CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Történelem (politika?) képeslapokon

Mindazok cáfolatára, akik szerint politikailag semlegesen, attól függetlenül, közömbösen lehet tartósan is élni, szolgáljon tananyagként a Göncz József és Bognár Béla szerzőségével megjelent sorozat legújabb, immár kapható kötete, a Szép Felvidékünk.


Sokan úgy gondoltuk, s én ma is úgy gondolom, hogy azzal, hogy nem akarjuk országhatárokat eltolva átrajzolni Európa térképét, azt a maximumot teljesítettük, amit csak egy ilyen történelemmel rendelkező országtól - teljes szívtelenséggel - el lehet várni.
Egyszercsak, mint virág a kőtenger alól, kibukkan valami, ami óhatatlanul belevet mindannyiunkat a napi politika nem mindig kristálytiszta forgatagába, függetlenül attól, hogy mi a szerző szándéka és mi a kötet objektív tartalma. A könyv megjelenése, annak tervezése és hozzáférhetősége teljesen "ártatlanul" alakult így, mégsem lehet mentes az itt és most állásfoglalásától, különösen akkor, amikor annak gyönyörű, költői képekkel teli előszavát Duray Miklós írta.
Csak az nem látja a szellemi történet folytonosságát a korábban történtek, a nemrég megírtak és az aktuálisan elhangzottak között, aki "szellemi fülvédővel" él. Csak az nem hallja az üzenetet, aki nem akarja hallani, vagy aki megsértődött.
Ahogyan nem válik szét - legyünk már szó szerint is nagyon aktuálisak - a múlt a jelentől sem az előszóban sem a könyv örökölt képanyagában, a legszigorúbb dokumentarista műfajban, úgy folytatólagos, és ezért mindenki számára forrásértékűen kötelező képeskönyv maga. A szép kiadású, az eddigieknek megfelelő, a már megszokott színvonalú a válogatást a gondosság, a korlátozott terjedelem ellenére a teljességre való törekvés jellemzi.
Kísérje olyan tudatformáló igényesség az olvasói fogadtatás részéről, mint amilyen a szeretet és önzetlenség állt ott, a mű születésénél!
- DI -



2004. november 22., hétfő 13:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület