CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Szőlő, bor, egészség – avagy igyunk-e egy-egy pohárkával?

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság – tartja a mondás az alkoholtartalmú italokról, hiszen a szervezet számára fontos alapanyagokat is tartalmaznak. Összefoglalónkból megtudhatják, milyen összetevői vannak a szőlőnek, miért érdemes belőle sokat fogyasztanunk ilyenkor, szüret idején; illetve azt is, milyen jótékony és káros hatásai vannak a sokak által kedvelt bornak.

Egyik legegészségesebb őszi gyümölcsünk, a szőlő minden szeme szépséggel, egészséggel tölti fel szervezetünket. Méregtelenítő, emésztést javító hatása évszázadok óta ismert. Olyan létfontosságú nyomelemeket, ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a jód, a magnézium, a vas, vagy a foszfor. 100 gramm szőlőben mindössze 73 kalória van, így néhány napos szőlőkúrával akár több kilót is fogyhatunk amellett, hogy anyagcserénk javul, erősödik immunrendszerünk, megtisztulunk, felfrissülünk, sőt, A, B1, B2 és C vitamintartalmának köszönhetően akár meg is fiatalodhatunk.

A szőlő növényi zsírsavakat, cseranyagokat és egyéb, a szépségipar számára is hasznos növényi savakat is tartalmaz. Magas cukortartalma miatt a fehér szőlő jótékonyan hat a száraz, vízhiányos bőrre, emellett lassítja az öregedést. A magas csersavtartalmú kékszőlőt pedig elsősorban a sobhorrea-s bőrök regenerálására alkalmazza a szépségipar – tudtuk meg Horváth Henrietta kozmetikustól.

Szőlőfajta, borvidék, évjárat, kezelési eljárás, a tárolás körülményei – mind-mind meghatározzák a szőlőből készült bor harmóniáját. A bor a víz mellett legnagyobb mennyiségben etil-alkoholt tartalmaz, de van benne fruktóz, glükóz, glicerin, különböző savak, ásványi sók és vitaminok. Illatát, zamatát aldehidek, észterek és zsírsavak adják.

Dr. Kárpáthy Zoltán körzeti orvos szerint kis mennyiségben, étkezések mellé akár naponta elfogyaszthatunk egy-egy pohár bort, ami így nem ártalmas az egészségre, hiszen az alkoholnak vannak kedvező élettani hatásai: például vérbőséget okoz és a gyomorban kialakuló átmeneti vérbőség megkönnyíti az emésztést, de hatásos lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve csökkentheti a koleszterinszintet. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról - teszi hozzá -, hogy az alkoholt a máj bontja le szervezetünkben, így ha naponta nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztunk, az egészen biztosan májkárosodáshoz vezet, néhány év alatt pedig kialakul az alkoholbetegség. Ennek elkerülésére az orvos azt ajánlja, hogy a bort inkább alkalomszerűen, társaságban és lehetőleg az étkezések mellé fogyasszuk.

Hasonlóan vélekedik Taschner Kurt is. A fiatal borász szerint - aki jó szívvel ajánlja a bor akár rendszeres, ám mértékkel történő fogyasztását - nem mindegy, mennyit fogyasztanak belőle a hölgyek és a férfiak. Egy felnőtt férfi akár 4 - 4 és fél deciliter bort is elfogyaszthat naponta, míg véleménye szerint a nők számára másfél deciliter bőségesen elegendő, a hölgyek szervezetében ugyanis kevesebb található az alkohol lebontásában fontos enzimből, ezért hamarabb “fejübe szállhat” az ital. Taschner Kurt szerint a bor általában közelebb hozza az embereket egymáshoz, egy-egy kellemes palack bor mellett barátság, üzlet köttethet vagy akár szerelem is születhet…

Tóth Anita Lilla



2004. szeptember 25., szombat 17:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület