CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A fertődi Esterházy-kastélykápolna 2001-es Europa Nostra díja

A kápolna helyreállítása etalon értékű, amellyel éppen azt szerették volna bemutatni, hogy az egész kastély helyreállításánál milyen színvonalnak kell érvényesülnie.

Europa Nostra

Az Europa Nostra-t (A Mi Európánk) az Italia Nostra kezdeményezésére civil műemlékvédő szervezetek alapították az Európa Tanács párizsi központjában 1963-ban.

Az önkéntes örökségvédőket, műemlékvédőket, tájvédőket egyesíti magába. Sok ezer egyéni tagja, és sok száz szervezet tagja, közöttük a Hungaria Nostra néven ismert, Ráday Mihály műveszettörténész által vezetett Város- és Faluvédők szövetsége.

A szervezet 1991-ben egyesült az 1949-ben alakult Nemzetközi Várszövetséggel (IBI), a híres európai várak és kastélyok tulajdonosainak társaságával: azóta hivatalos elnevezése Europa Nostra/IBI.

1990. óta Henrik királyi herceg, Margit dán királynő férje az Europa Nostra elnöke. Ma az Europa Nostra az építészeti és természeti örökség megmentésével foglakozó legjelentősebb “nem állami" szervezet Európában. Több mint kétszáz, az építészeti és természeti értékek megmentésében érdekelt, nem állami nemzeti szervezet, száz helyi hatóság és harmincöt ország ezer egyéni tagja vesz részt munkájában.

Az Europa Nostra fő célja kontinensünk építészeti és természeti örökségének védelme és értékeinek megőrzése, a történeti környezet minőségénekjavítása, a “történeti szemléletű" építészeti tervezés, terület- és településrendezés színvonalának emelése. Az Europa Nostra titkársága Hága (Hollandia) történeti belvárosában működik.

1978-ban alapította a szervezet az Europa Nostra Őrökségi díjat - “Europa Nostra Heritage Awards/Prix du patrimonie" - a legkiemelkedőbb helyreállítások, természeti értékek szakszerű megújítása és a történeti környezetbe legjobban illő új épületeket jutalmazására.
1992 óta 12 tagú zsűri bírálja el a pályázatokat. Évente legfeljebb hat érmet és harminc oklevelet ítélnek oda. A díjnyertes épületekre bronz plakett kerül.
2002 óta a korábbi Europa Nostra díjat Európai Unió Örökség-díj és Europa Nostra-díj-nak nevezik.

Díjazott magyar épületek és tervek
Szenna, falumúzeum: oklevél 1982
Székesfehérvár, Rác utca: érem 1989
Apostag, Zsinagóga: oklevél 1988
Pápa, Esterházy-kastély kápolna: oklevél 1990
Magyarpolány, falumegújítás: érem 1992
Siklós, Dzsámi: oklevél 1993
Szántódpuszta, major: oklevél 1994
Ócsa, református templom: oklevél 1995
Budapest, Új Színház érem: 1997
Szamosújlak, református templom: oklevél 1997
Budapest, Vidám Park, körhinta: oklevél 1997
Sonkád, református templom: érem 1998
Budapesti Állat- és Növénykert Elefántháza: érem 2000
Fertőd, Esterházy-kastély kápolna: oklevél 2001
Szabó Ervin Könyvtár Budapest: oklevél 2002
Millenáris park: oklevél 2002
Kodály Körönd rekonstrukciós terve: oklevél 2002
Budapest, Barabásvillahelyreállítás: érem 2003
Szeged, Klauzál tér rekonstrukció: oklevél 2003

A szervezet évente éremmel - “Medals of Honour/Médailles d 'honneur" - tünteti ki azokat a személyeket, akik kitartó és példamutató munkával vállalják az európai természeti és építészeti örökség védelmét és eredményesen tevékenykednek a történeti környezet megtartásán és harmonikus továbbfejlesztésén. Az első magyar kitüntetett 1994-ben Vincze István építész volt. 1998-ban az örökség védelme területén végzett példaadó munkájáért és az ifjúság bevonásáért az örökségvédelembe Ráday Mihály művészettörténész-operatőr kapta meg az elismerést.

Magyarország képviselője: a soproni Dr. Winkler Gábor

Az Europa Nostra -ban Magyarország képviselője: Dr. habil. Winkler Gábor Ybl Miklós-díjas építész, műszaki tudomány kandidátusa, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Epítéstani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, MTA Építészettörténeti és Elméleti Bizottság elnöke, ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Hungaria Nostra alelnöke, Europa Nostra Tanács tagja. 1997 -1999 között az Europa Nostra-díj bíráló bizottságának tagja.

Dr. Winkler Gábor, a díjat átadó Europa Nostra (Hága) szervezet megbízásából, az elnökség nevében volt jelen Fertődön

A fertődi Esterházy-kastélykápolna 2001-ben nyerte az Europa Nostra-díjat. A díj az Esterházy-kastélyé, a díjazott a példaszerűen helyreállított épület.
A kastélykápolna a közel 75 millió forint értékű adományból újulhatott meg. A fertődi kastély nyugalmazott igazgatója, Bak Jolán hozta létre a magyar Kastély Kápolna Alapítványt, amely céljául tűzte ki a kápolna megmentését és felújítását, és amely alapítványt Kónya István, a fertődi VELUX Magyarország Kft. ügyvezető-igazgatója is segítette azzal, hogy közvetített a dán segítők felé.

Így valósulhatott meg 2001. augusztus végére az Esterházy-kastélykápolna teljes rekonstrukciója, amelyet követően a dán cég a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal segítségével nyújtotta be pályázatát az Europa Nostra-díjra.

A műemlékvédelem Oscar-díja

- Az Europa Nostra a műemlékvédelem Oscar-díja - mondta dr. Winkler Gábor.
A bronzplaketten az oromfalas falusi házak, a csúcsos kupolás templomok, a káprázatos vár, a hegyek és a fák jelképezik a különös minőséget, az izgalmas, szép látnivalót.
A díj fémjel, a szó legszorosabb értelmében, jelzi, hogy az épület olyan helyreállítás, amelyet Európa minden szakembere és épülettulajdonosa elismer. A civil, önszerveződött mozgalom által alapított díjért a szakemberek, építészek, művészek, művészet-történészek versengenek.

Az Esterházy-kastélykápolna pályázatának az Europa Nostra által delegált megfigyelőjeként Winkler Gábor hibátlannak találta a helyreállítást.

- Építészetileg, szakmai bravúr volt a laterna helyreállítása, ami nélkül a teljes belső festés értelmét vesztette volna. Restaurátori csoda volt az oltár felújítása, az oltári kellékek porlepte körvonalából visszavarázsolt eredeti formák, a szakszerűen helyreállított karzat, a zseniális módon restaurált festmény.

Winkler Gábor azt is elmondta, az Europa Nostra ritkán szokta egy nem helyreállított együttesnek egyetlen helyreállított elemét díjazni. Hogy akkor, 2001-ben a kastély akkori állapota ellenére a bizottság kivételt tett, két okból ered: egyrészt az egész táj, gyártelep rekonstrukciója 10-20 évbe telhet, másrészt a kápolna helyreállítása etalon értékű, amellyel éppen azt szerették volna bemutatni, hogy az egész kastély helyreállításánál milyen színvonalnak kell érvényesülnie. Olyan meggyőzően magas szakmai és etikai színvonal jellemzi a kápolna helyreállítását, amelyet a zsűri is elfogadott, értékelt, és amelynek meglett a jutalma.

A plakett leleplezését a formaságok, az ügyintézés késeltette csaknem három évet, ami így utólag – amint a rekonstrukciót bemutató Winkler Gábor is megjegyzett – ,,a sors kezének bizonyult", hiszen, amit a soproni szakember az Europa Nostra zsűrijének leírt, végül is 2004-ra beigazolódott: hogy az első lépést, azaz a kápolna felújítását további határozott lépéseknek kell követniük, a kastély helyreállításának haladéktalanul meg kellett történnie.

A kápolna helyreállításának díja így kapott hitelt, és a fáradhatatlanul küzdő Bak Jolán címzetes kastélyigazgató évek óta tartó munkájának gyümölcse így érett be.

A fertődi Esterházy-kastély kápolna

A kápolna a kastély íves főszárnyépületében helyezkedik el, a díszudvarról nyíló kosáríves bejárattal. Az ovális alaprajzú kápolnában az oltárképet műmárvány oltárépítmény veszi körül aranyozott ornamensekkel, virágfűzérekkel, puttókkal és dicsfénykompozícióval gazdagítva. Az oltárkép F. Leicher alkotása “Jézus égi küldetése" címmel, aranyozott, faragott virágfűzérekkel díszített keretben. Az oltárasztal salzburgi márványból készült finom, elegáns formával, pálmaág díszítéssel, bécsi kőfaragó munkája. A kápolna oldalfalait az oltárral összhangban műmárvánnyal borították, szürkés-rózsaszínes tükrökkel, fáslikkal, a lizénák mellett futó törtfehér sávokkal. A párkány felett emelkedő kupolát J. Ignaz Mildorfer osztrák festő freskója ékesíti, az architekturális keretbe figurális jelenetet helyezve.

A párkány felett emelkedő kupolát J. Ignaz Mildorfer osztrák festő freskója ékesíti.

A földszinten két oldalról egyszerű díszítőfestéssel a sekrestye, illetve a kis orgonaszoba csatlakozik a kápolnához. Az emeleti két helyiség volt a főoratórium: balról a hercegi, jobbról az énekkar számára. A hercegi oratórium elegáns, a kápolna díszítéséhez illeszkedő ornamentális festéssel volt ellátva, az énekkari jobboldali oratórium ehhez hasonló, de egyszerűbb megoldású. A második világháború, s az azt követő időszak sokat ártott a kastélynak, ezen belül a kápolnának. Eltűntek az oltár lényeges műtárgyai, díszítményei, megsemmisült az oltárkép, elpusztították a tabernákulumot tartozékaival együtt. Raktárként szolgált, az oratóriumok betekintő ablakait befalazták, az eredeti nyílászárók többségében tönkrementek, de valamennyi rekonstruálható volt.

A kápolna az óriás kastély-együttes önálló egységét képezi, helyreállítása a dán Villum Kan Rasmussen Alapítvány teljes anyagi és a magyar Kastély Kápolna Alapítvány technikai közremüködésével jött létre 1998-2000 között.

Az oltárkép F. Leicher alkotása “Jézus égi küldetése" címmel.

A helyreállításban közreműködők:

Gál Tibor és Vitályos Ágnes (építész-tervezők, ÁMRK); Verebes Dóra, Brutyó Mária (festő-restaurátorok) - oratóriumok restaurálása; Pintér Attila, Radukov Angel (festő-restaurátorok) - kupola festmény restaurálása; Szőnyi Zsuzsanna (faszobrász-restaurátor) és Wegroszta Gyula (festőművész) - oltár restaurálása; ifj. Madarassy Walter (szobrász-restaurátor) - oltár rekonstrukció; Tarbai Anna Mária (festő-restaurátor) - oltárkép restaurálása; Mészáros István (ötvös) - kristály csillár restaurálása; Kisterenyei Ervin, Bálint István (festő-restaurátorok) - műmárvány restaurálása; Jeges András (fém-restaurátor) - veretek, vasalatok restaurálása; Soproni Műemlékhelyreállító Kft (Orosz József ügyvezető) - építő kivitelező.

(cyberpress-Kastély Kápolna Alapítvány)


Kapcsolódó cikkek:

Europa Nostra

Magyarok az Europa Nostrában

Az Europa Nostra sikere

Europa Nostra-díjat kapott a fertődi Esterházy kastély kápolnájának helyreállítása

Új elnökséget választottak a hazai város– és faluvédők





2004. szeptember 15., szerda 23:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület