepetésemre a Városi Tanács vezetői és a párt képviselői is jelen voltak. Közölték velem, nem tudják ezentúl biztosítani az utazási költséget, a kevés tiszteletdíjat sem, a szállást sem, sőt egzisztenciális lehetőségeim sincsenek a városban. Ezek után megkérdezték, vállalom-e a továbbiakban a zenekar vezetését.
Elszántan azt feleltem, hogy: az elmondottak ellenére is folytatom a megkezdett munkát.
Lomoschitz Pali bácsi és Takács Gábor a zenekar életét is szervezték akkoriban. Ők vállalták, hogy megváltoztatják a hivatal álláspontját. Kiállásuknak, a zenekar helytállásának köszönhető, hogy már 25 éve együtt muzsikálunk, tiszteljük egymást.

Mi a 25 és mi a 175 év? Az idők tengerében egy csepp. Benne van az életünk, a nagy szenvedély – szenvedéssel, boldogsággal – az együttmuzsikálás!
A végtelen dallam egy cseppje a 175 év. Megszületünk, meghalunk. Nekifeszülünk, hogy dicsőséggel gyűrjük magunk alá az időt, aztán alábbhagy a lendületünk, hogy új születéseknek készítsük elő a jövőt.
Ugye, így látjátok Ti is – nagy elődeink –, kiket szívünk melegével és tiszteletünkkel köszöntöttünk: Lomoschitz Pál, Maros Ernő, Horváth Marietta,? És Ti is, akik hangszereitekkel játszani készültök most a zenekarban?
Ti, az élő tanúk és a közelmúltban elhunytak – Kóczán Péter, Horváth Misi, Emreszné Katica néni –, Ti mindannyian hősei vagytok e kornak, mert a végtelen dallam nektek köszönhetően szól még ma is!
Magyarország legrégebbi zenekarát ünnepeljük, melynek jeligéje már 175 éve vezérmotívuma és úticsillaga a Zeneegyesületnek.

„ Älteste bewahrt mit Treue,
Freundlich auf Gefasst das Neue
Heitern Sinn und edle Zwecke,
Nunja! Man kommt wohl eine Strecke!”

„Régiekről emlékezzünk,
Újakat buzgón szerezzünk,
Tiszta szívvel és erénnyel,
Csillagunk, tovább vezérelj!”
(Zwinz Károly és Sarkady Sándor fordítása)

Megélni a 175 évet: ÖRÖM! Sikerekre emlékezni: ÜNNEP! Látni szebb jövő születését: ÖRÖMÜNNEP!
A szebb jövőhöz változások kellenek. Ehhez pedig először magunknak kell megváltoznunk!
A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarnak szebb jövőjéhez a zenekari tagok változása már megadta az első lökést. A városi önkormányzat zenekarhoz való viszonyának kedvező fordulata adta a másodikat. És a város polgárainak érdeklődő, a nagy múltú együttest figyelő magatartása adja meg majd a változásokhoz szükséges végső lendületet.
Ennek eredményeként nem csupán hóbortnak számít majd a zenekari tagság, hanem anyagilag is elismert művészi munkát, sőt egzisztenciát fog jelenteni. Ha ez megvalósul, akkor válik a város kulturális arculata egyszeriben gyönyörűségessé. Addig csak szépül. Akkor a végtelen dallam hangjai, a múlt áldozatkész tettei örömtől fognak ujjongani, és az idő cseppjei tengerré válnak. Akkor a zenekar nagy távlatokra és egy szebb jövőre számíthat, különbre, mint amilyen az elmúlt 175 év volt. Ez legyen a cél, ne adjuk alább!
Kodály Zoltán, aki személyesen is megjelent a 100 éves jubileumkor városunkban, a következőket mondta:

„Van-e jobb szemléltető eszköze a társadalmi szolidaritásnak, mint a zenekar?
Ahol mindenkinek a munkája egyaránt fontos, s ahol egyetlen ember hibája mindent elronthat.
A zenekar fejleszti a közösségi érzést, megadja a zenei műveltség alapját,
amivel aztán szebbé, gazdagabbá válik az ember egész élete.”

Érdemes ezt elemezni! A tanulságokat, le kell vonni! Mindent kell és lehet, de csak a maga idejében – nem most! Mert most ÖRÖMÜNNEP van, jelenünkben találkozik a dicsőséges 175 év és a jövendő.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Ha Önök is éreznek a zenekarunkért felelősséget, akkor hiszem, hogy a mi negyedszázados együttműködésünk a szebb, virágzóbb jövő születésének az ELŐJÁTÉKA,
LES PRELUDES-e.

Dárdai Árpád

(Elhangzott a Soproni Zeneegyesület fennállásának 175. évfordulóján, a Liszt ferenc Kulturális és Konferencia Központban, 2004. december 10-én.).

A jubileum kísérő eseményként Nagy Alpár nyugalmazott főiskolai tanár a zenekar emlékeiből az emeleti előtérben kiállítást nyitott meg. A ,,Régiekről emlékezzünk" címmel a 175 esztendős Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Jubileumára (1829-2004), 500 példányban könyv jelent meg, a könyvről, amelynek szerzője Nagy Alpár hamarosan bővebben is írunk.

Képriport


A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ első emeletén kiállítás nyílott
Nagy Alpár megynitó beszédével

Dárdai Árpád karnagy

Walter Dezső polgármester


Lomoschitz Pál köszöntése

Firtl Mátyás megyei általános alelnök

Szokolay Sándor köszöntője


Jubileumi torta

T.É.
Fotó: N.B.


Kapcsolódó cikk:

175 éves a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar



2004. december 12., vasárnap 16:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület