CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Timár Antal emlékezete
Halálának ötödik évfordulóján hozzátartozók, ismerősök, barátok emlékeztek Timár Antal festőművészre a Várkerület Galériában.

Sz. Nagy Sándor a Soproni Képzőművészeti Társaság alelnöke felidézte Timár Antal alakját a mindig megfontolt, bölcs és segítőkész alkotóét.
Timár Antal a Soproni Képzőművészeti Társaság alapítótagjaként mindig és mindenben segítette a társaságot, kivette részét a közösség munkájából, aktív résztvevője volt Sopron művészeti életének.

Timár Antal grafikus, festőművész 1935-ben született Zsirán. Tanulmányait Szombathelyen, Pécsett végezte, Burányi Nándor és Radnóti Kovács Árpád voltak mesterei.1961 óta él és alkot Sopronban.
Alkotásai úgy technikai, mint témaválasztásában is nagyon változatosak. Egyaránt otthonosan mozog a grafika, az akvarell, pasztell és olajfestés területén.
Alapító tagja a Soproni Képzőművészeti Társaságnak. Számos hazai és külföldi tárlaton részvett. Így 1966-ban Németországban Bambergben, majd Bécsben szerepeltek amunkái.
Festészete és grafikái a valóság, az élet jelenségeit, szituációit kereste, melyek híven tükrözik az eseményeket mozgató erőket és az ember centrális helyzetét. Néha meleg színekkel, dinamikus vonásokkal festette erőteljes, mégis nyugalmat ársztó realisztikus szellemű képeit. Sejtelmes hangulatait festői eszközökkel fejezte ki, tekintettel korunk újszerű ízlésáramlatai által kialakított ízlésvilágára képei úgy szólnak, az értelemhez, mint ahogy megmozgatják az ember érzelmi rétegeit is.
Olajképeiben, rajzaiban egyforma hitellel és biztonsággal szólt szűkebb pátriájának gondjairól és az emberek sorskérdéseiről. Sokat foglalkoztatta a táj látványa s a munkában megtestesülő humánum vizuális felfedése.
Művei azt is elárulják, hogy az alkotó nem menekült az valóság elől, sőt annak feltárását tűzi ki célulígy aztán az alkotó módszeréből következően nincs szüksége mesterkélt, kiagyalt jelképekre.
Timár Antal alkotómunkája a látványt átalakítja, de nem emberteleníti azt, az értelmet és az érzelmet nem mellőzte soha.
Realista lírai hangoltságú műveiben a természet és a tárgyi világsokrétűségét és az életvitel jellegzetes vonásait igyekezett képpé fogalmazni.

A Soproni Képzőművészeti Társaság jövő év márciusában rendezi emlékkiállítást Timár Antal műveiből.

Timár Antal-galéria


(cyberpress)

Kapcsolódó oldal
Várkerület Galéria - Timár Antal kiállítása



2004. november 21., vasárnap 19:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület