CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Záróvizsga

Megjelent Winkler András verseskötete. Negyedik a sorban, hasonlóan gondozott, kedves gyermeke a szerzőnek, akár a többi három. Illemtudó, miképp gazdája, mert szépen beáll a sorba, hogy egy lépéssel az időben tovább, a többiek mögül időben felbukkanva, talán kicsit szelidülve közelítse az ember teljesség-igényét. Reneszánsz ember írta ezeket a verseket, abban az értelemben mindenképp, hogy nem hagyta magát a "szakma" falai közé zárni, nem eléggé méltányolható módon a teljességet célozta meg egy nagyon ellenkező sodrú környezetben.
A kötet ékes és értékes, sőt hiteles bizonyítéka annak a nehezen elfogadható, legnagyobb egyetemi tananyagnak, amely minden utódnak és egyetemi nebulónak elsőkézből "non scholae" tanítja, hogy valahány emberöltő mind egy-egy magunk által is méretezett kényszerpálya, amit azonban nagyon nagy szélességben, változatosságban lehet befutni. Hosszú akár még csak felsorolni azokat a lehetőségeket, "fogásokat", összhangzattant, disszonanciát és konszonáns szépséget, melyet rövid csattanókban ad át a tudós professzor.
Megkérdőjelezhetetlenül igaz, hogy a szerző a soproni erdőmérnök-fás hagyományok eredeti (néha vaskos, talán a fiatalság hevébenmanapság überelve túldurvuló) vox humana-jának teljes ismerője és gyakorlója, aki könnyeken és mosolyokon keresztül, de egyre szigorúbb mértéket és mértékletességet mutatva merít fanyar humorával a környezetből, hogy mellbevágó tömörséggel tegye visszavonhatatlanná, könnyen megjegyezhetővé a tanítást.


Nem tudom, hogy a tanítványokban az ösztönös ragaszkodáson túl mennyire tudatosul az a szemlélet, mely egészséges, de pontos mérlegeléssel készít egyenleget, helyezi el helyükre a jelenségeket, épít világképet - hiszen a 126 oldalas könyv egy sajátos mini-mundus. Nem szokványos példa, recept az életre, amit Winkler András olvasóinak kiállít, de kétségtelenül a legőszintébb vallomás, talán egyre harmonikusabbá váló, talán csökkent, de már állandóvá vált amplitúdójú rezgőmozgás, mely a vágy által gerjesztett, majd kényszer-leálló "perpetuum mobile" irányába tereli olvasóit.
Mélyen emberi, magunktól el nem is taszítható ez a hang, ez az ember, akinek mások által vallott személyes varázsa átüt a könyvet kézben tartó lelkébe. Ott van mögötte a mindig újra kezdő, mindig remélő ember optimista kicsengése, aki még az utolsó suhintást is félmosollyal fogad, megértve valamit a megérthetetlenből, a hit egy sajátos módján remélve a bizalom tárgyának meglétét.
Mészáros György illusztrációi is arról tanúskodnak, hogy az egyszerűen kivitelezett könyv szellemiségét befogadva igyekezett lépést tartani a cantus firmus soha nem múló fiatalságával, zabolázhatatlan diák-lelkületével, megérezve az egyszerűség útjának nem szégyenlendő előnyét minden kacifánttal szemben.
A Hillebrand Nyomda Kft gondos és hibátlan munkával adja közre a "sáros Sopron" újabb értékét, a Záróvizsga kötetében a szerző kettős alakját, aki egyben vizsgáztató és egyszer majd a záróvizsga előtt álló örök-fiatal, immár sok x-es nebuló.

Winkler András, a Cédrus Art Klubban új kötetét dedikálja (2004. július)

- DI -



2004. szeptember 19., vasárnap 22:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület