CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ex libris - mik közül is?

A Soproni Könyvtár központi, Pócsi utcai épületében (volt zöldkeri v. Fáy A. Technikum épülete ) ex libris kiállítás látható.
Magát a szót három értelemben is használjuk.
Történeti értelemben a régi könyveket, kódexeket az olvasópolchoz rögzítő láncot nevezték így, így másodlagos értelemben az ezelőtt vagy ötven éve létező feliratos porcelánfigura ("Könyvet még neked sem adok kölcsön") ennek a hagyománynak a folytatója. A manapság használatos jelentést pedig az "Olyan sokszorosított, kisméretű grafikai alkotás, amely a könyv táblájának belső oldalára ragasztva a könyv tulajdonosát jelöli."


A hazánkban a XVI. századtól nyomon követhető hagyományt a kelet-európai államokban éppen az a szocialista berendezkedés látszott szétzúzni, amely pedig az "Olcsó könyvtárakkal" lehetővé tette a klasszikus irodalom könyvtárrá alakítását még a szegény családokban. Azt ne tessék megkérdezni, hogy olvasták-e a könyvtárnyi irodalmat, de megvolt - immáron természetesen ex libris nélkül. Ezzel együtt - éppen ennek a gyűjteményes kiállításnak az eredményeként is - leszögezhetjük, hogy a legtöbbször fametszet formájában sokszorosított ex libris nem ment ki teljesen a divatból. Éppen mint a történelem, melyet előre csinálnak, de visszafelé olvasnak, a múlt, a közelmúlt történéseinek egyik dokumentarista megőrzőjévé vált.


A kiállítás címe: A soproni ex-libris - Kiállítás Sterbenz Károly éa Kasichnitz József kisgrafikáiból, Dr. Semsey Andor magángyűjteményéből.
Kétszázon felüli ex-libris sorakozik a falakon, tudósítva nagy könyvgyűjteményekről és tulajdonosaikról, a kultúra (és a sznobizmus) utazó nagyköveteiről, az ambivalencia jegyében születő huszadik század belső csatározásairól.
Maga a műfaj ma is több alakban él tovább. Él maga az ex-libris nyomtatott-stilizált, babonásított és öntapadós formában - ha elgondoljuk, hogy a klasszikusok ma már nem támogatott megszerzéséért mennyire is kell a bukszájukba nyúlniok azoknak, akik ilyen könnyelmű, forintban közvetlenül alig kamatozó befektetésre gondolnak, akkor nem is sok a 60-80-100 forintos darabonkénti matrica-ár. Természetesen az ügyesebbje már maga is nyomtathat ilyet - egyénit és megismételhetőt.


De tovább élnek a logók és jelölő cetlik, melyek a digitális kultúra darabjait vannak hivatva megjelölni.
Gondoljuk csak el! Akkoriban - úgy általában - az ex-libris a mű egy kinyomtatott példányán emlékeztette a kézbe vevőjét arra, hogy van, akinél ez hiányozhat. Nem maga a mű, de ez az egy darabja, másolata. Ma éppen a könyvtári könyvek fémszálakkal, másodoldalankénti pecsételéssel védendők. Most vajon akkor, amikor a véd-és zárjegyek, vízjelek és fotógrafikai eljárásokkal biztosított szellemi termékek digitális formáinak feltörése szinte dicsőség, és nemhogy a példány, de az eredeti mű sincs biztonságban, amikor hamisítóműhelyek és spamok ezrei kínálják a hamis digitális ex-libriseket, vajon akkor most mi is az ex libris?
Arról nem is beszélve, hogy nem feledkezhetünk meg az ex-librisek alkotóiról, akik közül az egyik első éppen Albrecht Dürer volt.
- DI -



2004. október 25., hétfő 17:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület