CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hajnal Mihály Sopronban

A Körmendi Galéria Soproni, Templom utcai házának utcai frontját foglalja el a november 13-án megnyílt, a Prágában élő Michael Hajnal kiállítása. Sajnos - bár ennek is örülni kell - a galéria 2005. március 1-ig csak szombat-vasárnap 10-17 óráig látogatható.(Más időpontokban előzetes megbeszélés szükséges.)


A kiállítás látogatóját kétségkívül egy nagyon sajátos világ hangulata fogja meg a belépés pillanatától. A két kiállítóterem levegőjét valamilyen nem nyomasztó, de jól érzékelhető visszafogottság, szomorú mosoly lengi át, mely végig követhető a kiállított művek nagyon tág körű tematikájának egész vertikumán. A hangulat nincs összefüggésben az alkalmazott egyéni technikával, mely a különböző fázisú oldatok határán képződő sajátos formavilágot használja ki, amely látszólagos ellentétben áll anyagi megjelenésében a képek hangsúlyozott tükörszerű, lakkos felszínével.


Nincs összefüggésben a keltett rezgés a képek jól szétválaszható dualista színvilágával, melyet tematika szerint is alkalmaz a művész. Megjelenik minden kép előtt, de tapinthatóvá, megfogalmazhatóvá igazán azon alkotások szemlélése közben válik, mint az elmúlás, a visszatekintő fanyar mosolyát elviselni képes kompozíciók .


A fizika törvényeinek engedelmeskedó folyadékok különböző színű halmazából, mintegy a varázsló pálcájának ütésére, alig követhetően bontakoznak ki a valóságelemek, melyek könnyen érthetővé teszik a modern formavilág és színhasználat ellenére(?) a művész alkotásait. A csoportos szereplők vonulnak, dőlnek, beleolvadnak majd kiválnak a háttérből, a környezet nélkül nem életképesek, jól konkretizálható viszonyban vannak az őket körülvevő elemekkel. Minden tartózkodás és ideiglenesség ellenére egységesek arra a rövid időre is, amíg léteznek.


Néha egy-egy színpompás vihar összekuszálja a jól felépített formákat, az elemi erők szögletesítik, torzítják a jelenlétet, de a vihar elcsitul és újrafogalmazódik - talán más színekben, talán kicsit komorabb hangvételben, színhasználatban - a harmónia. Néha a legmerészebb kitörési kisérletek bonyolítják az egyébként sem egyszerű viszonyokat, hogy aztán visszabillenve, mégsem elszakadva álljon helyre a rendnek mondható egyensúly, mely az a bizonyos nem tagadható bágyadt, a túlélő rálátását hangsúlyozó állapotot hordozza.
A kiállítás egyik fő jellemzője, hogy mindezen változásokat Michael Hajnalnak sikerül az időbe belehelyezni, a foltok sajátosságaiban a korok-életszakaszok sajátságait konkretizálni, miközben mégis egyfajta távolságtartással, - mint ahogyan a művész a vásznat figyeli a feltartott kezével - rálátással bír az egészre. A kiállításon portré nem, de ember-, táj- és anyagábrázolás bőven látható, változatosságában és egységében vonzó lehetőségként ajánlom meglátogatását a soproniak hétvégi programjai közé.
- DI -



2004. november 13., szombat 18:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület